Asta pentru ca mai ieri a fost 16 februarie; si? Si nimic, doar ca avem un cartier cu numele asta in oras – de la ce vine? Pe 16 Februarie 1933 a fost marea greva de la Grivia (Atelierele CFR), cind Vasile Roaita a tras sirena ca sa cheme muncitorii (dup-aia am aflat ba ca n-ar fi tras el sirena, ba ca ar fi tras-o totusi, dar ca sa cheme politia). In fine! Cartierul 16 Februarie e-n Giulesti; dar avem si Piata 16 februarie, in Bucurestii-Noi.
Ce alte numere mai gasim in Bucuresti? In primul rind, n-o sa gasim nici macar vreo alee ‘20 Septembrie‘; si de ce-am gasi, din moment ce nici macar primarul n-o sa stie ca asta e ziua orasului nostru?
- 1 Mai: actualul Bulevard Mihalache. Vechea Strada Compozitorilor din Drumul-Taberei este acum 1 Mai; se putea si mai complicat.
- 11 Iunie: e o strada ce se intinde intre Parcul Carol si vechea Cale a Rahovei; pe 11 Iunie a-nceput Revolutia de la 1848, in Bucuresti
- 13 Septembrie: este ditamai bulevardul; pe 13 Septembrie 1848, in Dealul Spirii, se bateau pompierii bucuresteni cu trupele otomane care venisera aici ca sa inabuse Revolutia
- 1 Decembrie 1918: ziua Unirii, Ziua Nationala, si un bulevard marginas in Balta Alba. In Bucuresti nu e nicio strada cu numele de 24 Ianuarie (1859); avem insa, ce-i drept, strada Principatele Unite. Piata Unirii s-a numit pe vremuri Piata Natiunii, si dupa asta 28 Martie (1948 – data primelor alegeri generale de dupa preluarea puterii de catre comunisti).
- 1848: Bulevardul Bratianu, ce leaga Universitatea de Unirii s-a numit 1848. Pasajul Unirii se numea la inceput Pasajul Anul 1848. Piata Sfintul Gheorghe s-a numit pe vremea comunistilor 1848.
- 23 August: fosta zi nationala, fostul stadion National (Lia Manoliu), cartier muncitoresc la capatul estic al orasului, linga fostele fabrici 23 August / Republica
- 7 Noiembrie: fireste, ziua marii revolutii sovietice din Octombrie; si o vreme Piata Domenii.
- 8 Mai: (1921) – ziua in care s-ar fi format Partidul Comunist Roman; si inainte-vreme, parcul Tei
- 9 Mai: (1877) – Ziua proclamarii Independentei. Mai e si Ziua Victoriei (1945, capitularea Germaniei), si Ziua Europei. In Bucuresti e doar o straduta, in Giulesti, linga Cimitirul calvin.
- 4 Aprilie: (1944) – ziua marelui bombardament al fortelor aliate; au murit atunci peste 1400 de oameni. Cimitirul calvin din apropierea Stadionului Giulesti se numeste si 4 Aprilie.
- 6 Martie: (1945) – ziua instalarii guvernului Petru Groza; acum nu mai e nimic. Bulevardul Regina Elisabeta a fost 6 Martie, apoi Gheorghe Gheorghiu-Dej, acum Regina Elisabeta din nou.
- 1821: Anul rascoalei lui Tudor Vladimirescu; o straduta mica linga Chirigiu, ce da in Soseaua Tudor Vladimirescu.
- 1907: Anul rascoalei… de la 1907; acum e o strada in Colentina-Fundeni; a fost si un monument in parculetul de la Bucur-Obor
- 1864: este o strada in Militari (Apusului) – 1864 este anul in care Constitutia lui Cuza s-a adoptat prin plebiscit.
- 21 Decembrie 1989: Revolutia, si zona nordica a Pietei Universitatii. Nu avem vreo strada 22 Decembrie
- 30 Decembrie: (1947) – Ziua proclamarii Republicii noastre. Vechea strada Franceza s-a numit Carol, apoi 30 Decembrie; acum ii spune din nou Franceza.
- 19 Noiembrie – o strada undeva inspre 23 August-Republica. Vine de la alegerile din 1946, cistigate de comunisti?
- si de ce nu? – Zece mese: o straduta ce leaga Foisorul de Calea Mosilor; de ce-i zice-asa? Cic-ar fi fost acolo, cindva un birt cu 10 mese-afara; chiar daca nu-i adevarat, pentru mine-i de ajuns.
În legătură cu cartierul 23, dacă este cineva în măsură să ne explice ce regim juridic aveau terenurile de acolo înainte de 89. De ce întreb asta? Imediat dupa revoluție era mare vâlvă cu proprietarii ce doreau sa obțină titluri de proprietate pentru terenurile ce le dețineau în cartierul 23 sau în Chitila numai in baza unei chitanțe de mâna ce atesta vânzarea-cumpărarea. Tata avea colegi la Uzinele 23 August care deși erau proprietari pe câte un apartament cumparau si un teren in cartierul 23.
Nelămuririle mesle sunt:
1.Cine era proprietarul vanzator in 88?
2.Cum puteai să-ți faci o casă, tot in anii ăia, și sa iți tragi și curent doar în baza unei chitanțe?
3.Cum s-au putut da Titluri de Proprietate după 89 doar in baza aceleiași chitanțe?
Tare sunt curios !!!