despre ce se mănîncă în București - și cu ce se mănîncă Bucureștiul

arhiva

Planul B

Alegerea, la vremea potrivită, a primarului Dan – ăsta e el, nu „Nicușor” – a avut fireasca sa dimensiune subiectivă, emoțională; poate și de asta atîta chin de-atunci încoace, el nefăcînd ceea ce fiecare susținător și-a dorit.

Asta-i clar ca lumina zilei.

Și?

Și-i doar momentul, mai mult ca oricînd, să facem din administrarea și conducerea Capitalei un lucru pragmatic.

Nu-i important că după mai bine de un deceniu de vise și încercări atît s-a putut produce în București: un primar nepricopsit.

Important e ce plănuim de acum-nainte. Planul B – cu cele mai multe șanse de reușită.

Îl facem cumva pe primarul actual să funcționeze, lăsînd la o parte, odată pentru totdeauna, mofturile noastre civice?

Sau ne apucăm să ne căutăm primarul următor, care să fie mai bun?

Capitala n-are nevoie de alte vise, ci de noi urnindu-ne: dacă e să ne propunem ceva, asta să fie.

Fără „eu cu ăsta nu lucrez”… „eu aș fi făcut așa”… „știam eu”.

8 comments to Planul B

 • Un Primar serios și muncitor nu va fi dorit de Bucureștenii actuali, salașluitorii acestui oraș, ei nu vor reforme reale și proiecte reale.

  Un Primar real și responsabil va cere responsabilitate și seriozitate din partea locuitorilor.

  Votanții Primarului Mitica și nu numai, nu vor sa-și asume responsabilități, nu vor sa se implice, nu vor sa-și bată capul cu chestii plictisitoare și fără efect imediat.

  Miticii vor sa “li se facă” și “sa li se dea”.

  Miticul vrea concurs de reducere impozite și savurează servicii publice proaste dar ieftine.

  Miticul cu buletin sau fără buletin de București sau Ilfovenit își dorește glumițe, “distracție”, veselie, mici, iepuroi, zahăr pe băț, slujbe religioase cu boxe și spectacole de teatru cât mai desuet.

 • hm

  Și, în sinea lui, Mitică visează la unul care să pună biciul pe el… dar mai ales pe ceilalți 🙂

 • Oricand puneti problema asa, simt ca trebuie sa repet si eu ca, avand asteptari realiste si, dupa cum se vede, stiind chiar mai bine ca unii care au fost si poate inca sunt in jurul lui cam ce poate si, de fapt, si de ce e interesat ND, si tinand cont si de faptul ca e dator PNL-ului si lui Orban in nume propriu pentru functie dupa ce a fost faultat de USR-PLUS (care ni l-ar fi pus pe Voiculescu primar, nu vreau sa ma gandesc ce-ar fi iesit atunci), eu unul nu-s dezamagit.
  Cum am mai spus, nu-l vad ca un primar de actiune sau macar cu viziune, deci nu am avut vreo asteptare sa faca lucruri care sa se vada clar in viata de zi cu zi, cu atat mai putin rapid. De fapt in primii doi ani in principiu nu ma astept la nimic vizibil, d-asta si tot zic ca rezerv o prima analiza pt. jumatatea mandatului, nu inainte.
  Dar, daca e sa vorbim asa, pana a ajunge aici ND si-a petrecut peste un deceniu cautand si incercand sa blocheze ilegalitatile facute de predecesorii sai si de consilieri, in buna parte prin instante, poate singurul interes care reiese din activitatile precedente in afara de litera legii fiind protejarea patrimoniului construit. Deci asteptarea realista era ca odata ajuns “la butoane” sa se aplece si mai mult pe problema asta, sa scoata de prin toate cotloanele si sa incerce sa opreasca orice magarii in derulare sau planuite, si sa vada ce se mai poate face din punct de vedere legal in legatura cu cele trecute, iar mai departe sa incerce sa creeze un cadru care sa reduca pe cat posibil riscurile de a se mai intampla astfel de lucruri in viitor.
  Din acest punct de vedere, suspendarea PUZ-urilor de sector a fost chiar un succes major si rapid, chiar daca limitat de datoria aia fata de PNL. Iar Comisia Tehnica de Urbanism aprobata acum e altul. Si, vorbind de perioada asta, ca targurile si luminitele si spectacolele n-au mai secat bugetul e inca ceva (desi decat targ cu taxa pentru profitul unui privat as fi preferat sa nu fie deloc).
  Iar la nivel de proiecte, totusi s-a demarat ceva, cu bani europeni, pe termoficare, si asta nu-i ceva ce se poate face de azi pe maine, sau de la un an la altul, deci tragem linie la final de mandat si vedem daca si cum s-a miscat.
  Si aici se acopera de fapt si doua din ce-a spus dupa ce a fost ales ca trebuie sa fie cele trei prioritati ale lui, bugetul, termoficarea. Cu pasi, pe termen lung, evident. (A 3-a era COVID, dar legat de asta se cam decide de mai de sus. Foarte prost, dupa cum se vede si acum, sa se tot relaxeaza fix cand vine inca un val…)

  In final, sigur, vorbim de asteptari realiste, deloc de dorinte. Ca as vrea eu un ecologist de stanga uns cu toate alifiile si care sa taie si sa spanzure tot in primul rand pentru mediu si apoi pe linie de social, dar n-avem nici omul si cu atat mai putin societatea, poporul, pentru asa ceva. Asa ca, lucrand cu “materialul clientului”, ramane cea mai acceptabila varianta in acest moment. In buna parte si tocmai datorita acestei experiente, ca-s putini care stiu asa de bine cum merg lucrurile dupa ce s-a luptat cu ele atata timp.

