despre ce se mănîncă în București - și cu ce se mănîncă Bucureștiul

arhiva

nu așa 24 – ce nu se-nghite

Sînt chestii – că tot am vorbit de refaceri și renovări de ni s-a urît – care, la o adică, merg. Se acceptă. Poate ies urît, poate ies nu așa cum și-ar fi dorit proprietarul: cine știe cum și unde s-au terminat banii, deoarece orice intervenție costă… costă mult!

De aia încercăm, una peste alta, să fim îngăduitori cu lucrările la casele oamenilor și ne păstrăm critica mai degrabă pentru clădirile la care lucrările-s opera unor companii.

Hai să ne uităm la un exemplu! Nu-i așa că-ți vine să rîzi de kitschul împopoțonării?

Ei, și? Nimic din casa asta nu e în realitate distrus. Orice element spoit se poate îmblînzi și casa revine într-o clipită la ceva elegant și drăguț.

Am vorbit o droaie despre mansardări și supraînălțări. Și înțelegem că n-au cum să iasă toate ca lumea; pot fi o sumedenie de motive. Dar, în continuare, casa – clădirea de bază – e acolo; a rămas; poate nici nu vrei să ridici ochii deasupra streașinii.

Și-acu’ să vedem ce nu-nghițim. Asta, asta nu-nghițim:

Nu-nghițim cînd „refacerea” e altceva. Nu-nțelegem ce e și de ce e. Nu-nțelegem recursul la o falsă istorie. Ne-am ales cu bloc în coajă artificială de casă veche și nu mai avem ce face, nu mai avem cum să schimbăm rezultatul.

 

3 comments to nu așa 24 – ce nu se-nghite

 • catherine

  Vai, urâțel era bietul blocșor, dar l-au renovat de parcă-i tras în gips. Nu pot să cred că au păstrat poarta aia veche și au vopsit-o în negru! Și care-i chichirezul marginii de sticlă de la balcoane?!
  În fine, poate suntem prea cârcotași, e clar că vecinătatea a primit un plus iar casa în sine a fost întoarsă de la buza prăpastiei.

 • hm

  Asta așa-i, dacă ne uităm la cum era vecinătatea acum niște ani, cîștigul e neîndoielnic!

 • Cristian M. Ioan

  Buna!
  1. “iți vine să rîzi de kitschul împopoțonării”
  Nu neaparat!
  Cand am vazut prima data casa mea, avea deja 71 de ani de existenta, poate ca la inceput si acolo ornamentele erau aurite!
  Culoarea haurie are totusi o indiscutabila atractie ….
  2. “e acolo; a rămas; poate nici nu vrei să ridici ochii deasupra streașinii”
  EXACT!
  Mansardarea este retrasa, si de culoare inchisa, incintrast cu albul cladirii, poate nici nu o vezi.
  Si da, exact asa as fi facut si eu acasa – in locul unui pod imens dar inutilizabil, o mansarda mi putin inalta, dar locuibila.

  3.La examplul tau cu “nu ingitim”, are dreptate Catherine:
  – urâțel era bietul blocșor, dar l-au renovat de parcă-i tras în gips.
  Da, nu era nimic deosebit, de ce a trebuit pastrat?
  – Nu pot să cred că au păstrat poarta aia veche și au vopsit-o în negru!
  Asa este! as fi vrut sa am casa cintrare spre p curta interioara, dar aceasta este extrem de mica, de meschina, abia poate intra un autotursim mediu, ca un Hummer nu are cum sa treaca pe poarta.
  Arata groaznic inainte de renovare, dara cum nu-i mult mai bine!
  – e clar că vecinătatea a primit un plus iar casa în sine a fost întoarsă de la buza prăpastiei
  Categoruic da!
  Ce a iesit nu-i de loc frumos, dar ESTE mai bine ca inainte.
  Iar vecinatatea re de castigat, nu mai este nici casa darapanata, nici nu a rasarit un bloc cu 14 nivele, ci este ceva neaspectuos, dar care nu-i strident!

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>