despre ce se mănîncă în București - și cu ce se mănîncă Bucureștiul

arhiva

dar în ce hal o duceam.

Cum puteam trăi pîn-acu’ 20 de ani fără atîta retail sub nasul nostru?

Fiecare inaugurare și investiție a-nsemnat, fără tăgadă, cîte un pas uriaș.

Primele magazine „Metro” – nu pentru oricine, nu-i așa; făcutul rost de legitimație de client era un urcuș de-o treaptă pe scara socială – primul „Carrefour”… primul „Carrefour” din interiorul orașului… primul „Cora”… primul „Kaufland”…

În primul deceniu de ascensiune a ncecunoscutului concept de hipermarket, Bucureștiul s-a ales cu cel puțin o duzină: uluitor… și convenabil.

Și – din ce în ce mai convenabil – în deceniul următor ascensiunea a devenit consolidare. Numărul hipermarketurilor s-a dublat; și, în plus, au răsărit peste tot magazine mai mici, de nivelul „Lidl” și „Penny”.

Retailul ne așteaptă la ușa casei; aproape orice bucureștean se poate sui-n mașină și-n cinci minute găsește un ditai magazinul!

Imaginile-s grăitoare; mai jos îs două hărți: prima ne înfățișează comerțul bucureștean din 2009 și cealaltă ne arată la ce s-a ajuns un deceniu mai tîrziu.

Uimitor; iată, de exemplu, magazinele „Mega Image” puteau fi, încă… numărate; cine se gîndea c-o să ajungă, azi, să se găsească literalmente pe fiecare stradă? Cine credea că tot comerțul bucureștean va fi sub monopol, împărțit de „Mega” cu „Profi”? Și cine-și mai aduce aminte că pentru a se ajunge la asta densitatea asta uluitoare, drumul a fost deschis de rețeaua de aproape 500 de magazinașe „Mic.ro”?

Dar să ne-ntoarcem la comerțul mare – la hipermaketuri și la acele supermarketuri care-și pun o amprentă masivă, înconjurîndu-se de spații logistice și parcări – și să vedem, în harta următoare, cît de mult s-a îndesit și, mai ales, cît de tare a intrat în interiorul orașului:

… trăim, însă, mai bine? Da, ne umflăm mațul mai iute și, una peste alta, faptul că ne putem abate oricînd într-un mare magazin ne aduce cîștig, chiar dacă fiecare magazin înseamnă și haos, și trafic, și nevalorificarea judicioasă a unui spațiu public.

Și, pe alocuri, chiar trăim mai bine. Iată oglindită evoluția comerțului din sectorul 5; de unde-am plecat și unde-am ajuns doar într-un deceniu.

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>