despre ce se mănîncă în București - și cu ce se mănîncă Bucureștiul

arhiva

Aşadar, care-i pasul următor, domnu Nicuşor?

scris de Ando

Poate că vă amintiţi ce vânzoleală a fost în februarie când primarul general a intervenit personal pentru stoparea lucrărilor la blocul de pe Vasile Lascăr nr. 73-75. Atunci, el a lansat o expresie care mi s-a părut foarte inspirată: „golănie urbanistică”.

Sincer, mi-a plăcut această răbufnire „la nivel înalt”, mai ales că exact în aceeaşi perioadă, la popasul meu prin Piaţa Gemeni, remarcasem acest bloc în devenire, intrigat fiind peste măsură de distanţa infimă faţă de blocul vechi.

A urmat, repede, şi o decizie administrativă aprobată în consiliul general al capitalei: PUZ-urile coordonatoare pentru sectoarele 2, 3, 4, 5 şi 6  suspendate pentru o perioadă de un an. Bineînţeles, decizia a fost urmată de alt ţunami de comentarii, păreri, interviuri, editoriale, opinii, puncte de vedere etc.

N-a trecut anul, dar pe mine, unul, mă interesează însă concret: ce se va întâmpla pe Vasile Lascăr 73-75?

Se va aduce construcţia la nivelul de 4 etaje cum prevede regulamentul zonei protejate? Se va demola complet blocul ridicat? Se va finaliza, totuşi, construcţia după ce dezvoltatorul va plăti o amendă consistentă care să descurajeze viitorii amatori de astfel de „abateri”? Sau rămânem şi aici cu un „schelet” de beton ca în multe alte locuri din oraş?

5 comments to Aşadar, care-i pasul următor, domnu Nicuşor?

 • Cristian M. Ioan

  Multumiri pt superbele imagini!

  Da, este foarte importanta CONTINUAREA, numai suspendarea nu rezlva mare lucru.

  Dar succesiunea de poze, incepind cu StreetView “cum era inainte” arata foarte clar situatia, “distanţa infimă faţă de blocul vechi” este chiar adevaraul, fara nicio exagerare!

  Si Pingelica a mai facut indesiri in cartierele comuniste, dar nu chiar asa, o astfle de situatie te indeamna sa exclami ca INAINTE ERA MIA BINE!

  • Ando

   Eu cochetez cu varianta “tunderii” etajelor de la 4 în sus – bineînţeles pe banii dezvoltatorului. Dacă aşa scrie la regulamentul zonei, aşa să fie. Ar fi un exemplu de fermitate din partea PMB.

 • Cristian M Ioan

  TREI, nu patru!
  Bloculetul interbelic era P+3, iar etajele sunt un pic mai mici decat cele ale blocurilor comuniste.
  Plus ca initial era deja cea mai inalta cladire din zona …
  In vreme ce golania de alaturi are un parter FOARTE inalt, ca de magazin. Sau de “lobby”!
  Trei etaje este suficient.

  Pentru mine, “nivelul de 4 etaje cum prevede regulamentul zonei protejate” nu este clar definit, am vazut cladiri cu parter foaret inalt si mezanin, ce echivalau cu doua etaje clasice!!

  Nu stiu daca se mai poate acum sa fie “taiat” blocul ilegal.
  In timpul constructiei se putea ajusta, desigur: blocul meiu din 1988 a fost proiectat cu 8 etaje, dar dupa cutremurul din 1977, mai multe blocuri ce erau deja in constructie, prevazute cu 10 etaje sau mai mult, au fost “scurtate” la 8!

  Asa cum spui, ar fi un FOARTE NECESAR “exemplu de fermitate din partea PMB”
  Si in fond, de asta l-am ales pe Nicusor: nu ca sa repare peste noapte reteaua de termoficare, nici sa rezolve prin magie problemele traficului, ci ca sa RESPECTE LEGEA!

 • Cristian M Ioan

  @Anonimule,
  Eu de aceea l-am votat, ca sa respecte legile in vigoare.

  “să ne respecte pe noi, pe bucureșteni.”
  Acesta este un deziderat mult prea vag, imposibil de pus in practica!
  Ce metrica poti sa folosesti pentru acest respect?
  Cum poti sa il cuantifici?

  Orasul actual nu se ingadreaza in parametrii LEGALI sub mai multe aspecte: poluare, trafic, lipsa apei calde, gunoaie nestranse la timpe, etc.
  Dar este vroba de aspecte CONCRETE, punctuale, ce pot fi usor verificate daca se incadreaza sau nu in ce prevede Legea.
  Pe cand “lipsa respectului” este ceva muuult prea vag!

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>