despre ce se mănîncă în București - și cu ce se mănîncă Bucureștiul

arhiva

nu așa 11 – pe Caimatei

Renovarea de jos – da, o minune. Adăugarea de sus – o hidoșenie.

Mai degrabă aș accepta un nenorocit de „acvariu” pe post de supraînălțare – credeți-mă.

12 comments to nu așa 11 – pe Caimatei

 • Cristian M Ioan

  Ce sa mai comentez??
  Deja tu ai spus perfect: jos renovarea este nu doar foarte reusita, ci chiar o MINUNE.
  Super!
  Poate ca asa arata si casa mea la 1890, cand era noua!
  Renovarea de pin 1970 n-a adus-o complet la gloria initiala …

  Dar partea de sus este super-hidoasa.
  Acavariul era mai acceptabil.
  Si mai bine era deca luau ca model casa din stanga: demisol, parter inalt, si mai faceau un etaj deasupra, in acelasi stil!
  Casa initiala nefiind prea mare, nu am idee unde poate fi scara pe care urci la cosmelia de deasupra …

  Hai sa vedem si partea buna: hidoșenia de sus este un pic retrasa. Cand mergi pe strada, nu o vezi, este ascunsa de cornisa cu ornamente superbe. De la distanta sare in ochi, desigur …

 • hm

  strada e îngustă, într-adevăr nu sare în ochi atît de tare. O să mai vedem fel de fel de modalități de a supraînălța, e greu de spus care e mereu cea mai potrivită, mai ales cînd nu e nici ceva vegetație în fața clădirii, ca să mai îmblînzească.

  În cazuri dintr-astea, o iederă face minuni 🙂

 • Dimpotriva, e chestie noua onesta si relativ discreta. Respecta principiul initial al simetriei, plaseaza golurile unde trebuie si in proportia care trebuie. Hidoasa ar fi fost daca in loc de tabla ar fi folosit o tencuiala in care sa fi mimat decoratii “autentice”. Am preferat intotdeauna interventiile astea in care vechiul e vechi si noul e nou atat timp incat exista un minim dialog intre cele doua parti. Poate daca peste vechiul fronton inglobat in etaj ar fi gasit solutia pentru un mic hublou sau vreun alt element de design mai special, nu mai parea asa austera.

 • hm

  Și-atunci de ce ni se pare atît de respingătoare soluția asta? Da, e pe cît se poate de fin și îngrijit realizată; da, înțeleg și viziunea; da, sînt de acord că ai puține pîrghii decente de înălța o casă – dar uite că nu rezonăm.

 • Cristian M Ioan

  @hm,
  Ce intrebare!
  Nou ni se pare hidoasa deoarce nu ne pricepem.
  Pentru ca avem nivel artistic de muncitori necalificati, si nu ne pricepem la arhitectura!
  Ar trebui sa facem ciocul mic, sa nu ne mai dam cu parerea, cei care nu avem diplome de arhitecti!
  Sau care nu lucram la Primarie …

 • V_T

  Vad ca are tablita de monument istoric. Daca e monument istoric, cum de poate fi modificata (legal) forma initiala?
  Inexplicabil cum s-a putut alatura porcaria de deasupra restaurarii reusite de dedesubt: acelasi proprietar, aceiasi mesteri, rezultate complet diferite.

  Eu in general ii respect pe arhitecti (am cunoscut citiva si toti sint oameni deosebiti) insa nu inteleg cine or fi aia care proiecteaza asa ceva. Fac breasla de rusine; chiar nu or avea o minima demnitate sa nu isi puna semnatura pe o calamitate ca etajul asta? Nici muritori de foame nu or fi; vorba filmului: “la banii tai, iti permiti sa ai demnitate?!”

 • hm

  Un exercițiu: să numim un arhitect celebru contemporan – unul al cărui clădiri să „strige” că-s făcute de el.

 • Cristian M. Ioan

  Nu asa, Cornele!

  “să numim un arhitect celebru contemporan – unul al cărui clădiri să „strige” că-s făcute de el.”

  Faptul ca noi suntem incapabili sa faceam asta nu dentota decat lipsa noastra de cultura arhitectonica: suntem beoti, avem nivel artistic de muncitori necalificati, nu ne-a cerut nimeni parerea, cu ce drept ne exprimam aprecierea sau dezamagirea?!

 • hm

  Nu-i vina noastră că nu-i știm, e vina lor că nu sunt!

 • A pune in discutie tablouri este altceva cu a pune in discutie arhitectura. Pentru ca daca ti se pare ca Picasso e supraevaluat, e o porcarie care nu se compara cu carpeta cu rapirea din serai, e irelevant daca o spui sau nu pentru ca nu te obliga nimeni sa te uiti la un tablou de-al lui. Vrei, intri la muzeu sau ti-l cumperi daca ai bani. Despre arhitectura insa este firesc ca oricine sa isi spuna parerea, pentru ca se izbeste de ea, ca vrea sau nu vrea. E “beneficiar” chiar daca “se pricepe” sau nu. Deci asta e! Unora li se pare o porcarie desi nu pot sa indice concret care ar fi calitatea sau defectul. In cazul asta din Caimatei, spre deosebire de multe altele, interventia e decenta. Daca e ceva de reprosat, ar fi ca nu exista un element de decros intre casa veche si partea noua, echivalentul unei plinte sau a unui soclu. Creste prea direct din casa veche. Poata daca era un profil lacrimar in lung care sa faca umbra si sub care sa fi fost o fasie de tabla mult mai inchisa la culoare, legat de sortul de peste cornisa PARTII care este monument, imaginea ar fi avut de castigat. Cu atat mai mult cu cat suprafata de plin a etajului este prea aproape de suprafata plinului de la parter. Are de pierdut ideea de subordonara clara ( eu zic ca e clara relatia) a compozitiei etajului fata de compozitia parterului. Si nuanta de gri a tablei de la etaj ar fi putut sa fie un ton mai deschisa, ca era destul contrast din simplitate si material, nu era nevoie sa fie evident si din culoare.

 • Iar aia de care nu stiti, va lovesc totusi peste ochi in multe situatii. Nu cred ca la capitolul birouri nu recunosate cineva mana lui Vlad Arsene sau pe cea a lui Dorin Stefan. Si pe locuire colectiva e destul de clar cateodata cand proiectantul e ADNBA.

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>