despre ce se mănîncă în București - și cu ce se mănîncă Bucureștiul

arhiva

Povestiri frumoase, oameni deosebiți și nostalgie, pe Splaiul Unirii 99-101

scris de Mini-Economicus

Bănuiesc, dacă nu de-a dreptul constat, că articolul precedent a suscitat… ba pur și simplu a surexcitat destui de mulţi cititori şi încă aşteptăm opinii… fără număr, fie ele pro, ori mai mult, contra! Desigur că, aşa cum suna şi titlul iniţial, intenţia era (recunosc) maliţioasă, că între torentele de „osanale” ridicate defunctei zone Uranus-Izvor, m-am gândit să fiu eu „Gică Contra”… cu semi-cacofonia aferentă şi riscurile de rigoare 🙂

De data aceasta, am să fiu cuminte, „promit să nu mai beau când scriu” (Sic!) şi voi încerca  să rememorez o perioadă frumoasă a tinereţii mele, petrecută între1984-1989, la ceea ce se numea pe vremea aceea „Institutul Victor Babeş”.

Desigur că, aş putea face o trecere în revistă a istoriei institutului cu pricina, a fondatorului ei, ba chiar şi a cartierului de care am făcut vorbire într-o postare anterioară, dar nu am să o fac decât într-o mică măsură, la sfârşitul materialului! Există suficiente date, pentru cei interesaţi, pe pagina web a acestuia.

Imi face, mai degrabă, o imensă plăcere, să ma refer la oamenii deosebiţi, care mi-au fost colegi de serviciu şi mi-au acordat onoarea, de a sta de vorba cu mine şi de a-mi împărtăşi de multe ori, lucruri şi situaţii, pe care le ascultam vrăjit de-a dreptul… Fără nicio intenţie de a supăra (întina) memoria cuiva, am sa încep în ordinea… afinităţii cu respectivele persoane:

• Paul Filip – nu necesită nicio prezentare, a fost şi este (probabil) – unul dintre cei mai mari, pasionaţi şi documentaţi fotografi contemporani, mai ales ai cartierului cu pricina, cu atât mai mult cu cât locuia în apropiere, din câte cunosc! Nu ştiu dacă mai traieşte, sper sincer să bată lejer suta, pentru că, în ciuda tâmpeniei curente „nimeni nu este de neînlocuit”… dânsul face parte din categoria „oameni luminoşi pe care nu-i poţi uita”!

Un om deosebit, ceea ce în interbelic s-ar fi numit „absolut charmant”, un adevărat „dandy”, avea un mic atelier fotografic, în incinta institutului, unde „dădea cu sapa pentru salariu” (Sic !?)… prelucrând fotografii de înaltă rezoluţie ale diverselor lame de microscop, cerute de laboratoarele institutului! Tinerel fiind, am avut plăcerea să mă cheme de câteva ori (doar pentru un sfert de oră, în timpul meu liber) să-l ajut să developeze nişte poze făcute… pe la nunţi! Praful s-a ales de ce i-am făcut bietului om din pozele respective, dar el „mare boier, mare caracter”… m-a plătit de parcă eram laureat al „National Geographic”… Acum, încă, încerc un sentiment de ruşine… In fine, trecut-au toate şi sfertul de oră, în care i-am ars, literalmente, fotografiile, pe care mă rugase să le usuc… aşa că a scos „o poţiune magică”… şi ne-am întins la vorbă vreo trei ore! A fost o încântare! Un om de o delicateţe, de o cultură şi de o informare generală asupra „epocii” pe care o trăiam… cum nu am mai întâlnit, în acei ani!

