e greu să fii om public – cît din ceea ce alţii cunosc despre tine e ceea ce ai vrut tu să transmiţi? Cum poţi să controlezi ceea ce un ziarist pricepe din ceea ce declari tu?
… Nicuşor Dan e un om enervant; un procesoman care s-a pus în zeci de rînduri contra intenţiilor de dezvoltare ale adminstraţiei – mi-e uşor să cred asta.
Dar Nicuşor Dan e şi omul în care atîţia alţi oameni de a căror părere îmi pasă şi-au pus speranţele – cum să împac asta cu părerea mea despre el?
… încercînd să-l cunosc.
Nicuşor Dan – ăla care zimbeşte mîndru în ziar că a cîştigat douăzeci-şi-ceva de procese cu Primăria – e un om pe care merită să-l cunoşti.
Omul care a făcut ce trebuia să facă. S-a luptat cu Primăria, dar e vina lui – sau a Primăriei, care e absolut imbecilă? A oprit demolări – dar ştim şi noi că le-a oprit pe alea ilegale. Candidează – e, pînă la urmă, interzis să te baţi pentru a fi ales? N-are şanse – dar dacă n-are şanse acum, poate o să aibă data viitoare. E stîngaci; e amator; e crud. E nepregătit.
Dar s-a băgat în oală, ca să zic aşa.
Şi, după cum ziceam, mi-am promis c-o să-l cunosc. I-am scris; mi-a telefonat; i-am pus întrebări; mi-a răspuns; de văzut, nu l-am văzut, ce-i drept – că n-am avut timp.
—————————–
… a ieşit un soi de interviu; cu cîteva întrebări mai serioase la-nceput:
Socot că nu ai şanse (nu doar în faţa lui Oprescu). În ideea că oricine ar fi contracandidatul lui Oprescu din partea PD-L nu va reuşi să-l învingă pe actualul primar, deoarece unele din voturile sale vor fi luate de tine, crezi că cei care te susţin te vor urî?
Situaţia este foarte simplă. Pe mine mă vor vota cei care consideră că nu se mai poate, că sistemul actual trebuie să dispara, că oricine ar veni din actualul sistem nu poate face mare lucru. Sunt doar reprezentantul unui val care va mătura la un moment dat actualul sistem. E inevitabil. Daca s-ar intîmpla în iunie ar fi foarte bine.
Daca ai fi fost mai cunoscut, daca ai fi avut mai multa notorietate, crezi ca ai fi fost propus sau sustinut de PD-L?
Nu pot sa raspund în numele PD-L. Ştiu ca au existat discutii in interiorul PDL. Am fost una din variantele luate în calcul de PD-L. Nu aş fi acceptat să candidez în numele lor şi pe listele lor. Am spus asta de la bun început, pentru toate partidele, inclusiv PD-L.
În schimb, daca un partid îşi îndeamna votanţii să voteze cu mine, nu mă pot opune.
Tu ţi-ai fi îndemnat simpatizanţii să voteze cu altcineva? – pregătisem întrebarea pentru că la început credeam că va exista şi turul doi.
Nu.
Te văd, mai degrabă, ca omul care te-ai opus, care ai fost contra. Cu toate astea, cred că ai vrea să rămîi în conştiinţa bucureşteanului ca omul care a construit ceva. Cred că într-un mandat vei avea posibilitatea să te concentrezi pe un singur proiect major. Care ar fi proiectul, ideea cu care ai vrea să cucereşti cetăţenii?
Bucureşti – centru regional in tehnologie, IT şi industrii creative. Pe mai multe paliere:
1. Dîmboviţa, axa creativă a oraşului prin încurajarea locării, de-a lungul Dîmboviţei, a acestor industrii în coabitare fericită cu universităţile.
2. Dezvoltarea învaţămîntului superior prin plătirea de către primarie a unor poziţii de profesor unor mari personalităţi universitare mondiale care să se stabilească pentru cîţiva ani in Bucuresti.
Cunoşti tot oraşul? Ai fost în cartiere ca 23 August, Giuleşti, Antiaeriană, Apărătorii Patriei?
Nu cunosc tot oraşul, dar îl cunosc în linii mari. Am fost în 23 August. Am fost în Giuleşti. Am fost în Antiaeriană. Am fost în Aparatorii Patriei.
Ai fost în Prelungirea Ferentari?
