Cînd e vorba de produsele de patiserie și brutărie… cît mai puțin, cît mai puține.
Nu-s multe alea la care chiar merge să presari mac, susan și alte semințe!
Merge la covrigi, merge la batoane… hai, la cîte-o chiflă-acolo.
Dar nu la orice și, mai ales, nu oricît!
Să luăm covrigul – amărîtul ăla de covrig „brașovean” pe care, oricum, nu-l mai găsim la vînzare nicăieri conform rețetarului știut. Pe el se pune mac – un pic de mac – și ceva sare; sarea fiind dintr-aia mai grunjoasă. Azi se obișnuiește ca sarea să fie tot mai puțină – e nesănătoasă, nu-i așa? – și să fie doar enervantul mac, ăla de care nu ai cum să scapi dintre dinți!
Covrigii cu susan și semințe au ajuns, în schimb, să fie mai reușiți – comparați cu produsul de bază, tradițional.
Pe baton se poate pune un pic de mac; la fel și pe unele chifle. La fel, cuvîntul care nu se-nțelege e „un pic”.
Nu e nevoie – chiar nu e! – de astfel de adaosuri pe pateuri, merdenele și alte produse de patiserie.
Obiceiul deja împămîntenit de a le orna cu semințe vine doar de la ușurința vînzătorilor de-a identifica produsele aflate la vînzare. Să zicem că pateul cu brînză n-are nimic deasupra și cel cu ciuperci are niște semințe – imediat le deosebesc!
Dar noi, clienții – consumatorii – ne scobim în dinți și scuipăm aiurea fel de fel de boabe.
Halal!
MULTUMESC!
Desigur, zic asta numai pentu ca aceasta este si opinia mea: da, imi place semintele.
Dar nu pe ORICE produse de patiserie, si nu in ORICE cantitate!
Anecdota: cu vre-o 15 ani in urma, urcam trepetele de la fabrica cu o punga plina cu covrigi.
Luasem nu doar pt mine, ci si pt colegii de la Cercetare si Suport.
M-am impiedicat, si nu am scapat covrigii pe jos, dar din punga au sarit mii de seminte de mac.
Asa ca am strigat:
– veniti sa luati MAC-uri! Dau MAC la toata lumea.
Sa nu mai plingeti ca nu aveti desyle MAC-uri pt reteaua externa si trebuie sa faceti mascaradare.
Este mac destul pentu toti …
Trebuie amintită oroarea numită ”fulgi de cocos”.
Nuuu, nu. Nu!
Exista si exceptii, azi am cumparat o merdenea, un mini-pateu si un strudel cu mere.
Me credeti sau nu, dar niciunul din acestea nu avea seminte deasupra!
Si nici fulgi de cocos …
Cred, cel puțin la patiseriile obișnuite nu fac așa.
Am tras mai degrabă un semnal de alarma.