despre ce se mănîncă în București - și cu ce se mănîncă Bucureștiul

arhiva

Bistroul, ifosele şi dispreţul

Mike mi-a semnalat un articol din revista Money Express: Bucate bune şi cinstite. M-am dus de l-am citit şi vreau să vă zic că de mult n-am mai văzut o aşa aglomeraţie de aere calde pe centimetru pătrat de hîrtie tipărită.

Pe scurt, George Butunoiu umblă să-şi deschidă un bistro – chestie onorabilă altminterea; însă partea frumoasă se termină aici şi puteţi citi un articol ca dintr-acelea de pe vremea cînd Imre bătea pe la uşa restaurantelor să-şi umfle burta. Pe mine mă sparge cum oamenii ăştia au ajuns să fie connaiseuri. Toţi s-au dus în Franţa şi au primit iluminarea divinităţii; au învăţat dintr-un mic sătuc de pe malu’ Mediteranei cum se trăieşte; au înţeles, pe o insuliţă de prin Panama, că viaţa nu înseamnă numai muncă – ci şi relaxare şi aşa mai departe.

Şi cum vor ei să împărtăşească din ştiinţa lor de a trăi bine! Cum se mai “scapă” ei reporterilor că locul lor favorit e nu-ş ce sătuc din Provence, că cînd au niţică vreme dau o fugă la Paris ca să soarbă o cafea la bistroul unde chelnerul îi cunoaşte!

Şi cum vor să aducă ei – în vieţile noastre pline de prăjeală, unsoare, tocături şi ochiuri trîntite peste cartofii prăjiţi – adevărata bucătărie!

Ştiţi – oamenii ăştia vor să ne facă un bine, dar noi, încăpăţînaţi, nu-i lăsăm. Poate pentru că nu ni s-a atrofiat chestia aia care se cheamă bun-simţ: cînd dăm cu nasul de nişte băşini, asta e! – îl întoarcem!

Să văd eu un om d-ăsta că-şi deschide o patiserie cinstită, în care să facă merdenele adevărate! Nuuu! Dacă nu deschide un restaurant cu chef, nu mai poa’ să doarmă noaptea de ruşine!

Uite că eu n-am de gînd să mă duc la bistroul lui George Butunoiu. Mi se pare obscen. Oamenii ăştia care, zi de zi şi ziar de ziar ne vorbesc, ne învaţă ce să facem şi ce să spunem, ne dispreţuiesc infinit. Celebrii recrutori, fel de fel de guru ai HR-ului au adus pe piaţa noastră a muncii dispreţul faţă de angajatul muncitor, conştiincios şi loial. Au transformat angajatul într-o maimuţă care trebuie dresată şi pedepsită. Au venit cu idei pline de omenie, clamînd că salariatul preferă să meargă la căţărări prin copaci şi la beţii organizate, decît să aibă în buzunar o primă pentru că şi-a făcut foarte bine treaba.

Oamenii ăştia nu pot minţi, oricît de mult ar încerca să-şi coloreze în roz ideile. Dispreţul faţă de omul care nu are răzbate din tot ce fac.

Uite bistroul lui George Butunoiu. O afacere pentru snobi, pentru cei care se ruşinează că nu cunosc diferenţa între calamar şi pisică de mare, o cursă pentru cei care se ascund prin ganguri halind şaorme la prînz ca să strîngă bani de ieşit în oraş. Un bistro în care (citez): partener onorific este Oscar, un Spitz Pomeranian negru, despre care am fost avertizaţi însă că muşcă, nu neapărat cu motiv. Să-mi trag una dacă m-aş duce să mănînc la un loc cu spurcăciunea aia de cîine!

Am lăsat pe sfîrşit mizeria de pe tortul franţuzesc. Citiţi:

La capitolul clienţi, mintea foarte structurată de matematician a lui Butunoiu a gândit o segmentare demnă de studiile sociologice. Dar foarte corectă. Astfel, preţurile fixe vor fi diferite pentru femei şi bărbaţi. „E foarte logic, pentru că în general o femeie mănâncă şi bea mult mai puţin decât un bărbat“, explică head hunterul. De asemenea, preţurile vor fi pe trei categorii sociale: studenţii la cinci universităţi alese de Butunoiu din motive personale (Conservator, Universitatea Bucureşti, Teatru, Arte şi Teologie) vor plăti 30 de lei (ele), 60 de lei (ei) la intrare. Clasa medie va plăti 60 de lei, respectiv 90 de lei, iar cei bogaţi (venituri de peste 3.000 de euro lunar, precizează Butunoiu) vor scoate din buzunar 120 de lei, indiferent de sex. Nici momentele zilei nu au scăpat din segmentarea head hunterului, aşa că la prânz, când oamenii stau ceva mai puţin la masă, preţurile vor fi fixe şi indiferent de categoria socială: 30 de lei, respectiv 50 de lei.

