despre ce se mănîncă în București - și cu ce se mănîncă Bucureștiul

arhiva

fundul lui Traian

fiindcă dete căldura, îmi zisăi să ieşim prin oraş – ştiţi, prin centru. După ce-am căscat gura prin parcuri, ajunsărăm, pe Calea Victoriei, în dreptul Palatului Muzeului dă Istorie – o clădire mare şi frumoasă aşezată într-o zonă cu care ne lăudăm şi noi.

Şi ce văzurăm noi (că eram şi cu fii-mea) pă scările monumentale ale Palatului? Asta:

… ne-am apropiat, cu sentimentul ăla – îl ştiţi şi voi! – că ceea ce e-n faţa noastră numai de bine nu este:

DOAMNE-FEREŞTE!

Ce e căcatul ăsta daco-roman, vere?

Eu n-am prea fost prin muzee şi expoziţii; da’ zic doar că dacă văd ceva frumos, îmi dau seama că e frumos – sau măcar încerc.

Însă statuia asta e un căcat. Şi e un căcat amplasat ca un căcat românesc – fix în buricul tîrgului.

… problema nu e că avem acum o statuie cu Traian în puţa goală:

… problema nu e că nici măcar avem acum o statuie cu bucile lui Traian:

Nu.

Problema e că statuia asta nu trebuia să fie acolo. Nu în faţa unui Palat, nu în faţa unui monument istoric şi într-o zonă istorică.

Statuia asta e îngrozitoare, e o tîmpenie, e o hidoşenie în faţa căreia lumea se zgîieşte, încercînd să-nghită o porcărie urbană în plus.

Vrea să simbolizeze ceva; vrea să sugereze daco-romanismul; vrea să transmită ceva. Dar tot ce transmite e urîţenie, caraghioslîc, kitsch.

… Fii-mea a văzut deja partea ei de monştri, balauri, dragoni la televizor. Am, aşa, impresia că acceptă faptul că lucrurile astea urîte sînt doar în desene şi în cărţi; şi că nu poate înţelege de ce – în viaţa reală – o statuie aşa idioată poate exista cu adevărat.

Mi-am adus aminte de una din însemnările lui Ilf; era despre o mamă care încerca să-şi ia copilul din faţa unei opere dintr-asta de artă. Copilul nu înţelegea ce reprezintă şi mama tot îi spunea “ai răbdare, o să-ţi explic acasă” – şi Ilf concluziona cam aşa:

halal artă, aia pe care trebuie s-o explici acasă!

… da, halal artă.

14 comments to fundul lui Traian

 • Fritz

  E lucrat omu, n-am ce zice :))

 • eu n-am înţeles de ce-i pusă pe scări. zău, aşa, nici înăuntru, nici afară, nici sus, nici jos, nici cal, nici măgar…

 • Ando

  Ce ne place să umplem oraşul cu hidoşenii…

 • Serban

  Vedea-o-as furata de tigani…

 • Nu imi dau seama din prima fotografie daca pe scari a facut pipi Traian, Lupoaica romana sau Lupul dacic :))
  Cum sta el asa pe scari probabil ca ar trebui pusa si o cutie de conserve la picioare ca sa aiba unde sa arunce trecatorul milostiv cate un ban …

 • Aia cu explicatul mi-aduce aminte de un banc iesit cand cu tipa aia care i-a sectionat sotului stremeleagul 🙂
  Cica fapta se intampla pe autostrada si agresoarea arunca membrul taiat in spate, masina fiind decapotabila. Membrul se lipeste putin pe parbrizul masinii din spate dupa care e luata de curent. Fetita din masina o intreaba pe mama de la volan ce a fost aia. mama ii zice un pic jenata : “E, o insecta!”. La care fetita ii zice: “Mami da ce p… mare avea insecta aia!”

 • hm

  să văd cît durează pînă văd decorată puţa lui Traian cu fel de fel de tîmpenii. Prevăd un soi de concurs urban 😉

 • Asta cu nudul n-o pricep. Sunt 100% sigur, ca Traian aparea mereu imbracat cind se batea cu Decebal, nu? Cit despre locatie si slutenie (pardon, stil), sigur are legatura cu cine isi ia parandaratul. Probabil ca nu o puteau pune pe strada ca acolo aveau nevoie de aviz de la primarie, dar pe scarile muzeului, e in jurisdictia ministerului Culturii.

 • clar, acolo e ceva bestialitate :))

 • Freesys

  Eu stiam ca numai zeii apar in p..a goala pe unde vor ei !

 • florin

  Credeam ca doar soclul lui Lenin e folosit la etalarea kktilor ridicati la rang(a)de arta!Fratzica iti dai seama ce purcoi de bani s-a luatara pe boratura asta?Si cand te gandesti ca niste copilasi amarati nu au medicamente fiindca nu sunt bani!AICI,SI IN MULTE ALTE LOCURI,SUNT BANII DVS!!!!

 • Harvey

  Pardon, din aceasta alegorie, ca sa fie completa, lipseste Baba Dochia.

 • hm

  si ea o sa fie tot in curu’gol?

 • marius

  eu unul nu inteleg faza cu sexul la vedere; adica e si amuzant si tragic. Pana la urma ce suntem noi samanta lu’ traian :)). Oricum cine crede ca poporul asta s-a format doar din daci si romani ori e orb ori nu a citit destule carti.

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>