despre ce se mănîncă în București - și cu ce se mănîncă Bucureștiul

arhiva

60 de grame diferenţă

… ăsta e comerţu’, fraţilor! Aşa a fost şi aşa o să fie! Dacă nu poţi să-ţi tragi o sută de grame, zece bani rest – nu te cheamă, nene, nici vînzător, nici producător!

Mai ţineţi minte vremea cînd pungile de zahăr, de mălai, de făină se găseau, în loc de kil, doar 900 de grame? La începutul anilor 90 eram obişnuiţi ca punga standard să aibă un kil. Şmecherii ambalau în pungi mai mici şi aşa vindeau. Chiar dacă scria pe pungă 900 de grame, noi eram obişnuiţi să ne aşteptăm la un kil înăuntru. Nu era hoţie – era doar şmecherie.

Şmecheriile astea se fac şi azi. Am zis să nu-mi bat capul cu ele, dar acuma fac o excepţie. Uitaţi-vă la poza ataşată.

Este brînza topită Hochland, cea de toate zilele. Scrie în poloneză pentru că din Polonia vine, şi – chiar dacă e curios – e la vînzare în magazin, chiar lîngă brînza Hochland făcută la noi.

Mai curios e că această cutie poloneză e mai ieftină decît cutia românească, cu vreo 50 de bani. Asta e! o fi laptele polonez mai ieftin, or fi fermierii polonezi mai eficienţi – cin’ să ştie?

Dar! – revoltător este că această cutie poloneză are 200 de grame, în timp ce cutia românească are doar 140.

Mai scump, mai puţin, mai şmecher – asta e deviza comerţului nostru.

mîncaţi şi beţi cu moderaţie | faceţi sport | mergeţi cu bicicleta | mergeţi pe jos

4 comments to 60 de grame diferenţă

 • Şmecheria cu 900 de grame era făcută de maşina automată de dozat şi ambalat care ştia să lucreze doar cu multipli de o livră (453 grame).

 • tybvaly

  Sigur sunt chimicalele mai ieftine, ca lapte sigur nu are.

 • hm

  army, ce noroc cu maşina aia, nu?

  nu fiţi răi, că are şi lapte. Trebuie să bage un măcar un litru la suta de kile de brînză.

  La gust… e la fel, ce să zic.

 • eu cand intalnesc smecherii din astea, refuz sa mai cumpar produsul, indiferent cat de mult imi place. am facut-o si pe plaiuri straine.

  mai departe. mi-a explicat si mie cineva mai priceput de ce toate produsele romanesti sunt mai scumpe decat echivalentele lor produse in alte tari: pentru ca in pretul de productie intra spagile pe care firma producatoare trebuie sa le dea regulat, apoi intra costurile ridicate cu transportul de orice fel, avand in vedere infrastructura noastra dureroasa si semi-existenta. mi s-a parut o explicatie de bun simt.

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>