… Doamne, dragă Doamne! Mintea de matematician nu cunoaşte limite. Bunăoară, un bărbat se va duce la veceu mai des, că bea mai multă bere – îi punem taxă pe apa trasă la budă; o femeie se va duce la toaletă să se aranjeze, aşa că-i luăm bani că s-a uitat în oglindă. Dacă clientul e gras, îl taxăm din prima cu 20 la sută în plus, că bagă-n el mai multă pîine şi mai şubrezeşte şi scaunele. Dacă nu are bani la el, putem să-l împuşcăm direct.

Mi-e silă.

53 comments to Bistroul, ifosele şi dispreţul

 • Greşeşti, prietene! Ai în faţă un exemplu de dezumanizare, de individ cu creierul spălat, o legumă intelectuală. Şi un scârbos caz de discriminare. Orice om cu mintea întreagă şi dotat cu minim bun-simţ îl bagă în pizda mă-sii şi nu-i trece pragul stabilimentului în vecii vecilor, amin!
  Acum înţelegi şi de ce patronii şi managerii români cu afacerile lor(nu vorbesc de multinaţionale, că ăia te dresează după metodele lor) arată cum arată şi fac afaceri cum fac. Şi de ce productivitatea românului ajuns afară e cel puţin dublă faţă de a aceluiaşi în ţară, cu şefi recrutaţi de flăcăul cu pricina şi de alţii ca el.
  Vreau şi eu o cârciumă cinstită, primitoare, fără fiţe, în care să mănânc decent, la preţuri oneste, mâncăruri banale, dar gătite de nota zece, şi în care să mi-l pot face prieten pe patron.

 • hm

  pînă să te faci prieten cu patronul, să te faci prieten cu cîinele lui…

 • Adrian B

  Teoria mea e ca articolul este de umplutura, poate chiar platit. Nenea respectiv are nevoie de notorietate, dar nu se remarca profesional suficient de des si de puternic cat sa apara in presa. Asa ca anunta ca isi face restaurant, abereaza jumate de ora cu vreun reporter care reda tot si gata, e vedeta.

  Sunt curios, cum implementeaza sistemul ala de preturi? Te pune sa aduci adeverinta de venit ca sa intri in clasa medie? In aia 3000 euro pe luna intra si bonurile de masa si dobanzile la conturile din banci? Aiurea, e clar ca fabuleaza cu singurul scop sa se faca mai cunoscut, mai monden.

 • Freesys

  HM în legătură cu trasul apei la budă se vede că ai nevoie de iluminarea oferită de celebrul matematician, în Franța apa se trage numai după treburi serioase, iar o bere fie ea și Triple D’Orge nu merită efortul.

 • hm

  mă rog, de-acuma o s-arunc o găleată de apă pe gardu’ din spate din cînd în cînd – dar mai rar

 • Ando

  Merdenele au ?

 • Dan

  Eu il urmaresc de multa vreme pe Butunoiu asta; e una dintre putinele sanse pe care le avem noi muritorii de a privi direct in creierele persoanelor din zona cu aer rarefiat a conducatorilor de companii. Ca deh, pestele de la cap se impute 😉 Dar ca o paranteza, spalarea pe creier si dezumanizarea au inceput cam de acum vreo 10 ani timid si s-au accentuat in ultimii vreo 5 ani – acum corporatism inseamna peste tot doar proceduri, instrumente, resurse in partea de jos dar si “optiuni” si “bonusuri” in partea de “sus”. Sa ma duc deci sa ma bag la priza si sa dau cu ulei pe la articulatii. Semneaza robotul.

 • hm

  aşa e!

  sau daca preferi: feedback pozitiv

 • florin

  Nenica,de o juma’ de ora,incerc sa-mi revin dupa citirea acestui articol(mai ales partea din interviul propriu-zis).Atata snobism,doar prostia il poate egala.Ce este mai grav,e ca asemenea elucubratii prind si prind la toate categoriile de varsta.Pe vremuri cand “prindeam bulgarii” radeam de ei cum incercau sa imite diverse lucruri din vest.Cel mai de kkt mi se parea o formatie(TRIX parca ii zicea)care era un fel de Ricchi e Poveri dar ,pe dos:un baiat si doua fete si nu o fata si doi baieti ca la italieni.N-am crezut ca romanii mei se vor transforma in niste maimute imbracate in haine de matase.Astea sunt rezultatele campaniilor tip “Generatia Pro”!De altfel consider ca cea mai mare si mai bine pusa la punct masina de spalat creerul e PROTV.