Nu am fost în Prelungirea Ferentari. Am fost de mai multe ori în Rahova.
Dacă te întreb care este cea mai mare problemă urgentă a cartierului Rahova, ce ai răspunde?
Sunt mai multe probleme de natura socială, dar daca veţi vorbi cu oamenii de acolo si în special cu mamele, vă vor spune ca principala problemă este educaţia copiilor lor. Printr-un program de educaţie extra-scolara într-un cartier ca Rahova putem să integrăm întregul cartier. Astfel de proiecte au fost făcute de ONG-uri, dar nu au fost ajutate de primării.
Care dintre primarii de primarii de sector îţi este mai apropiat? Îi cunoaşti pe toţi 6? Cu cine ai colaborat mai bine?
Nu existe diferenţe importante între ei. Toţi aruncă cu banii publici. Toţi încalcă legea. Avem procese cîştigate cu toţi, mai puţin cu sectorul 6, dar numai din întîmplare.
Cunoşti bine PIDU? Dar strategia 2035? Priorităţile lor sînt cele ale oraşului?
Strategia 2035 e o analiză lucidă, are nişte principii corecte de dezvoltare urbană, are nişte proiecte corecte, dar nu foarte precise; şi – cel mai important, nu are dimensiunea financiară, adică nu are o perspectivă asupra a cît din aceste proiecte poate Bucureştiul să realizeze.
Despre PIDU – este un proiect pe care îl apreciez special în partea lui de strategie. Proiectele, în marea majoritate, sînt interesante, la fel însă, lipseşte dimensiunea financiară – în cît timp se pot aplica.
Ca o chestiune generală, trebuie să ai o administraţie care să fie în stare să aplice aceste proiecte; pînă acum nici o strategie nu a fost aplicată.
—————————–
… şi cîteva întrebări mai uşurele spre sfîrşit:
Citeşti bloguri despre Bucureşti?
Destul de rar, trebuie să mărturisesc, pentru că nu am timpul fizic.
Unde locuieşti – în ce cartier?
Locuiesc în Cotroceni din 2010, cu chirie. Înainte am stat în zona Berzei-Cişmigiu, din 1998.
Conduci?
Da, am permis şi conduc maşina prietenei mele din cînd în cînd.
Unde mănînci la prînz?
Special m-am aşezat – şi prima oară în ’98 şi acum – în Cotroceni, pentru a fi aproape de Cantina Facultăţii de Drept. Acum nu mai am timp să merg des acolo. Îmi trimit şi părinţii mei mîncare gătită de acasă şi mai gătesc şi eu. Îmi face mare plăcere să mănînc în cantina de la Drept, e o atmosferă corectă, tinerească… stimulantă.
Mănînci pe stradă? Îţi plac merdenelele? Poate o şaorma?
Mi se întîmplă… nu vreau să mi se întîmple, dar mi se întîmplă. Odată la zece zile, mi se întîmplă… E mai bine decît să nu mănînci deloc!
Îmi poţi recomanda o cofetărie şi o patiserie bună?
Mmm…. Cunosc două unde am fost recent şi care mi s-au părut bune. Una, în spatele hotelului – fost – Bucureşti şi alta la intrarea în Parcul Cişmigiu dinspre Sala Palatului… Dar nu am prea mai avut timp pentru asta.
Îmi poţi recomanda un magazin bun?
Mi se pare că librăria Cărtureşti e ceva remarcabil.
Dac-ai avea o zi liberă, unde ai petrece-o în Bucureşti?
Hmmm… probabil că aş explora lacurile din zona de Nord!
Care a fost cea mai lungă plimbare pe care ai făcut-o în Bucureşti?
Am făcut… eu sînt un om care nu prea se plimbă… dar sînt căutat de ziarişti străini şi fac cu ei plimbări de 3-4 ore şi-i duc în zona Icoanei, să le arăt şi ce-i spectaculos, şi ce s-a construit urît.
—————————–
Ne-am luat la revedere după ce-am mai schimbat vreo două politeţuri; peste două minute m-a căutat iar – să-mi zică, rîzînd, că tocmai îl sunase cineva pe telefonul fix şi că cel de la celălat capăt al firului l-a întrebat dacă este Inspectoratul de Stat în Construcţii…
(poza, de pe site-ul lui)
“Freesys: Referitor la punctul 6 din programul dvs, respectarea legii in Bucuresti, veti respecta prevederile Legii 15/2003 sau pe scurt aveti in plan construirea de locuinte pentru tineri ?