 • hm

  Foarte îndreptățit!
  Uneori mă miră că din toți oamenii care au ținut cu el și care chiar au avut de-a face cu el s-au găsit de un an încoace o droaie care și-au dat seama că nu-l cunoșteau, că nu-l mai înțelegeau.
  Or, N. Dan nu prea s-a schimbat.
  În fine. Un alt lucru pe care lumea nu i-l recunoaște îndeajuns e că e un tip politic și că se descurcă politic.

 • Apropo de ce spune @Cavalary mai sus, din exterior nu se vede nimic apropo de termoficare, nici un contract semnat (din cate stiu ce e semnat pana acum fusese inceput de administratia Firea), nici un plan concret si practic (de unde se va incepe cu santierul? de pe ce bulevarde? incepand cu cand?), nimic, dar nimic concret. Sa zic totusi ca parca pana acum au fost mai putine pene la Radet decat in ultimii 2-3 ani, sau cel putin asa s-a intamplat la mine, in semi-centru (zona Perla), dar nu stiu daca aici nu e cumva vb de placebo din partea mea. Sunt total de acord ca un mandat cu Voiculescu ca primar ar fi fost dezastruos, politica pe FB (ceea ce face domnul Voiculescu in general) nu se pliaza deloc bine pe a conduce si a administra un oras cu 2 milioane de locuitori.

  Revenind la intrebarea initiala, sincer, nu stiu raspunsul. Am inceput totusi, in ultima vreme, sa re-calibrez mandatele lui Videanu si lui Oprescu. Datorita lui Oprescu avem acum noul “pol de interes” al orasului, ma refer la Calea Victoriei refacuta, el a propus deal-ul cu “facem Buzestiul dar punem pista de biciclete pe Victoriei si facem strada mai ingusta”. Zic asta ca unul care am fost acolo cu facut poze si filmat cu foarte putin timp inainte sa se demoleze ce era pe Buzesti. La fel si Videanu, (si) lui ii datoram pasajul Basarab (la fel, pasaj pe care la vremea lui l-am injurat si care a distrus tesutul urban de la Orhideelor, acela care era el si care se stia), pasaj care isi face treaba (pt cine mai tine minte ca pe vremuri pt a ajunge de la Apaca la Victoriei trebuia sa stai la bara la bara la Gara de Nord).

  Posibil, probabil, ca unul dintre cei care dau senzatia ca fac ceva la nivel de sector sa fie o solutie (Negoita, Baluta, Piedone e prea patat dpdv penal), desi eu unul nu i-as vrea pe nici unul dintre ei la conducerea orasului. Posibil sa ne fie bagat in fata alta persoana venita pe filiera “societatii civile”, fara nici un pic de experienta administrativa, nici asta nu mi-as dori sa se intample. Ce observ ca se intampla practic e ca din ce in ce mai multe dintre atributiile PMB sunt luate/preluate de facto de catre primariile de Sector, lucru care cred ca se va accelera pana la finalul mandatului lui Dan, asa ca pana la urma functia de primar al Bucurestiului in sine nu va mai fi atat de importanta. Oricum, pare ca a fi primar al Bucurestiului acum e mai putin important decat era acum 10 sau 20 de ani.

 • hm

  Videanu conducea-n alte vremuri, cînd nu era parcă atîta interes cotidian pentru administrație. Ne-a rămas în istorie pentru „borduri” dar nu prea recunoaștem cantitatea imensă de șosele reparate în anii lui.
  Surprinzător, în era Oprescu nu doar că s-au pornit multe lucrări, dar și s-au terminat la fel de multe. Nu mai contează acum cîte s-au executat prost și întreținut execrabil.
  În fine. Negoiță n-o să se bage la Capitală. Băluță nu cred că are chef.
  Poate Ciucu, dacă activitatea din S6 o să-l propulseze: deși în realitate e un necunoscut pentru bucureștean.
  Dan o să continue „cascadarea” către sectoare; sectoarelor în realitate le convine, dar asta pentru București înseamnă segregare și mai multă.
  Și repet: Dan se descurcă bine politic. Nu pare? Îi convine să nu pară.

  • E trist si chiar grav acest transfer catre sectoare, fix invers fata de ce ar trebui sa se intample. Cred ca au un rol si primariile de sector, nu-s de acord cu acele proiecte care ar lasa doar un primar peste tot, dar acele atributii ar trebui sa fie… foarte locale, si subordonate primariei generale, care sa aiba drept de veto daca ceva nu pare ok sau contravine unui plan la scara mai mare.

   Legat de Negoita, eu nu stiu cum s-o putea scapa de el de aici de la sector. Sa ma gandesc c-ar putea ajunge chiar la capitala… Valeu!
   Iar Ciucu cred ca-i ok acolo unde e.

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>