 • hm

  Adeverinţă:
  prin prezenta se adevereşte că ………………. este angajatul societăţii …………….. avînd salariul de ……… lei net.
  S-a eliberat prezenta pentru a-i servi la servirea mesei la bistroul “La George Butunoiu şi Oscar”

  Director financiar……………..(semnătura, ştampila)

  Data………

 • Salut,

  O intrebare off-topic am. Nu scrii nimic, nimic de proteste? Sau astea nu s-au intimplat in Bucuresti? [Nu trebuie sa imi publici comentariul, dar poate imi dai un mail cu un raspuns, sunt chiar curios de punctul tau de vedere asupra a ceea ce se intimpla].

 • hm

  ti-am scris!
  nu, nu public nimic despre proteste.

 • florin

  HM,ai uitat sa treci si o rubrica referitoare la sexul “adeveritului”

 • Dan

  Pana una-alta eu am “fugit” in munti iar azi erau sa ma manance niste caini, cum sta bine ruralului romanesc. Huligani sau caini… grea alegere (evil)

 • hm

  Dane, dar aveam caini si in Rahova:)

  Florine, sexul se arata la intrare…

 • Un lucru nu imi este clar. Cum o sa procedeze dl Butunoiu cu cei care lucreaza in sistem PFA?
  Se ia norma de venit sau venitul real? Va dati seama, daca se opteaza pentru ultima varianta lucrurile se complica, o simpla adeverinta nu mai este suficienta. Banuiesc ca solutia ar fi un extras de cont pe ultimele 3 sau 6 luni, cu stampila bancii bineinteles. :))

 • hm

  nu ştiu, cred că nu s-a gîndit la asta deocamdată.

  poate face şi reduceri dacă ai impozitul plătit la zi…

 • florin

  @HM-se arata la intrare dar,pt.unii,intre ce arata si ce practica,e diferenta mare.Deh,chestia cu sexul nu(mai)e asa usoara cum crede lumea!

 • Esti carcotash… In conditiile-n care e plin de maidanezi in jurul unor restaurante tu te legi de un restaurant cu shtaif, pardon, cu shpitz… Apoi, daca vin niste coreeni sau chinezi, ce te faci?
  Bagi mascota (nu prajitura!) la cuptor!

 • hm

  ei, că n-o avea nici un şobolănel prin magazie pentru ocazii de-astea…

 • da doamne sa deschida local cu shpitz pomeranian, ca de-al dracu ma duc si platesc intrare, ca sa il pot reclama la OPC si sa ii inchida localul. sunt interzise animalele de companie in localuri de alimentatie publica

 • […] citiți asta, e prea tare. Nu știu cine e, din păcate, dar mi-a intrat la inima […]

 • hm

  … vedea-te-aş mănuşi, Bubico!

 • Ah il cunoaste pe chelnerul din Paris..ultima data cand am fost la un bistro in Paris imi venea sa-i dau o bagheta lesinata in cap.
  Da draga besinile lor miros a trandafir si se distribuie pe o arie de exact 10 cm2,pentru ca ei e speciali!

 • florin

  Credeam ca palaria de vacar USA si trabucul Fidel Castro,sunt varfurile abisale ale “elitismului” si”afacerismului” romanesc.Dar vad ca incet-incet se mai adauga si altele:un restaurant(pour les connesseurs),un schpitz pomeranian,un CVu forjat pe plaiuri cat mai departate si mai exotice,etc.Masinile,vilele si femeile sunt fumate mai ceva ca havana dintre destele pline de aur turcesc.Stau si ma intreb:de ce un pomeranian si nu un maidanez,ca astia sunt toti iubitori de animale si protejeaza cainii fara stapan(ca da bine si e la moda,nu din convingere).

 • Blegoo

  N-ați înțeles nimica… Butunoiu e un poet.