Nicusor Dan: Intrucat devansarea datei alegerilor pentru luna iunie ne-a dat peste cap, programul complet pentru primarie se va publica in luna mai. ”
Bucuresti 28.03.2012
Poate par superficial sau de moda veche dar,nu-mi plac persoanele publice nerase.Barbiereste-te domnule,ca esti baiat tanar si nu prea iti sta asa la neglije.In rest ce sa zic,o sa mai citesc o data interviul si mai vedem.Bravo HM,misto initiativa asta cu interviurile,macar aflam din gura “pacatosului” ce are de gand.
cam dezamagitor acest Nicusor Dan prin ce spune. o fi avut el multe procese pe rol/castigate dar in rest pare ca-i lipseste o viziune coerenta.
ca sa nu mai spun ca proiectul cu care vrea sa se impuna, cel cu centrul tehnologic si IT, Bucurestiul cam este deja. Si din punct de vedere al angajatilor pe IT, si al firmelor si al veniturilor.
Iar partea cu dezvoltarea de-a lungul Dambovitei: in acest moment nu prea sunt cladiri de birori pe acolo si chiar daca ar aparea miraculos peste noapte formele deja existente tot nu se vor muta acolo.
Asta e, din pacate pt Bucuresti nu avem pe cine alege.
@Bogdan: Mie mi se pare destul de coerenta viziunea lui, dar pentru ca am mai citit din ce spune. Doar dintr-un interview nu ai cum sa-ti deai seama – se raspunde la intrebari punctuale, nu se expun viziuni :). La fel si cu centrul tehnologic – nu avem. Sincer, nu stiu exact de ce e bine sa ai :D, dar se pare ca exista un avantaj cand mai multe firme sunt reprezentate intr-un spatiu ceva mai restrans, coerent. Ma gandesc la 3 : firmele IT care isi tot inchiriaza oameni unii altora (si care acum pot merge de la firma mama la celalalt capat al orasului la firma client, si apoi la clientul firmei client) . Le e mai usor celor care vin cu afaceri. Si ultimul avantaj e mai superficial – da bine, da un aer de seriozitate :D. Poate ai sa razi, dar si asta e o chestie, si s-ar putea sa fie destul de importanta – oamenii se lasa impresionati si de prezentare.
Păcat că nu l-ai întrebat şi despre transportul în comun. La el pe site văd că scrie ,, * Metroul ușor pe infrastructura CFR existentă în București va tripla practic lungimea rețelei de metrou. »Detalii
* Terminarea șoselei de centură și a podurilor la intersecțiile acesteia cu ieșirile din București.
* Crearea benzilor dedicate pentru autobuze și troleibuze.
* Limitarea parcării în centrul orașului.”
… ceea ce arată destul de bine în teorie.
Dom’le de cand l-am vazut pe omul asta,m-am intrebat de unde il stiu.Si mi-am adus aminte:seamana foarte bine cu actorul James Russo,pe care(probabil)l-ati vazut in “The Postman” cu Kevin Costner si in “Donnie Brasco” cu Al Pacino si Johny Depp.
Dr2005 – Nu l-am întrebat despre transportul în comun pentru că pînă acuma a zis cam acelaşi lucru pe care-l vedeai şi tu.
Altfel… ce să zic?
“Sunt doar reprezentantul unui val care va mătura la un moment dat actualul sistem. E inevitabil.”
Ei, aici e aici… cum si in ce fel poate lupta contra sistemului atat timp cat nu are alaturi consiliul local si primarii de sector?
Declarativ e -relativ-usor, practic insa 🙁
Oricum, e bine ca se diversifica “oferta”.
nu ştiu… ştiu că acum 4 ani nu era vreun Nicuşor Dan. Şi că peste 4 ani s-ar putea să fie mai puternic.
Aştept primele sondaje.
Din comentariile de mai sus deduc ca cei care nu-l cunosc pe Nicusor Dan nu inteleg ce-l deosebeste pe el de ceilalti candidati. Raspunsul este simplu: este un om CINSTIT. Un om care nu si-ar pune in viata lui un ban in buzunarul propriu din bugetul primariei. Dupa parerea mea, asta este marele lui avantaj fata de ceilalti candidati, dar vor fi bucurestenii suficient de lucizi ca sa inteleaga lucrul asta?