Eram pe jos de râs, când îmi povestea cum lua „fetiţele” direct din tramvaiele 13 si 14 care circulau atunci pe Splai (N.A, tocmai fuseseră scoase) şi le ducea în grădina superbă a institutului… pentru a le „întreba”… de seria buletinului 🙂

In privinţa cartierului adiacent, era cu adevărat „doctor”, aventurile lui la „Stadion” ori la „Motanul Negru”, în deal, erau de Jules Verne… la acea vreme, pentru mine :). Cunoştea pe fiecare stradă, de la babele cartierului cu care schimba, negreşit o vorbă, până la tot ce era de „ras”… în materie estrogenă 🙂

N-o să-l uit niciodată pe Nea Paul!

• Vintilă Mihăilescu (RIP), decedat recent, probabil cel mai mare antropolog român contemporan – atât cât a fost – „pedepsit politic”… mi-a făcut onoarea de a conversa cu mine ore întregi, în zilele petrecute la „munca patriotică voluntară”… adică la săpatul grădinii institutului! Au fost şi vor rămâne adevărate repere culturale şi ştiintifice!

Profesorul Riscutia, la vremea aceia singurul şi evident brillantul specialist în „antropologie psihologică şi clinică” din România, cel care îl expertizase pe celebrul Râmaru… şi care îmi facuse onoarea de a-mi povesti… multe lucruri neştiute ori de nespus despre acela!

• Poate ar fi trebuit amintit în primul rând, profesorul  absolut excepţional, atât profesional cât şi uman… Ioan Moraru, Directorul Institutului, fără de care, sincer vorbind… am fi fost, demult, toţi şomeri… la coadă la „braţele de muncă”!

Sigur că nu aş vrea să îi nedereptăţesc pe ceilalţi colegi, mai ales pe frumoasele şi distinsele doamne de la Serviciul Financiar / Contabilitate / Administrativ… la care mă uitam cu „limba umflată”, întrucât erau, efectiv, nişte „piese deosebite”, cel puţin pentru mine, un puşti rebel, la acea vreme 🙂 In plus, cu o inimă maternă şi simpatică, m-au ajutat negreşit, de fiecare dată, cu bani ori favoruri legale! Despre contabila şefă… nu mă pot pronunţa… ar fi păcat, în această perioadă a anului!

Revenind la cartierul în care se afla institutul, vorbim (repet) de perioada 1984-1989; pe lângă ceea ce am povestit deja, aş putea să vă împărtăşesc câteva „inside-uri”:

s-a pus problema demolării întregului Splai cu – Facultatea de Medicină Veterinară, Institutul Cantacuzino şi Institutul Victor Babeş… dar Ceauşescu, aflând cam cu ce „viruşi” se lucrează acolo… a lăsat-o baltă, de frică să nu se împrăştie „nasoleniile” prin aer, pe lângă… Casa Poporului! Chiar şi aşa (fapt real) la noi (IVB) se lucra cu şoareci de laborator injectaţi cu HIV… ehhhh… ghinion mare: unul a scăpat „în lume”… a fost un circ desăvârşit până l-au găsit mort!

în altă ordine de idei: se chiulea în masă când avea „Progresul” meci… bietul şef de personal I. A. era un dulce…

îmi aduc aminte de una dintre cele mai mari şi tâmpite gafe făcute în viaţa mea – în 1986, treceam podul provizoriu făcut din bârne de lemn, actualmente Hasdeu, şi la colţul parcului Izvor, rămăsese o singură casă nedemolată, lângă fosta Facultate de Chimie… iar eu, inteligent foc, îl intreb pe bietul om, care stătea pe o stivă de bagaje aşteptând camionul să-l ducă, Dumnezeu ştie unde, „de ce eşti supărat, bre”? Idiot de-a binelea eram, nu altceva 🙂

In fine, ar fi multe de povestit, dar încercăm într-un episod viitor!

O, tempora! O, mores!

