despre ce se mănîncă în București - și cu ce se mănîncă Bucureștiul

arhiva

Jurnalul realităţii (XL) – În Elveţia „s-a izbândit”!

scris de C. D. Mocanu

Un produs românesc s-a strecurat cu acte în regulă pe piaţa de produse alimentare din Ţara Cantoanelor. Nu-i glumă! Urmaşii lui Wilhelm Tell, iscusiţii combinatori ai finanţelor, mecanicii necontestaţi ai celor mai delicate maşinării, mănâncă…. Pufuleţi produşi în eterna şi fascinanta Românie.

Iată-i fotografiaţi marţi, 19 octombrie 2021, în galantarul unui magazin Lidl din orăşelul Kloten (circa 20.000 de locuitori) aflat la treisprezece kilometri de Zürich:

Sunt fabricaţi p-aci, pe la noi, din ingrediente naturale (făină de porumb, ulei de floarea soarelui, sare), fără aditivi, pentru Vendo Handels GmbH-Austria şi vânduţi în Elveţia prin reţeaua Lidl.

Pufuleţii sunt cuprinşi în baza de date Food Repo. Aceasta conţine informaţii despre produsele alimentare care au primit un cod de identificare şi se comercializează în Elveţia.

Preţul la raft, nesemnificativ pentru puterea de cumpărare a cetăţenilor confederaţi, este de circa trei ori mai mare decât cel din Romania. Probabil, câştigul producătorului, al cărui nume nu apare niciunde, este foarte mic. Cred că partea leului se duce, ca de obicei, către comercianţi.

Specialităţi culinare româneşti sofisticate, adevărate delicatese, unele cu indicaţie geografică protejată atestată de Uniunea Europeană (magiunul de Topoloveni, cârnaţii virşli de Brad , novacul afumat din Ţara Bârsei…) nu au reuşit performanţa sărăcăcioşilor Pufuleţi. Să fie într-un ceas bun!

14 comments to Jurnalul realităţii (XL) – În Elveţia „s-a izbândit”!

 • Cristian M Ioan

  Multumim!
  Cu totul reamrcabil, chiar daca, asa cum ati spus, castigul producatorului este foaret mic.
  Pe pungi scrie clar Pufuleti, si ca sunt produsi in Romania …
  Se cumpara?!

 • Ando

  Foarte tare!!! Eu nu m-am omorât niciodată după pufuleţi, dar sunt curios dacă în reţeaua LIDL din România se(re)găseşte această marcă.

  • C.D. Mocanu

   Cred că am mâncat pufuleţi de două ori şi atunci de foame! Am verificat la un magazin Lidl care îmi este în drum şi acela nu avea niciun fel de pufuleţi.

 • Cristian M Ioan

  Oare cum au ajuns elvetienii sa ii cumpere?
  Ce scrie pe eticheta descriptiva, la ce raion sunt pusi?

  Mie mi-au PALCUT pufuletii, chiar daca nu am mai mancat de mult.

  Si cred ca la MEGA se gasesc!

 • C.D. Mocanu

  Şi eu aş vrea să ştiu cum au ajuns pufuleţii în Elveţia.
  Sunt puşi la raionul de snacks-uri şi eticheta este cea din poze. Nimic în plus peste maissticks adică batoane de porumb.

 • Cristian M Ioan

  Pentru mine, “maissticks” sugereaza batoane de porub, adica ceva DUR, pe care il rozi.
  trebuia mentionat ca sunt expandate, moi, usoare, manaci mai mult aer decat porumb!

 • Anonymous

  Am gasit pufuleti romanesti si in supermaketurile din Viena (Hofer , Lidl s.a.) .Pungile erau mai mari decat al noastre .
  Marian Arion via Facebook

 • Cristian M. Ioan

  Multumesc!
  Am fost la MEGA, am gasit Pufluleti, am cumparat.
  Le-am facut poze.
  Gustul este celpe care mi-l aminteam, dar m-a surprins PRETUL: pretul per Kg este destul de mare, dar fiind asa de usori, punga mica costa …98 de bani!
  Ce produse de dimensiune comparabila poti cumpara cu 98 de bani?

 • C.D. Mocanu

  Punga “elveţiană” are 85 g. şi costă 1,49 franci elv. adică 6,88 lei la un curs de 4,62 lei/franc elv. Rezultă că preţul unui kg. este în Elveţia de 80,94 lei. Fabulos!

 • Cristian M. Ioan

  Cosiderabili mai scumpi acolo,deci merita sa faci contrabanda cu Pufuleti!

  Nu chiar asa fabulos, si aici, conform etichetei de pe raft, pretul per Kg este de 75 de lei!

 • Cristian M. Ioan

  Errare humanum est!
  Am fost din nou la MEGA, pretul per kilogram este de 18 lei!
  Mult mai mic decat cel din Elevtia …

 • Bună ziua tuturor. În 2016 am deschis primul magazin alimentar românesc din Elveția, Favorit Market. Atunci am importat în Elveția pentru prima data pufuleți. După câte luni au apărut și în lanțul de magazine Lidl pentru cca o luna. Bănuiesc că au vrut să testeze piața. După o lună de teste au dispărut pentru o perioadă dar au reapărut de această dată ca și produs fix. La început prețul a fost de cca 1.90 chf dar între timp a scăzut la 1.49 chf. La magazinele noastre prețul a fost pana anul acesta 1.00 chf iar în acest an am fost nevoiți să creștem prețul la 1.20 chf.

 • C.D. Mocanu

  Bravo domnule Băncilă! Felicitări! Vă mulţumesc pentru detalii şi vă doresc succes în continuare.
  Sănătate şi noroc!

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>