Salut,
Ma stii partizan, asa ca am parerea clar viciata, dar iat-o: Nicusor Dan si-a construit capitalul de imagine pe spatele PDL, ba chiar cu sustinerea lor, mai exact a aripii Udrea-Poteras. Scopul inventarii lui era simplu, sa convinga indecisii, anti-sistemicii, sa vina la vot, dupa care sa-i toarne in spate si sustinerea PD-ului, poate poate se apropia de Oprescu. N-a iesit asa, din motive externe. PD-ul a fost obligat sa puna un candidat la primaria generala din partid, recte Prigoana, si Nicusor Dan a ramas abandonat pe drum. Candideaza din inertie, desi stai inca sa vedem daca se mai inscrie, ca o revansa a gruparii Udrea-Poteras in fata restului partidului, atunci cind va obtine un scor mai mare decit Prigoana.
Chiar el, in cursul interviului, admite ca s-a discutat ca el sa fie candidatul PD-ului, si chiar daca nu le-ar fi acceptat sprijinul electoral, le-ar fi primit cu draga inima voturile si non-combatul. Chiar asa, nu ti se pare un pic bizar cum un “transplant” facut in 1998 (abia 14 ani sunt de atunci), fara conexiuni politice, a petrecut ultimii patru ani “batindu-se” cu primaria? Ba mai mult, a pus si de un buget de PR.
Stiu ca te deranjeaza sistemul, dar sistemul asa cum e el, nu va fi schimbat nici de Nicusor Dan, nici de Remus Cernea si nici de Ayatolahul Komeni daca s-ar gindi sa candideze. Nici Oprescu nu l-a putut schimba, si vorba aia si el a fost tot candidat anti-sistem. Pentru ca secretul tocmai in asta sta: nu trebuie sa-l schimbi, trebuie sa-l faci sa functioneze.
Să-ţi zic un secret… eu nu sînt împotriva sistemului. Asta cu “împotriva sistemului… lor” e una dintre părţile campaniei sale care mă enervează la Nicuşor Dan.
Sistemele nu trebuie aruncate sau reformate continuu… trebuie făcute să funcţioneze. Ai dreptate!
@Valentin Berceanu: Oare pe ce argumente va bazati cand spuneti ca Nicusor Dan a fost “sustinut” “inventat”, si “abandonat in drum” de PDL? Eu nu vad decat doua posibilitati: ori sunteti platit ca sa raspanditi barfe, ori (ccea ce mi se pare mai probabil) sunteti de buna credinta, insa vi s-a nazarit ca sunteti un bun analist politic, si incercati sa categorisiti oamenii dupa cum va taie capul. Chiar nu puteti concepe ca un om este in stare sa lupte impotriva sistemului din pur idealism? De ce trebuie sa aruncati cu noroi in ce are neamul asta mai frumos?
@Andrei: Atunci cind un om rational analizeaza un eveniment despre care a luat cunostinta, punctul de plecare in acceptarea sau respingerea evenimentului (sau a afirmatiei) o reprezinta doi piloni. Probabilistica si plauzibilitatea. Pe scurt trebuie gasit raspuns la doua intrebari: cit de probabil este ca ceea ce aud ca s-a intimplat sa se intimple si cit de plauzibil este sa se fi intimplat?
In acest context intreb si eu: cit de probabil este ca un nimeni, aterizat in Bucuresti in 1998 (apropo, a venit pentru doctorat sau pentru ce?), sa dezvolte o constiinta civica atit de puternica incit dupa 10 ani sa porneasca o lupta cu primaria Capitalei (care, apropo, inainte de momentul Oprescu nu l-a jenat cu nimic), si dupa patru ani in care ar fi trebuit sa isi epuizeze resursele de independent (eu n-am vazut campanii pe strada de stringere de fonduri pentru fundatiile lui Nicsor Dan), fara nici o sustinere politica, sa aiba ditamai tolba de resurse pentru o campanie la primarie din postura de independent. Dupa ce raspundem la cit de probabil e, putem raspunde si la cit de plauzibil?
Punctul 2: este acceptat si de Nicusor Dan ca au fost discutii in interiorul PD-L pentru a-i da sprijinul in campania electorala. Cit de plauzibil este ca PDL, fie el si organizatia de Bucuresti, doar, sa fie dispusi sa considere acordarea sprijinului unui candidat COMPLET independent si fara nici o legatura cu partidul.
