despre ce se mănîncă în București - și cu ce se mănîncă Bucureștiul

arhiva

V V C XLV

O rămășiță a vremurilor cînd vedeai pe toți cetățenii care locuiau în blocuri fără tobogan de gunoi cum se duc – dimineața ori seara, după timp și obicei – cu găleata pînă la căpătul blocului, acolo unde era locul pubelelor, care pe atunci erau, firește, metalice.

Dacă vă-ntrebați de ce era nevoie să te trambalezi cu găleata, răspunsul e simplu: nu erau saci de gunoi. Iar pungile de plastic „de un leu” erau prea prețioase pentru a le arunca; se foloseau pînă se rupeau.

În funcție de numărul apartamentelor din bloc, erau mai multe feluri de sisteme de organizare. Mai jos vedeți – cît de cît funcțional încă – sistemul cu două pubele ascunse în „căsuța” asta. Fiecare pubelă ședea într-un suport montat pe interiorul ușii, ca atunci cînd o deschideai să-ți fie la îndemînă.

Un alt model – dispărut azi – era cel al „melcului”, întîlnit la blocurile mai mari, ce necesitau multe pubele: șapte, opt, zece. Înăuntru erau prevăzute cu o firidă cu ușă, gîndită pentru păstrarea măturilor și lopeților necesare.

lista episoadelor din seria „vestigii ale vremurilor contemporane”

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>