despre ce se mănîncă în București - și cu ce se mănîncă Bucureștiul

arhiva

spre o laicizare a Patiseriei

… unele din obiceiurile bisericoase și-au băgat coada chiar în locuri unde nu ne-am aștepta.

Ia, mult noroc să găsești un produs de patiserie cu carne acuma, în post!

Nu le interzice nimeni, desigur… se interzic de la sine, împuținîndu-se numărul clienților ce le-ar cumpăra!

Tragem nădejde ca după Sărbători să mai scăpăm de pateurile cu ciuperci.

12 comments to spre o laicizare a Patiseriei

  • Alex

    Nasol momentul ! Produse de patiserie autentica…cu umplutura, de la melci, la carne…se gasesc greu in toata lumea si in genere la magazinase specializate, pe care le cam stie toata lumea..Mergeti in Amsterdam,Zurich,Geneva,Oslo,etc si…doar cunoscatorii va vor indruma catre (in genere) un spatiu minuscul..unde cozile sunt ca la noi pe vremuri, pentru un pateu cu branza de capra, de ex. in Rotterdam costa 8 EUR ! Sa nu ne victimizam..situatia patiseriei de buna calitate, in cam toata lumea…e cam tragica ! Un ex. de la fratele mai mare (!?)..in Broklin NY exista doar doua patiserii adevarate..

  • Ando

    In ce priveşte diminuarea sortimentelor de patiserie cu carne, în general, nu numai în perioadele de post, părerea mea este că s-a ajuns din cauza reţinerilor existente de ambele părţi:

    – pe de o parte, producătorul nu prea mai vrea să-şi bată capul cu produse care conţin carne din cauza controalelor mult mai severe;
    – pe partea cealaltă, consumatorul a devenit din ce în ce mai circumspect datorită deselor scandaluri din ultima vrme legate de tot ce ţine de produsele de carne …”Ce ştiu eu ce bagă ăştia în tocătura aia?”
    Astfel, încet-încet, produsele de patiserie cu brânză, mere, dovleac sau ciuperci au monopolizat piaţa.

  • Alex

    @Ando
    Perfect adevarat, o parere obiectiva ! Un singur “amedament”; daca nu poti sa “planifici” aproape de perfectiune ce vei vinde in acea zi, poti sa arunci lejer toata aceasta marfa perisabila..Carnea..oricat ar fi de “preparata” se altereaza teribil de repede, un simplu miros indoielnic..alunga toata coada..In plus in ziua de azi, a face patiserie adevarata inseamna munca !! Cine se mai baga la asa ceva ??

    • Ando

      @Alex: Da, aşa e. Carnea e o problemă! Eu, de exemplu, am selectat de-a lungul anilor câteva patiserii din jur. Vizavi de Gara de Est este una care face foarte bine păinea de casă şi rulourile cu caşcaval şi şuncă. Nu merdenelele, nici pateurile cu brânză. Alta, pe colţul Mihai Bravu cu Vatra Luminoasă face cozonaci buni şi pizza. Recent s-a deschis o patiserie chiar în piaţa Obor, pe platforma halei vechi. Aici, am văzut şi plăcintă cu carne (5 lei bucata) dar, încă, nu am cumpărat. Mai aştept.

      • Daca cea de pe Mihai Bravu e Maryab, si astia-s lant, au 5 locatii, https://www.facebook.com/maryab2007/posts/1302668030212534

        On topic, nu prea am eu treaba cu chestiile cu carne, dar singura data cand am luat o placinta cu carne care mi s-a parut excelenta a fost de la Scovergaria Micai (intersectia Victoriei cu Lipscani), dar asta era in 2019 si preturile ajunsesera prea mari si atunci, iar de atunci am ramas doar cu uitatul cand mai treceam pe acolo.

        Dar pot sa mai fie locuri, daca sunt descoperite, cele independente si cu preturi decente (ca sa ma refer la un alt articol recent) fiind in general fortate sa existe in locuri poate din ce in ce mai fara vad, chiar ascunse, daca e sa reziste.

        • hm

          Ăsta e motivul pentru care n-am mai frecventat recent Scovergăria. Bun, dar scump rău.
          Maryab e onorabil, îl știu de la piața 1 Mai

  • hm

    Cu carnea… e greu!
    Dacă folosești carne tocată ieftină, se simte la gust – oamenii își dau seama, renunță să cumpere după o vreme
    Ca s-o lungești – și ca termen de valabilitate și ca volum – bagi în ea și fel de fel de condimente plus adaos de făină, poate ceva ce-a mai rămas din ciuperci… și iar se simte!

    Dar – așa cum am mai zis – am și uitat să facem umplutură cu carne. Nici pe bani mulți nu mai facem!

  • Alex

    @Ando zice..
    “Recent s-a deschis o patiserie chiar în piaţa Obor (….) Mai aştept”

    EU NU !! Abia astept sa merg acolo..
    Multumesc mult pentru localizarile patiseriilor/cofetariilor 🙂
    Eram total in ceata..:)

  • Dragos Bora

    Toată discuția nu are sens pentru că cea mai amărâtă plăcintă reușită, fie ea și fără carne, lapte sau brânză, fiind bună la gust, nu poate fi de post. Cum erau cele cu varză acră de la Tineretului sau Perla. așa că, dpdv al postului, pot să bage și cu carne că oricum aproape nimeni nu ține post adevărat. Mâncarea de post trebuie să fie puțină și să nu fie plăcută la gust. Să asigure strict supraviețuirea. Păi ce, Isus a mâncat în deșert ciocolată de post, ciuperci delicioase și ulei de măsline?

  • Dragos Bora

    Doctrinar, nedoctrinar, eu voiu plăcinte cu de toate în tot timpul anului!

    • hm

      Păi, cereți! Luptați! Luați atitudine!
      Nu lăsați asemenea stări de fapt să se perpetueze.
      Pentru generațiile următoarele măcar.

Leave a Reply to Dragos Bora Cancel reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>