(Eu nu am pus botul nici o secunda la “independenta” lui Oprescu in 2008. El a candidat cu sprijinul unei parti de PSD. Si atunci cind l-am votat in turul doi, mi-am asumat acest lucru.)
Punctul 3: In conditiile in care look&feel-ul afiselor lui Nicusor Dan este acelasi cu cel al OTPDL Bucuresti (daca ai mers cu metroul sau ai mincat la KFC/MCDonalds in iarna trecuta stii la ce ma refer), ba chiar cu cel al afiselor din campania prezidentiala a lui Basescu, si cu siguranta din campania anti-suspendare, cit de plauzibil este ca intre alegerea lui Nicusor Dan pentru o anumita firma de PR si faptul ca acea firma are deja contracte in derulare cu entitati politice ale PD-ului, sa nu existe absolut NICI O LEGATURA?
Nu trebuie sa fii sau sa te crezi analist politic. E de ajuns sa iti pui niste intrebari. Si ca sa raspund si la intrebarea din final, pot concepe ca un om sa lupte impotriva sistemului din pur idealism, doar ca, pentru a permea constiinta publica la modul la care a facut-o Nicusor Dan, e nevoie de de ceva mai mult decit idealism. E nevoie de bani. Si banii astia trebuie sa vina de undeva, iar lucrul de care pot fi sigur in clipa asta, mai presus de orice vizavi de Nicusor Dan, este ca banii astia nu au venit de la “alti idealisti ca el” (aia multi la care te reclami si tu, Andrei, si pe care simti ca ii “reprezinta” Nicusor Dan).
PS: Imi vine greu sa-i spun “Domnul Dan”… Are conotatii prea OTV-iste.
Nici Valentin – şi nici nimeni de aici – nu e plătit ca să răspîndească nimic.
Asta încerc s-o spun de luni de zile încoace: nu sîntem obligaţi să ne placă de Nicuşor Dan. Nu-i de ajuns că e din afara sau împotriva sistemului. Nu-i de ajuns că nu ar fura un capăt de aţă – trebuie să mai şi facă ceva cu capătul ăla pe care nu l-a furat.
(eu cred cu adevărat că Nicuşor Dan e cinstit).
Iar acuma, o ştim cu toţii, grafica, lookul, designul se copiază şi se refolosesc… Cine naiba stă să creeze afişe de la zero? Se iau alea vechi, se schimbă pozele, culorile şi lozinca. Asta se întîmplă în tot advertisingul lui peşte de la noi.
Nicusor Dan a castigat doua olimpiade internationale de matematica. Mai clar, in 1987 si 1988 a fost CEL MAI BUN tanar matematician din grupa lui de varsta, din toata lumea. De aceea ma deranjeaza afirmatia lui Valentin Berceanu cum ca ar fi “un nimeni, aterizat in Bucuresti in 1998”. Pana in 1998 si-a facut doctoratul la Ecole Normale Superieure din Paris, cea mai buna scoala doctorala din Franta si probabil din Europa. A venit inapoi din idealism. Exista si oameni din acestia, e adevarat ca putini. Aici a creat de la zero Scoala Normala Superioara Bucuresti. Entuziasmul lui a fost molipsitor, a reusit sa coopteze pe cei mai buni matematicieni romani, din tara si de afara, in comitetul stiintific al acestei institutii care azi este una din putinele institutii de valoare create dupa 1989. Din 2008 a creat asociatia “Salvati Bucurestiul”. Practic fara fonduri, a castigat deja 23 de procese cu primariile capitalei pentru demolari si PUZ-uri abuzive. Se duce singur la procese, a invatat legile (pentru un matematician destept, dreptul este un exercitiu amuzant). Este “finantat” mai mult din fonduri proprii, pentru ca finantatorii de ONG-uri prefera sa bage banii in “tigri de hartie” decat sa se certe cu mafia imobiliara. Notorietatea lui brusca (desi el apare in media de 14 ani de cand s-a intors) are o singura explicatie: lumea s-a saturat de falsi “independenti” ca Oprescu, de politicieni-gunoieri si de mafia politico-imobiliara in general. Oamenii se agata de o speranta oricat de firava ca vor fi condusi de un om cinstit si capabil. Nicusor Dan este un nume care face cinste tarii sale, un om care a demonstrat ce poate sa faca din afara “sistemului ticalosit”. Nu ma indoiesc ca, avand la dispozitie sumele astronomice risipite de primarii de pana acum (de 5 ori bugetul de spatii verzi al Parisului, de exemplu) Bucurestiul va inflori.
