despre ce se mănîncă în București - și cu ce se mănîncă Bucureștiul

arhiva

Tinerețea nu este o virtute în sine, ci doar un subiect de eterne controverse

scris de Mini-Economicus

Toti am fost acolo… in anii in care inima „flutura” fara sa stie ce inseamna hormonii, fara sa aiba idee de biochimie si reactii enzimatice… dar ce minunat era!

Se spune, cam pe drept cuvant ca „tineretea este cel mai frumos dar oferit omului de catre Dumnezeu”!

Atunci cand te trezesti dimineata si esti convins ca traiesti prin toti porii… fara sa ai un motiv anume, parintii sunt doar „drone”, setarea ta mentala este una, in care in acel Univers… doar tu esti infinit, totul este un simt: casa, mancarea, oamenii, zilele (care au si ele mirosul lor specific) si incadrarea matriciala ca atare, cand colega de banca de la scoala este regina frumusetii, iar tu esti indragostit „pana peste urechi”, ai o senzatie de beatitutine, pe care nici cele mai puternice droguri nu ti-o pot readuce, sigur esti tanar!

In masura in  care micile tale probleme „existentiale”, cearta cu colegii ori cu iubita, capata proportii apocaliptice… atunci sigur esti in acei ani!

De altfel, se mai spune ca „atunci cand ti-ai pierdut copilaria din suflet esti deja mort”; nu mai pare o exagerare, ci mai degraba o sintagma revelatoare, a dihotomiei filosofice dintre „viata” si „existenta”!

Desigur ca, toti am fost tineri, fiecare, in cadrul si manifestarile generatiei sale, dar scopul acestui material nu este de a analiza socio-filosofic caracteristicile fiecarei generatii, ci unul mult mai restrans, la nivelul ultimilor douazeci de ani… de cand lucrurile si discrepanta intre generatii au cunoscut o amploare (dupa umila parere a autorului)… de-a dreptul „apocaliptica”! Sunt convins insa (ca acelasi lucruri le „reclamau” si bunicii nostri… la trecerea dintre „frock” si evazati 🙂 – doar un exemplu superficial 🙂

Paradoxul intrinsec este faptul ca NOI, cei de aceasta varsta… suntem parintii si bunicii lor!

Asadar mi-am propus si sunt sigur ca va genera o multitudine de opinii, sa analizam (doar) cateva din „stereotipurile” (Sic !?) uzuale atribuite generatiei tinere – fie vorba intre noi – pe bune – denumita: X, Y, Z, fulg de nea, etc:

1 – Accesul nelimitat la informatie

Desigur ca fata de noi: „batranii, sandramalele, daramaturile, babalacii” voi aveti la un click distanta tot ceea ce va intereseaza!? Cantitatea nu inseamna neaparat calitate ! Noi… „expiratii” stiam foarte bine sa facem diferenta intre ceea ce inseamna, de exemplu, un produs original… versus un fake… Puteam discerne intre o „vrajala” propagata de „Europa Libera” si realitatea cu care ne confruntasem cotidian…

2 – Entuziasmul nu tine loc de cunostiinte

Foarte multi dintre voi mergeti pe la interviuri, la corporatii si sperati ca „jobul” va va fi decernat cu lauri… pentru simplul fapt ca „eu pot invata repede si ma pot adapta din mers”!

Din pacate, nu merge asa; afurisitele astea de multinationale, vor sa vada ce stii… nu ce vei absorbi, intrucat ele platesc salariul acum si nu in raport cu „ce vei invata”… intr-un orizont incert!

3 – Suntem analfabeti functionali, dar avem pretentii

Mare ti-e gradina, Dumnezeule; mi-a fost dat sa vad/citesc unele comentarii (inclusiv pe acest minunat blog)… de care sincer mi-ar fi rusine… cu atat mai mult cu cat autorii se  intituleaza: profesional: ing. arh. dr. ec. etc…

Pe vremea noastra „a babalacilor” asemenea exprimari erau „spaima perciunilor si a urechilor” IN SCOALA GENERALA – in plus – nu cred sincer ca promova cineva catre gimnaziu!?

4 – Noi suntem sensibili si trebuie sa ne fie respectate drepturile

Sigur ca fata de noi „sandramalele” ori cum ati dori sa ne gratulati, drepturile pe care le aveam erau restranse la un „ceai” ori la o „discoteca” unde (cel mult) puteam dansa si eventual „pensa” cate o domnisoara! Astazi este un „must”… sa nu pleci nefutut de la o „paranghelie”, ceva de neinchipuit, nu alta!?

In materie de „drepturi”… Militia avea ultimul cuvant; nu ca eram vreun fan ori apologetic!

5 – Respectul fata de parinti, familie

Deja ne aruncam intr-o groapa cu lei; familia este o simpla „furnizoare de parale”… si daca nu le convine, de ce dreak m-au creat?? Atunci cand ajungi sa te vezi cu „plodul” doua ceasuri… si alea chinuite, dupa „after-school”, dar sa mai ai si pretentia de a-l educa… dragi parinti… am o veste proasta – pierdeti timpul degeaba!!

6 – Sunt sensibil si liber

Desigur ca esti liber… ca doar nimeni nu te-a arestat!? Esti sensibil, pentru ca nimeni „nu ti-a tras o palma peste bot”… cand ai indraznit sa comentezi ceea ce parintii au incercat sa-ti spuna!! Nu sunt adeptul violentei domestice, dar… imi pare rau ca nu sunt stomatolog!!

7 – Lumea este a mea

Veste proasta, imi pare rau ca ti-am stricat „visul” amice… dar daca ti-a fost spalata „glagoria”… sa stii ca lumea nu este numai a ta… decat in visele date de „doza”!

8 – Noi reprezentam viitorul civilizatiei

Cum sa nu? In aceeasi masura in care Homo-Erectus a trecut la Homo-Sapiens!?

9 – Noi avem puterea de a ne schimba sexul, religia, orientarea politica, mancarea inginerizata genetic, etc…

Aveti… desigur… sa va fie de bine… Doamne-fereste 🙂

10 – Noi suntem generatia celei de-a-patra revolutii industriale, cei ce vor cuceri Cosmosul!?

Cred ca nu ati citit (cumplit efort!) cartile pe care trebuia sa le fi citit? Alvin Tofler & et alia, ca sa citez din „batrani”, au spus cu totul altceva, decat vreti voi sa intelegeti!!

In final, nu ma amuza si nici nu imi face placere… ci groaza „riftul” enorm intre ceea ce am fost noi… si cine sunt ei!

Sper sincer ca anii 2050-2070, in care noi vom „mirosi floricelele de la radacina”… sa le indeplineasca „visele”…!?

Intre „lumea veche” si lumea „metaversului”… sper sincer sa dezvoltati si ceva… sentimente umane!

Va doresc succes, dragi pionieri!

4 comments to Tinerețea nu este o virtute în sine, ci doar un subiect de eterne controverse

 • Anonymous

  Excelent! Pus degetul acolo unde trebuie. Să reținem totuși că ei reprezintă viitorul. Orice ființă este influențată de mediul din jurul ei. De aici, urmările.

 • Anonymous

  Pai ori sunt sensibili, ori trebuie sa dezvolte sentimente umane? Cam greu sa fi sensibil fara ele. Per total, pentru mine a fost fix un articol din categoria: “oi avea tu Porsche, dar Logan-ul meu pe PGL consuma 3/100km”

 • Alex

  @Anonymus
  Sunt sensibili..”..”

 • Da, si eu am vazut “Don’t look up!” zilele trecute …

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>