 • Ionuţ

  @Arhi: Înseamnă că nu l-ai văzut pe Otto de la Greenhours. :p

 • aurache

  butunoiu asta e un gunoi ordinar, in privinta caruia cineva poate ar trebui sa profite de agitatia din bucuresti si sa-i infiga definitiv o bucata de bordura intre felinare.

  imi amintesc de un caz care a facut prima pagina a ziarelor, de-acum un an si ceva, cand o gagica ce-o arsese zen prin multinationale, s-a hotarat sa se spanzure, dar mai inainte a omorat-o pe ma-sa; sa ma rog, asa le-au gasit si pe ea si pe ma-sa, moarte… si se apuca fratele butunoiu sa declare pe la ziare ca “da bah nene, fata dasteapta; caci doar eu am plasat-o la nus’cate joburi tari, dar in ultima vreme se sonase rau de tot, nu te mai intelegeai cu ea de vorba buna…”

  pai adica cum bah, nene? aia ti-a fost client repetat, ti-a umplut buzunarele slinoase cu parale de fiecare data cand ai pestit-o ca pe matasari, si acum ca n-o mai poti vinde, dai cu cacat… unde gatu’ ma-tii este confidentialitatea clientului? sau acum, daca tot era moarta, ce mai conta!

  cred ca asta a spus tot despre personalitatea si profesionalismul gunoiului astuia. poate nu intamplator s-a “prelins” din headhunter in bodegar. sper, si-i urez cald sa-i apuna complet steaua, desi parca tot o bucata de bordura intre ochi…

 • Partea cu cataratul in copaci si betiile organizate, carevasazica Team Building, mi-a mers la suflet ca untul pe tartina calda. Ca tocmai m-a mustruluit seful ca nu voiesc a socializa – nu tu consolidare de echipa din asta, nu tu petrecere de Craciun….

 • […] azi acest articol savuros, aflu ca Vanatorul de Capete si-a deschis propriul bistro cu fason indus si tot alaiul […]

 • “E un bistrou mic la George Butunoiu si la Oskar acasa, pe George Calinescu, intre Beller si Floreasca. L-am facut cu multe eforturi si cu cheltuieli mari. Aici mancam noi, prietenii si invitatii, angajatii si clientii nostri, vecinii si diversi musafiri.
  Noi facem mancare cinstita si muncita din greu. Totul e la vedere, oricine poate intra in bucatarie, in magazie, poate deschide orice dulap sau cutiuta ca sa vada cum si din ce facem mancarea.”. Cate eforturi, cate sacrificii, cata prietenie…

 • hm

  păi la prieteni, ştiţi… nu prea plătesc

 • @aurache: “imi amintesc de un caz care a facut prima pagina a ziarelor, de-acum un an si ceva, cand o gagica ce-o arsese zen prin multinationale, s-a hotarat sa se spanzure, dar mai inainte a omorat-o pe ma-sa; sa ma rog, asa le-au gasit si pe ea si pe ma-sa, moarte… si se apuca fratele butunoiu sa declare pe la ziare ca “da bah nene, fata dasteapta; caci doar eu am plasat-o la nus’cate joburi tari, dar in ultima vreme se sonase rau de tot, nu te mai intelegeai cu ea de vorba buna…” “

  …din câte spun fraţii lui mai mici, buturugănoii din presa scrisă, procurorii n-au închis dosarul nici până acum, aşteaptă alte expertize medico-legale şi toxicologice, aşa încât e foarte posibil ca ei să suspecteze că de omorât le-a omorât pe amândouă altcineva. (Cum s-a întâmplat în Moldova cu tipa care “s-a sinucis” spânzurându-se la 5 metri de sol…) Astfel încât e mai bine să îşi ţină închisă gura, înainte să îi bage acel “altcineva” căţelul în ea 🙂

  ~Nautilus

 • hm

  vorba poetului (altu’)
  mănînc şi plîng…
  mănînc!

 • […] Cum se fac recenzii pupincuriste despre restaurantele din capitală […]

 • Dan

  Ca tot mi-am adus aminte, pana nu uit din nou: dl. Butunoiu a declarat la un moment dat (in preajma alegerilor din 2009) ca se pregateste sa intre in politica si ca voteaza cu un anume candidat pentru ca e mai aproape de intentiile lui (pe care nu le-a dezvaluit atunci). Candidatul respectiv e zilele astea “mai luat in gura decat pasta de dinti” (hehe) dar dl. Butunoiu si-a deschis restaurant in loc sa il vedem aparand la televizor sustinand diverse. Poate asteapta sa se concretizeze cumva initiativa lui Naumovici-RMGC de pe FacePoc?

 • prea tare!
  ai descris totul perfect!

