despre ce se mănîncă în București - și cu ce se mănîncă Bucureștiul

arhiva

Despre schelete (imobiliare)

scris de Ando

Am să profit de ceea ce a scris recent Adrian despre calvarul prin care trece Moara lui Assan ca să pun în  discuţie  un alt aspect legat, la fel de strâns, de  felul  în care poate fi afectat şi pocit, pe termen lung, aspectul general al oraşului – fără ca autorităţile să intervină.

Este vorba de acele construcţii, începute după 1989  dar  neterminate, care au împânzit Capitala şi pe care le-am numit, generic, “schelete imobiliare”. Ca să n-o mai lungesc, am să dau câteva exemple.

Despre cazul Puzdrea s-a discutat şi s-a scris mult. Mult şi degeaba. Clădirea în discuţie e bine mersi, la locul ei, în aceeaşi fază ca acum, nici nu mai ştiu, câţi ani – vreo 14? vreo 15?

Pe Calea Moşilor în imediata apropiere de Km 0 zace, de aproape 10 ani, un alt “cadavru”: aşa zis-ul sediu al Casei Economiştilor.

În diagonală cu Hala Traian, o altă clădire neterminată ocupă, de mult timp, colţul intersecţiei străzilor Călăraşi şi Traian.

Pe Şos. Ştefan cel Mare, în curtea clubului Dinamo, s-a ridicat de mulţi ani această structură hidoasă care serveşte, din când în când, numai ca suport pentru diverse bannere publicitare.

Un caz aparte este cel al fostei Întreprinderi de Mecanică Fină din piaţa Obor (se află la nici 100 de metri de sediul primăriei sectorului 2!) Noul proprietar al fabricii a adus, efectiv, clădirea la stadiul de “schelet”, urmând ca până în martie 2010 (conform panoului afişat) să se finalizeze “lucrările de consolidare şi refacere faţade la imobil”.  Suntem în 2012 şi clădirea arată… astfel (cam la fel ca în 2008):

În sfârşit, pe strada Arcului, la doi paşi de bd. Carol I, tronează, tot aşa, de mai mulţi ani – cam vreo 19!!! –  un alt masiv “cadavru” de beton.

Ce să mai zic de aspectul jalnic al gardului metalic care “protejează” imensa groapă de fundaţie (săpată şi părăsită de cel puţin doi ani) de pe Calea Dorobanţi, din staţia RATB de vizavi de Televiziune… deci în zona selectă a oraşului!

Şi sunt convins că mai sunt multe astfel de “cadavre” pe care nu le ştiu. Din discuţiile pe care le-am avut (e adevărat, la nivel colocvial)  cu diverse persoane cât de cât avizate, am înţeles că există nişte “lacune” legislative care ar împiedica primăriile să acţioneze pe aceste cazuri.

Argumentele sunt ceva de genul: dom’le e proprietate privată, fie n-au mai fost bani, fie a intrat în faliment beneficiarul iar  construcţia s-a oprit  la stadiul  existent… n-avem ce-i face.

Recent, am văzut că  MDRT şi-a manifestat  intenţia de a demola clădirile construite ilegal în zone turistice.

Toate cazurile prezentate mai sus au – mai mult ca sigur – autorizaţiile de construire expirate – adică, zic eu, au cam intrat  în regim de ilegalitate. Deci, pe argumentaţia MDRT, n-ar trebui demolate de către primăriile respective ?

Ţin minte  ce a făcut Mazăre când a câştigat primul său de mandat de primar. La momentul respectiv,în plin centrul Constanţei zăcea, de mai mulţi ani, ruina fostului hotel Continental  – demolat după 1989, pe fondul unor îndelungate dispute de proprietate (care cred că nici acum nu s-au finalizat). Mazăre a curăţat zona şi a amenajat, acolo, un spaţiu verde, urmând să impute toate cheltuielile de curăţire câştigătorului disputei juridice. Deci ceva, ceva, se poate face – dacă se vrea. Pentru că tot la Constanţa, pe malul portului Tomis, chiar lângă  impozantul sediu al  Comandamentului Marinei Militare , zace neterminat, tot de mulţi ani  un  bloc cu… număraţi dv. etajele, dacă are vreun rost

6 comments to Despre schelete (imobiliare)

