despre ce se mănîncă în București - și cu ce se mănîncă Bucureștiul

arhiva

salam… de lîngă Sibiu

O fi ceva cu salamul de Sibiu – ăla care, în magazin, se vinde-n fel de fel de ambalaje dichisite, pe măsura prețului pe care trebuie să-l plătești – și eu nu-mi dau seama.

Ceva-ul e că nici un salam pe care scrie, cu mîndrie, că e „de Sibiu”, nu mai aduce la gust cu salamul de Sibiu!

E greu de explicat și cu siguranță greu de dovedit, dar experimente nefericite pe banii mei eu nu mai fac.

Cînd am chef de-un salam în care să am încredere, mă opresc pe la „Sergiana”, unde întotdeauna găsesc ceva ce-mi priește.

Sau pe la băcănia „János Bácsi”, dacă tot vreau să mă răsfăț o țîră!

Dar culmea-culmilor e că-n magazinele „Lidl” se reușește comercializarea unui salam „cu mucegai nobil” care, fără farafastîcuri, dă peste nasul oricărui salam „de Sibiu” din zilele noastre.

Și e făcut și-n Ungaria, ca să fie rușinea mai mare.

mîncaţi şi beţi cu moderaţie | faceţi sport | mergeţi cu bicicleta | mergeţi pe jos

2 comments to salam… de lîngă Sibiu

  • Alex

    Din cate stiam (!?), in Romania salamul de Sibiu ajunsese sa fie fabricat…cam de orice SRL. din curtea bunicii !
    Pretul era insa prohibitiv, cea mai decenta “clona”, comercializata sub numele de “Carpati” costand aproape 50 Lei/10 GBP..pentru nici 400 g ! Prin peregrinarile mele, cam pe toate continentele, salam de SIBIU, etcichetat ca atare cu marca de origine..nu am vazut ! In schimb, peste tot este plin de salam unguresc, polonez si cehesc..aducand oarecum cu al nostru..Nu stiu de ce (dar o sa aflu).cand aud “exportatorii” romani de vinuri si delicatese, ca sunt prezenti peste tot in lume…imi iau campii !! De doua decade ard gazul in UK, Norvegia, Italia, Australia,USA,etc…si n-am vazut la fata vreun vin romanesc ori vreun salam…Singurul lucru pe care l-am gasit a fost pateul de ficat fabricat la Cluj..cred, care costa, cel putin in UK …100g ..2.5 GBP..adica cca. 13 Lei !?

  • Alex

    P.S. Cand inca eram in RO si auzeam (mai ales patronatele) din industria carnii si viticultura cum se vaita…ca nu pot iesi la export..imi crestea tensiunea !
    Un singur exemplu; cum Dumnezeu se face ca, in Australia, acum trei ani (NU la Hypermarket)..ci la un simplu magazin (mare, e drept) din Adelaide..trona vinul de Tokay, impreuna cu salam Gyor..in esenta..salam de Sibiu !? Nu sunt dintre “diasporenii” ajunsi, care acum se pricep la toate, injura tara si dau sfaturi..desi pe probleme economice as avea toata indreptatirea..dar chiar nimeni dintre “patroni” (!?) nu s-a gandit sa-si angajeze un director de marketing…capabil pe bune !? Ahhh..am uitat..asta costa !? ‘rea-ti ai dreak cu melcii vostri..!!

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>