despre ce se mănîncă în București - și cu ce se mănîncă Bucureștiul

arhiva

Piața Rușinii

Mereu un spațiu public ratat, Piața Unirii e și azi una din rușinile Capitalei. Un parc generos, dar nepriceput pus în valoare; o zonă de fîntîni care atrage pe timp frumos, în sfîrșit, oamenii; și trafic; lume fugind de colo-colo fiindcă tot deșertul ăsta citadin nu se poate străbate eficient cu transportul public nici acum, după mai bine de trei decenii de la mutilarea edilitară impusă de Ceaușescu.

Ce-i cu adevărat scîrbos aici e spațiul „pietonal” din dreptul magazinului Unirea: o însăilare nesfîrșită de barăci și chioșcuri unde se vînd toate mizeriile imaginabile, silindu-i pe oameni să se strecoare pe trotuarul oricum prea îngust printre piedici și gunoaie.

Spurcînd întregul peisaj, mastodontul comercial nefericit de pe care – rînd pe rînd – au fost demontate marile reclame ce mai înveseleau atmosfera rămîne, probabil, una din marile ghinioane urbanstice ale noastre.

Prefacerea Pieței Unirii din anii ’80, venită la pachet cu demolările smintite și construirea Centrului Civic, a păstrat vechiul magazin – nici el vreo fală arhitecturală – și l-a adaptat complet stilului impus.

Dacă ne gîndim bine, „coaja” actuală… e a treia!

Deplasîndu-ne-n sus, spre Sfînta Vineri, găsim următorul simbol ratat al pieței: fostul Circ al Foamei, inutil gîndit să preia fluxul comercial al vechii hale.

Încercarea din ultimii ani de a-l transforma a eșuat și avem doar o ruină gigantică spurcată, care nu poate avea nici un viitor.

Piața Unirii e un spațiu imens care niciodată n-a fost frumos, niciodată n-a fost prietenos: care nu și-a găsit cheia și nici n-o va găsi.

5 comments to Piața Rușinii

 • Ando

  Şi pe mine mă calcă pe nervi frecangeala aia interminabilă cu “transformarea” fostului Circ al foamei…Mai bine îl demolau şi făceau un parc în loc. Ca de obicei însă, şi clădirea asta, “bun al întregului popor”, a intrat pe mâna unor şnapani imobiliari care îşi fac mendrele, nederanjaţi de autorităţi, că, deh, acum e proprietate privată!

 • hm

  mare mizerie! Las-că și spatele magazinului Unirea e și el mizerabil în sine; dar fiindcă e „ascuns” de Circul Foamei, se poate complace și mai mult.

 • Aburel

  Circul Foamei este afacerea unora care în decembrie 1989, cu totul întâmplător, se aflau unde trebuia şi unde era bine să se afle. După aceea au cules roadele! Aşa că nu vă puneţi cu “eroii” neamului!

 • Onu

  Idee: e o picatura intr-un ocean, dar eu cred ca trebuie pitonalizat carosabilul din jurul fantanii mari de la Unirii. Practic, piata ar ramane in continuare un urias “giratoriu”, deci traficul auto n-ar fi incurcat. Pentru ce mai avem aceasta fantana daca locuitorii si turistii nu se pot apropia de ea? Astfel, s-ar intregi “parcul”.

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>