 • florin

  “Cazul Puzdrea” imi aminteste de o intamplare(televizata):cum intreg complexul nu prea era construit legal,reporterul unei televiziuni(poate chiar al TVR Libera,pe atunci),l-a luat pe primarul de la sect1,Flor Pomponiu,s-au urcat pe Pasajul Jiului,si l-a intrebat pe edil cine a construit acolo cand nu exista aprobare.Raspunsul PRIMARULUI?”NU STIU DOM’LE!”Cum dom’ PRIMAR nu stiti?insista reporterul.DA DOM’LE,NU STIU!!raspunde hotarat si cam agasat PRIMARUL.Pomponiu s-a dus,s-a dus si Gherasim(care probabil nici el nu stia cine a construit acolo)s-au dus si primarii generali,Complexul Puzdrea a ramas,ca un fel de Fidel Castro al constructiilor ilegale.

 • hm

  hai ca e tare comparatia!
  … uitasem de Flor Pomponiu. Mi-l aduceam aminte doar pe George Padure…

 • @Ando, multumesc pentru preluarea temei! Toate scheletele astea sunt crancene. Ala de pe Arcului m-a socat si pe mine trecand pe langa el si vazand cat de urat e volumul si cat de agresiv. Cel din intersectia Calarasilor cu Traian este oprit ca fiind ilegal caci acolo se dorea largirea ambelor strazi. Pe frontul respectiv al strazii Traian cica se doreste demolare pana in Victoria Socialismului (a ramas reflexul) pentru largire iar aceasta cladire a iesit prea mult catre strada. Fiecare are cate o poveste probabil iar eu ma bucur atunci cand niste agresivi d’astia mitocani care au bagat bani (sunt sigur cu multa presiune pe autoritati dar si pe proiectanti) in hurdubaiele astea sa intre in faliment si sa piarda tot-tot pana la ultimul cent. Stiu, sunt meschin dar e singura satisfactie pe care o pot avea fata de acesti pitecantropi.

  @HM: Eu mi-am adus aminte de Flor Pomponiu in urma cu vreo 3 ani si ceva cand l-am lovit cu masina din spate pe undeva pe langa liceul Mihai Viteazu … Eu cu Logan, el cu un Mercedes destul de pricopsit. N-aveam viteza, vreo 40 dar era ud pe jos si eu n-am fost atent o fractiune de secunda cand ma toca nevasta-mea la cap din spate cu o tampenie. Singurul meu accident in 14 ani de carnet si conducere. Eu n-am patit nimic care sa se vada din exterior dar lui i-am spart spoilerul si i-am declansat mini-airbagurile sau ce naiba de sistem o fi la tetiere … Ne-am reglat civilizat la politie, abia acolo am aflat cum il chema. Politistul habar n-avea cine e si ce a fost 🙂

 • hm

  vorba aia, nici Google nu mai ştie cine-a fost Flor Pomponiu 😉

 • florin

  Eu nu-mi mai aduceam aminte de George Padure,pe Pomponiu neputand sa-l uit deoarece am circulat foarte des cu 112 sau 331,autobuze ce trec prin apropierea lui “Puzdrea”.Iar faza cu “Nu stiu dom’le cine a construit” e imortela!

 • Ando

  @adrian: sigur ca nu m-a bucurat conjunctura in care am facut legatura cu ce ai scris pe blogul tau, dar acolo am citit o propunere concreta, sustinuta cu argumente profesionale si legale in care se poate rezolva cazul “Moara Assan”.
  Desigur,situatiile sunt diferite dar ambele tin de implicarea autoritatilor.
  Tocmai de aia am scris despre “scheletele” astea pentru ca in final trebuie sa existe si pentru ele o solutie legala, pentru ca, altfel, ce facem? Ramanem cu ele in starea asta pana la sfantu’asteapta ? Multe sunt deja “cuiburi” pentru boschetari, focare de infectii…
  Pe urma e si problema taxelor:primaria de sector incaseaza ceva de pe urma lor, ca mie -chiar in seara zilei de 1 ianuarie- mi-a
  bagat “gen.Onţanu”, in cutia postala, plicul cu ce am de platit in 2012:-(
  @florin: asa zicea Pomponiu ? Nu stiu dom’le ? Foarte interesant… Ia sa incerce un amarastean sa-si faca un garaj in propria-i curte. Sa vezi porcoi de acte cate i se cer + taxele aferente.
  Cunosc caz concret in care persoana respectiva s-a lasat pagubasa cand a vazut ce o asteapta.
  Rezulta ca mai bine ridici un bloc sau sapi o fundatie de bloc si le lasi balta, ca tot nu le face nimeni ceva.

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>