despre ce se mănîncă în București - și cu ce se mănîncă Bucureștiul

arhiva

în Ferentari

nu mi-i drag Ferentariul de nu mai pot, dar – cunoscîndu-l – am înţeles că nu e cel mai urît cartier din oraş, şi nici cel mai rău. E un cartier în care locuiesc mai puţini oameni periculoşi decît v-aţi speria voi.

Am petrecut, zilele astea, o zi prin cartier – cu treburi; să-mi repar maşina. Poate nu ştiaţi – Ferentariul e plin de garaje mai mult sau mai puţin legale, unde lucrează meseriaşi de primă mînă. Ştiu tinichigii care s-ar băga şi la un Bentley şi ţi-ar face peste noapte juma’ de maşină julită. Ştiu mecanici care dau de cap oricărei maşini tunate.

Asta-i frumuseţea cu Ferentariul – nimeni de-aici nu stă degeaba. Instalatorii ştiu să facă şi electrică auto; paznicii pot să-ţi pună termopane; frizerii pot să-ţi facă rost de cauciucuri de iarnă. Legal sau undeva pe-aproape. Oamenii muncesc; nu prea-i vezi tîndălind la crîşmă – fac ei ceva; se mişcă, se descurcă.

Ferentariul e un soi de comunitate. Oamenii se cunosc destul de bine; nu zic că se ajută mereu, dar zic că ştiu de unde să se ia la nevoie, că la o adică sar unii pentru alţii.

Ferentariul e mare şi are multe feţe. Una e Calea Ferentari şi alta e Prelungirea Ferentari. Una e Vadul Nou şi alta e Baciului. Una e strada Bacău şi alta e Zăbrăuţiul.

Sînt enclave cu drogaţi. Sînt locuri periculoase rău. Sînt străzi întregi cu oameni la locul lor. Sînt blocuri cu oameni cuminţi care doar acolo au putut să se mute.

Sînt case improvizate din carton, unde au ajuns să trăiască oameni care n-au avut noroc. Sînt mulţi săraci. Sînt mulţi care mor – medicamentele sînt scumpe, buteliile sar în aer, locuinţele improvizate iau foc de la orice. În ziua petrecută în Ferentari muriseră, arşi de vii, patru copii.

Nu ştiu ce să vă zic. Să nu vă speriaţi aşa tare de Ferentari. Nu de-aici i se va trage pieirea Bucureştiului.

4 comments to în Ferentari

  • > Nu de-aici i se va trage pieirea Bucureştiului.

    Exact, ba as indrazni sa zic ca Ferentariul e unul din putine locuri care mai pastreaza un pic din farmecul mahalalelor de odinioara, mai ales in zilele caldutze de toamna.(http://www.flickr.com/photos/12368222@N04/1452912594/).

    O zona tipica pt ceea ce cred eu ca va duce la “pieirea” orasului astuia asa cum il stim este Soseaua Nordului – Str. N. Craranfil. Ce am vazut construit acolo (si mai ales acum) este absolut “soul-crunching”.

  • Small typo, “mai ales cum” vroiam sa zic.

  • e o idee deja preconceputa… “Ferentari/Rahova… aaaaa, nasol”. dar am crescut acolo, m-am mutat de acolo si nu pot spune ca alte cartiere sunt mai “safe” sau mai curate. la Universitate, de exemplu, mi s-a parut mai periculos si mai murdar decat in Rahova.

  • woe

    eu m-am mutat de curand in cartier. Am cumparat o “vila” la pret de centura + 15 km. Strada Trompetului mi-a amintit de strada Av. Petre Cretu din Domenii, unde am stat un an si ceva cu chirie. Loc linistit, oameni la fel, poate oleaca mai saraci si mai urati, maronii maxim 15%. Poluare nexam, masini mai rar trec pe la noi. Eu stau la fix 5 km de Piata Unirii. Mi-am luat bicicleta. Azi. Fite si impresionisti mai sunt, testeaza slabiciunile. La cate un ghiseu bancar in Rahova (ca aici nu prea sunt banci) mai miroase a nigger. Si nu imi mai place ca aud vorbe urate pe strada intre diversi gigei sau chiar copii.

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>