despre ce se mănîncă în București - și cu ce se mănîncă Bucureștiul

comentarii

arhiva

unde ne-am întors

E vorba de ceva psihologic, ce-ți dă confortul de care ai nevoie.

Uitîndu-ne-n jurul nostru vedem cum Bucureștiul se-ntoarce, fără să-și dea seama, la ultimele vremuri în care se simțea bine cu el însuși.

… de-aia parcă trăim pe „vremurile bune” ale primarului Oprescu, cînd oamenii Capitalei se simțeau în largul lor pe stradă, acolo unde se petreceau felurite chestii drăguțe, prostești, aiurite, deștepte… pe scurt, se petreceau chestii.

Da, orașul vrea să uite mediocritatea și țîfna de pe vremea primarului Firea; și – mai ales – să ignore din răsputeri nepricopseala actualei administrații.

Fix așa e – și zău că nu-i de rîs! Cît de prăpădit e orașul zilelor noastre, dac-a ajuns să-și caute alinarea-n mizerabilul trecut? Cît de mizerabil e prezentul, dacă-n comparație cu el trecutul chiar strălucește? Nu-s întrebări retorice, oameni buni – sînt întrebări doar la care evităm răspunsul.

Bucureștiul, lăsat azi să-și sugă degetul, e în continuare condamnat.

Condamnat: cu primarul general Dan pur și simplu incompetent; cu cel puțin unul din primarii de sector e la fel; cu alți trei primari de sector care fac de-a dreptul ce vor, cum vor, fără să dea socoteală de nimic din ceea ce fac.

Toate astea nu doar că „se decontează”, ci-nsemnează pași uriași înapoi, timp pierdut pentru totdeauna, precedente periculoase; uitați-vă la felu-n care absolut toate lucrările de utilitate publică se fac încet, prost, fără cap și coadă, fără grijă, fără respect pentru cetățeanul afectat de ele!

Nimica din ce se face nu mai e pentru folosul comun, cetățenesc – oamenii ajungînd să se teamă de ce li se poate întîmpla cînd trec în alt sector.

Așa e acum Bucureștiul nostru; să nu se mire nimeni că oamenii caută din răsputeri să scape de povara psihologică a mizeriei.

6 comments to unde ne-am întors

 • C.D. Mocanu

  Că noii aleşi ai bucureştenilor nu au făcut, nu fac şi nu vor face mai nimic, nu e o dramă. Sunt nevolnici, atât de nevolnici încât nu au vlagă nici măcar să păstreze ce a fost bun în administraţiile anterioare. Abia asta e o dramă.

  • hm

   Eu pur și simplu cred că au început să urască din toată inima atît orașul cît și în ce s-au băgat în încercarea lor de a-l „salva”.

 • > cu alți trei primari de sector care fac de-a dreptul ce vor, cum vor, fără să dea socoteală de nimic din ceea ce fac.

  Ca unul care l-am aparat pe Negoita posibil si pe aici de cateva ori vreau doar sa zic ca am revenit de curand prin S3 si am fost surprins sa vad cat de rapid a fost privatizat spatiul public prin acele “parcari rezidentiale”. Aceeasi discutie in S4. Oky, pot intelege ceva parcari rezidentiale in curtile dintre blocuri, desi si acolo e dubios, dar sa privatizezi pana si locurile de parcare de la bulevard e parca prea mult. Nu mai zic cum in S4-ul lui Baluta s-a privatizat si trotuarul de pe Cantemir.

  In principiu sunt impotriva locurilor de parcare cu plata, dar daca tot vor sa faca ceva ca sa ne mai ia niste bani din buzunare sa faca cum se face prin alte orase mai de la Vest (caci tot se lauda ca ei implementeaza politicile din Vest), adica platesti o suma pentru o anumita zona (zona 0, 1, 3 etc.) si ai voie sa iti parchezi masina oriunde in acea zona, nu iti da/vinde nimeni un anumit loc de parcare/spatiu public doar tie.

  • hm

   E mult prea mult, dar pe dorința majorității bucureștene – aceea de a se ști împroprietărit cu ceva; cu ceva care să-i gîdile oricui satisfacția de mic latifundiar.
   Deja s-a sărit calul, deja e foarte greu să se dea înapoi. Deja n-are cine să le pună frînă. Mi-e mai frică de ce pot face boierii ăștia de sector decît orice nepricopsit de primar general.

 • TVlad

  Eu unul mi-am pierdut speranta in mai bine. Dupa 30 de ani ne-am intors cam de unde am plecat: apa calda e cind si cind, caldura amortita, transportul public mizerabil si la propriu si la figurat iar curatenie nu prea se mai face. Fata de anii ’90 lipsesc ciinii vagabonzi si dughenele dar in rest e la fel sau mai rau. Atunci macar aveam speranta ca lucrurile o sa se schimbe pina la urma si progrese s-au facut incepind din mandatul lui Crin Halaicu cind s-a rezolvat problema cu incazirea si apa calda. Basescu a fost cel mai vizibil si mai curajos apoi a inceput declinul cu Videanu (care macar a plantat o gramada de platani, astazi dezvoltati frumos), cu panglicarul Oprescu, mahalagioaica Firea si acum cu tacutul Nicusor Dan…

 • hm

  pardon, la Dan problema nu-i tăcutul – e făcutul…

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>