5 comments to Povestiri frumoase, oameni deosebiți și nostalgie, pe Splaiul Unirii 99-101

 • Ando

  Formidabil! Eu am aflat de numele lui Paul Filip de pe pagina de facebook Uranus dispărut unde sunt postate o mulţime de fotografii făcute de acesta prin cartier. Aşa am revăzut fragmente din străzile copilariei- Cazărmii, Bateriilor, Apolodor sau Vânători. Aşa am aflat şi că Paul Filip a locuit chiar pe strada Vânători. Iată o poză cu “Primul semn al demolărilor din zonă: se vede… mormanul de cărămizi din centrul imaginii, acolo unde fusese casa în care locuise Paul Filip, autorul fotografiei”.

  https://scontent.fotp1-2.fna.fbcdn.net/v/t1.6435-9/88261627_2982427978445545_2488590831116615680_n.jpg?_nc_cat=100&ccb=1-5&_nc_sid=0debeb&_nc_eui2=AeEweOJ7FUqPfCijTRkbsbx-WL9nOAxE4HJYv2c4DETgcqBXY1AOBfiJUABwI0m_cjhy_m-IM5pG6l1J8L6892Fz&_nc_ohc=x2hiGlKM8pYAX_T3hq8&_nc_ht=scontent.fotp1-2.fna&oh=00_AT-uHq2UGkG6QcpJEDxUqlUopUd8B0nRqZy2uQKd8N8RbQ&oe=61F70AAA

 • Alex

  @Ando
  Poate-l rugam pe autor sa ne povestesca “d’ale zonei”, aflate probabil din lungile conversatii cu respectivul artist fotograf…daca tot zice ca l-a cunoscut !?
  Or fi avut timp destul sa discute…cinci ani, fiind colegi de serviciu !?

  • Ando

   @Alex: N-am nimic împotrivă! Deci să-l rugăm pe Mini-Economicus să ne mai povestească şi, dacă nu-i cu supărare, să ne spună dacă, el însuşi, a locuit in acel cartier? Aşteptăm!

 • Alex

  @Ando
  Autorul/autoarea pare a sti destul de multe…sigur nu este locuitor al cartierului !?

 • Alex

  @Ando
  Mda..am locuit in perioada 1983-1986, (este drept ca, temporar/flotant), cum se zicea pe vremea aceea, la o “gagica”, exact in perioada marii demolari, in Strada Vanatori 11 si apoi pe strada Poenaru Bordea..exact ultimul bloc care nu se demolase, oarecum in spatele Bisericii…
  Desigur ca, imi era usor de ajuns la “job”, am aici amintiri cumva comune cu autorul nedeslusit al articolului !
  Emotiile mele (iertati-ma fratilor)…erau mai degraba legate de speranta…de a nu se darama Casa Bucur, celebrul restaurant unde…imi pusesera numar pe spatele scaunului, ca sa am si eu unde primi corespondenta 🙂
  Despre oras (pe scurta portiune) intre “locatie” si rostul pe care-l aveam eu, nu pot spune (aduce aminte) decat de un “mil” infernal/praf atomic)..ce ma covarsea iarna ori vara…Toata lumea purta cizme de cauciuc, daca “te lipeai” de unele mai normale si colorate din RDG…erai boier !! Cat am stat pe Vanatori 11, nu stiam cum sa ma “extrag” de la dragostea materna a vanzatoarei, de la magazinul aflat la parterul blocului, atunci Dulciuri, peste ani…Pompe Funebre 🙂
  In Poenaru Bordea..era mai simplu, eram in elementul meu, toata lumea era (mai mult ori mai putin psiho-pupu), doar si in urma a ceea ce vazusera ca se demoleaza…Atunci, prin 1985-1986 a fost un moment dificil, fiindca vreao cativa…incercasera s-o stearga “dincolo”..iar tovarasii ne-au luat la intrebari cu bloc si subsol cu tot ! In cea ce priveste demolarile, cea mai dureroasa si sentimentala amintire este..barbaria cu care au fost date jos Bisericile Postavari si Sf.Spiridon, fara niciun sens, dealtfel ! Poate ca cel mai mult m-a afectat insa “raderea” ..Arhivelor Statului, fosta Manastire, care s-ar fi putut pastra..lejer !! Mai vorbim…:)

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>