 • Sandu

  wow…am descoperit abia acum articolul asta….nu prea le am cu blog-areala..pentru ca majoritatea sunt platiti sa faca mai mult un ghost writing decat un blog cu idei originale si ganduri individuale. acum revenind la articol….chiar nimeni in Romanica nu mai intelege ce e aia discriminare?? doar atunci cand organizatiile preaslavite de import ne atrag atentia ca javrele penale din Bucuresti sunt maltratate de hingeri se poate lua atitudine?? cum sa pui preturi diferite in functie de facultatea absolvita, sex si venit lunar??? imi miroase a nazism aici nu a mancare frantuzeasca!! si Butunoiu e cumva fan al filmului Ratatouille??? ce sa caute potaia in restaurant??? o sa stau la masa in bistro si langa mine o sa am o pipita de Dorobanti cu javra intr-o geanta Prada?? dar vai!! nu multumesc!!

 • hm

  da’ stiu ca esti pornit bine!
  Imi place, dom’le!

 • Ce violenta de limbaj si minie proletara! Ce aveti ma cu Butunoiu? Face o chestie pe care au facut-o si altii inainte si au facut-o prost. Eu in 90% din cazuri sint de caord cu el la evaluarile resturantelor si datorita meseriei mele ma duc destul de des pe la circiumi. Referitor la bistroul lui habar n-am cum e ca n-am fost dar e posibil sa incerc. Si daca nu va place omu’ nu va duceti fratilor luati o saorma cum zicea unu’ de pe aici si gata. E loc pentru toata lumea, problema e ca imbecilii se impiedica de propria prostie.

 • hm

  fantastica, adanca, ultima constatare.

 • Claudia

  Wow…ce fericita !!! Bravo domnule! Felicitari !!!!Butunoiu !!! Cat rau face acest om daca nu este platit sa scrie de bine !!! Marele cunoscator !!!! Na!!!

 • vio

  asa cum a ti vzut si voi omu sa stricat la cur de la prea multa iarba

 • vasile

  :)) PENIBIL ! Atat de penibil este acest domn(daca se poate numi asa) si incababil, incat a pierdut restaurantul datorita datoriilor :)) ! Vai mama lui, care saraca zace la 2 m sub pamant! Mai nou, la varsta lui de 50 si un pic de ani se afiseaza cu o tarfulita de 24 de ani care i-a fost ”menajera” ! Se poate numi om?

 • Un critic

  Salutare, Salutare !
  Unde sunt toti cei care il sustin pe ”Marele” Butunoiu acum? Dupa ce a plamadit el bine de un restaurant, a tras bine sforile si a deschis cu mare ”fas-fas” ”La George Butunoiu & Oskar”! A ”angajat” niste fetite platite la ”sto” si a dat drumul la.. ? La treaba !! :)) A incercat el sa aduca bucatari de renume, sa faca evenimete, sa atraga atentia prin media, sa apara in fata prostimii ca un mare, atentie, ‘antreprenor’, si….. Si datorita cartilor citite si experientei acumulate in timp, datorita diplomelor otinute, datorita locului in societate, datorita arogantei, datorita stiintei acumulate etc. Ce credeti? I-au conficat restaurantul datorita datoriilor, acesta ramanad doar cu o menajera si nimic mai mult(actuala ”cuconita”, care crede ca i-a pus Dumnezeu mana in cap). Pentru ca a ramas omu’ cu atat de mult timp liber si nimeni nu prea il mai baga in seama, a decis sa isi ‘dea cu parerea’ ca un mare critic culinar ‘care este’, prin restaurantele din Bucuresti punand bazele in ‘renumitul’ Restograf. Se re deschide OTV-ul, poate va cheama la ei, sa mai castigati niste banuti 😉

 • Un critic: şi datorită MBAului. Să nu uităm MBAul.

 • Un critic

  Buna remarca! 😉 :))

 • Un critic

  M-am intalnit recet cu acest ”individ”,fara sa ne bagam in seama, pe 18 Ianuarie la Spectacolul de Gală organizat cu ocazia celebrării a 25 de ani de la sosirea in țară ASR Principesei Moștenitoare Margareta(Ateneul Roman), cum sa apari nebarbierit sau tuns inegal in cap la un asemenea eveniment ? Sa iti aduci ‘cuconita’ imbracata ca de circ? Mi-a fost rusine de rusinea lor ! Deci … despre ce vorbim? Apropo, Hm, ai si pagina de Facebook unde putem posta? Multumesc!

 • hm

  FB, aici:
  https://www.facebook.com/simplybucharest
  dar nu e vehiculul principal de comunicare.

 • Ce misto ca am gasit un site despre Bucuresti fara capete de lemn, doar din carne si oase. Cu sus numitul, total de acord. Ma surprinde insa pozitiv (a se citi ma umple de bucurie) faptul ca oamenii incep sa gandeasca folosind propriul cap si sa guste cu propriile papile.
  Tin pumnii 😉

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>