Anii trecuți, deși oamenii au trăit cu ideea că-n București „s-au nenorocit copacii”, în realitate s-au plantat sute și mii. Rezultatul se vede frumos, multe zone centrale devenind încîntător și surprinzător de verzi și umbroase.
Cu toate astea, restul Bucureștiului e din ce în ce mai puțin verde – de ce oare?
Să fie, desigur, uriașa dezvoltare imobiliară care a făcut să dispară cvartale întregi, înlocuite de complexuri masive de blocuri în fața cărora se pun doar niște boschete ornamentale?
Nu doar asta: dar ca să înțelegem mai bine, e nevoie să mergem pe străzile lăturalnice, unde găsim în continuare curți și case; unde n-au apărut încă construcții împovărătoare.
În primul rînd, oamenii nu prea mai țin pomi în curți.
La ce folos? Vrei umbră, mai bună-i o copertină, care-n plus ține și de ploaie. Nu mai cad frunze, nu se mai găinățează păsări, nu mai e nevoie să tai crăcile uscate. Ai loc să-ncropești o magazine, să-ți lași troacele și rablele să ruginească.
Apoi, nici în fața curților – pe trotuare – oamenii nu vor copaci. Îi încurcă la lăsatul mașinilor, li se pare că se strîng necurățenii pe lîngă trunchiuri.
Ce s-o dăm la-ntors… nu mai avem loc de ei!
La fiecare reamenajare edilitară a oricărei străzi bucureștene, pe lîngă schimbatul bordurilor și plantatul stîlpișorilor e nevoie să săpăm gropi și să punem copaci pe margini.
Mda. E, uite d-aia m-am mutat la periferie, la curte. Si alataieri tocmai am mai plantat un prun. Avem si mar si visin si pasarele. Ceea ce va doresc si dvs.
Păsărele – doar la mansardă, deocamdată 🙂
Vom trăi într-un deșert de beton. Dar măcar nu vom mai fi izbiți gravitațional de nici un găinaț, așa cum bine se spunea. Copacii încurcă, dau multă bătaie de cap și au ajuns dușmani. Noi vom planta numai bonsai în ghivecele din garsoniere sau în imaginația noastră.
În niște ani nici n-o să mai știm cum miroase teiul.
Una dintre cauze este si latimea medie prea mare a benzilor carosabile din Bucuresti. Strazile se construiesc sau se modernizeaza cu strazi cu benzi de 3,5m, la standard de autostrada, in vreme ce trotuarele se fac din RESTUL ramas. 0,5-1m a devenit acceptabil pentru trotuarele din Bucuresti. La copaci nici nu se mai gandesc.
Pentru că pornim greșit, cum ar veni din mijlocul străzii spre gard. Întîi trotuarul, și după aia vedem dacă mai e loc și pentru toate mașinile!