despre ce se mănîncă în București - și cu ce se mănîncă Bucureștiul

arhiva

Frumoasele de la colţurile străzilor

scris de Ando

Clădirile de pe colţurile de străzi fiind, în majoritatea cazurilor, construcţii deosebite (fie ca stil arhitectonic, fie ca regim de înălţime etc) generează, firesc, tentaţia şi plăcerea de a le fotografia. Şi pentru că suntem în ultima lună a anului, încerc să intru şi eu “în rândul lumii” facând o mică selecţie a fotografiilor mele din 2011 cu această categorie de clădiri.

Încep cu acest bloc deosebit aflat la intersecţia străzilor Victor Babeş şi Joliot Curie, din cartierul Cotroceni.

Pe colţul format de străzile Armenească şi  Pictor Rafael Sanzio se află această interesantă şi frumos renovată clădire care merită două poze.

Vizavi de Autogara Filaret, la intersecţia străzilor Fabrica de Chibrituri şi Mitropolit Filaret, am fotografiat blocul din imagine.

Pe Şos. Ştefan cel Mare (la intersecţia cu str. Dinu Vintilă) se află  monumentala clădire care adăposteşte  sediul Inspectoratului General al Poliţiei (IGP).

Uniunea Naţională a Notarilor Publici din România îşi are sediul în această frumoasă clădire de la intersecţia străzilor Luigi Cazavillan şi G-ral. Berthelot.

În spatele Teatrului Naţional, la intersecţia străzii Jean Louis Calderon cu strada Tudor Arghezi se află Casa Gerota.

Pe bd. Dacia, la intersecţia cu str. Tunari (practic, în Piaţa Spaniei) sunt alte două clădiri deosebite.

Fosta centrală telefonică Dacia. Renovată, este acum sediu pentru diverse firme

Iar, pe colţul de vizavi, această clădire, cel puţin la fel de interesantă.

Suntem acum pe Calea Griviţei unde, pe colţul format  cu str. Semicercului, tronează acest impunător bloc.

Din  str. Brezoianu porneşte spre Piaţa Palatului strada George Vraca (e cea  care se înfundă şi corespunde printr-un gang pietonal cu strada Ion Câmpineanu). Pe la mijlocul acestei străzi, la intersecţia cu str. Aristide Demetriade, se află acest bloc cu o arhitectură ieşită din comun. Nu m-am îndurat şi am pus doua imagini:

Pe unul din colţurile intersecţiei dintre străzile Jean Louis Calderon şi  C.A. Rosetti se află această vilă elegantă. Restaurată, este actualmente sediu de bancă.

Ca să nu fiu acuzat că am neapărat ceva cu noile clădiri ridicate dupa 1989, am ales complexul Adama Evocasa Selecta de la intersecţia Bd. Ferdinand cu strada Horei.

Am selectat şi această casă de pe str. Lizeanu, colţ cu str. Silozului, pentru că face notă aparte în această zonă destul de cenuşie a Bucureştiului.

Anul 1886 e gravat pe frontonul acestei  frumoase case aflată la intersecţia străzilor Latină şi Spătarului.

Închei cu această clădire de pe Bdul. Primăverii, colţ cu str. Jean Monnet, care mă distrează, de câte ori o văd, prin amestecul de creneluri, coloane, balconaşe traforate de pe faţadele ei.

Rămîneţi cu articolele lui Raiden despre acelaşi subiect – clădirile de la colţul străzilor – aici şi aici.

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>