despre ce se mănîncă în București - și cu ce se mănîncă Bucureștiul

arhiva

Civilizaţie publică XX: un alt felinar deosebit

Acu’ vreo trei ani, cînd eram la primele episoade ale seriei cu civilizaţia publică şi căutam capace de canal, plăcuţe cu nume de străzi, coşuri de gunoi şi alte asemenea minunăţii, Raiden mi-a zis să fac un episod cu felinarele vechi. M-am codit, pentru că mi-era clar că nu mă pricepeam la felinare şi mi-ar fi părut rău să stric un subiect bun; dar de-atunci încoace ideea îmi dă tîrcoale de fiecare dată cînd îmi ridic privirea spre vreun felinar frumos – ca ăsta sau astea

Cred că felinarul despre care vă voi vorbi azi nu e necunoscut, pentru că-l vedem pe unul dintre cele mai frumoase trotuare ale uneia dintre cele mai frumoase străzi pentru plimbare – se găseşte pe Calea Victoriei, vizavi de biserica Kretzulescu:

Aici, pe trotuar, felinarul şade stingher, dar face parte – bag seama – dintr-o familie mai mare, apărută pe timpurile cînd s-a amenajat piaţa din faţa fostei clădiri a Ceceului. Dovadă e seria de felinare identice (vreo zece, cred) care se găsesc şi acum de-a lungul faţadei Ceceului.

Oricum, felinarul e frumos! Detaliile – acoperite cu straturi peste straturi de vopsea – sînt de toată lauda:

… şi frumos se mai văd lămpile pe-un cer senin…

Civilizaţie publică – restul seriei.

4 comments to Civilizaţie publică XX: un alt felinar deosebit

 • Ando

  Ce-mi place ultima poza !

 • nnm

  In loc sa fi pus kitsch-urile care s-au pus peste tot, nu era mai bine sa fi facut mulaje dupa felinarele si in general mobilierul urban vechi, autentic? Asteptam cu interes continuare seriei. Macar in fotografii sa ramana Bucurestiul, pentru ca altfel e clar ca nu suntem capabili sa-l pastram si sa-i dam o continuitate. Mereu trebuie sa daramam, sa aducem tot felul de chestii “cool” de la altii in loc sa ne cream si dezvoltam o personalitate proprie.

 • Lampagiul

  Nu este chiar un felinar “deosebit”… Mai degraba un kitsch. Provine din perioada anilor 80, un model de lampa electrica pentru iluminatul stradal. Modelele cu adevarat deosebite sunt cele de genul celor de la Hanul lui Manuk, ori de pe la diverse constructii interbelice, atatea cate s-au mai pastrat. Cele cu adevarat superbe, sunt cele prevazute cu lampi cu petrol in interior, sau modelele ulterioare, cu flacara de gaz reglabila prin robinet… Ma pricep la aceste lucruri.

 • hm

  mda, cam cred, acuma cand stiu mai multe despre stalpi si alte lucruri.

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>