@Valentin Berceanu: Am impresia ca sunteti o persoana cu care se poate discuta, deci consider ca nu este o pierdere de timp sa va raspund la intrebari. Inainte de toate, as vrea insa sa va semnalez faptul ca spre deosebire de Dvs. eu il cunosc personal pe Nicusor Dan, si deci acolo unde Dvs. emiteti ipoteze, eu va raspund cu certitudini.
Punctul 1: sunt oarecum de acord, este putin probabil, vazut din exterior, insa nu imposibil, cea mai buna dovada fiind Nicusor insusi. Precizez ca el s-a intors la Bucuresti (orasul unde si-a petrecut anii studentiei) dupa un doctorat in matematica sustinut la Paris, motivul intoarcerii sale fiind neadaptarea la modul de viata frantuzesc si o viziune cam idealista despre cel romanesc. In conditiile acestea, nu este de mirare ca un om profund cinstit cum este el, vazand cam cum merg lucrurile de fapt in Romania, si cu entuziasmul tineretii, sa se apuce sa lupte cu morile de vant (pentru ca eu personal cam asa vad lupta lui de fapt).
Punctul 2: Marturisesc ca nu sunt la curent cu ceea ce se petrece in interiorul PDL, dar inca odata, va asigur ca Nicusor nu a negociat niciodata cu ei, si nici nu cred ca se va afilia vreodata la un partid (ceea ce, dupa mine este o greseala, deoarece nu cred ca poti face mare lucru fara sustinerea unui partid in lumea asta…)
Punctul 3: Nu stiu ce este cu afisele de care vorbiti, dar nu mi se pare un argument de luat in considerare (asa cum tocmai a mai remarcat un comentator in timp ce va scriam).
In fine, in ceea ce priveste problema fondurilor de care in mod evident este nevoie pentru o astfel de campanie, singurul lucru pe care vi-l pot spune este ca Nicusor este inconjurat de cateva zeci de idealisti ca el care contribuie cu timpul lor pentru a-l ajuta la strangerea semnaturilor si la campania de presa, internet, etc. Banuiesc ca a primit si cateva donatii (este un link pe pagina lui la care puteti face si Dvs o donatie daca argumentele mele v-au convins). Stati linistit, am glumit, sigur ca nu veti consacra nici un leut unui astfel de “nimeni” venit in 1998 in Bucuresti 🙂
Inchei constient de faptul ca nu am prea multe sanse sa va fi schimbat parerea despre Nicusor Dan, insa va sugerez sa-l sunati direct la numarul mentionat pe pagina lui de campanie, sunt convins ca o conversatie cu el de cateva minute va fi mult mai utila decat oricate mesaje de-ale mele.
P.S. Ca sa nu aveti impresia ca ma ascund dupa pseudonime, va comunic aici pagina mea personala: http://www.math.polytechnique.fr/~moroianu/
@Andrei: In primul rind imi cer scuze pentru folosirea persoanei a II-a singular in loc de formulele de politete in comentariul meu precedent, dar nu vroiam sa cad in capcana de a va numi “Domnul Andrei”, e o formula de adresare pe care o urasc cu toata fiinta mea.
Atunci cind l-am numit “nimeni” pe Nicusor Dan, ma refeream la capacitatile sale in domeniul administrativ (atit cum erau ele formate in 1998). Niciodata nu l-am contestat pe Domnul Nicusor Dan vizavi de realizarile sale din domeniul academic si nici nu o voi face. Recunosc ca nu i-am citit biografia si nici CV-ul pentru ca prefer sa-mi formez parerea din actiunile omului precum si din reactiile unor “cantitati cunoscute” la el. Am putea creea o analogie cu experimentele chimice. Daca nu stii despre o substanta daca e baza sau acid, o pui sa reactioneze cu substante deja determinate, si, in functie de efect, te lamuresti.
Din acest punct de vedere, cu siguranta, pe Nicusor Dan, nu l-a ajutat campania declansata “ca la comanda” in mediul online. Sigur, orice campanie trebuie sa inceapa odata, dar din nou i-a venit in defavoarea sa (cel putin in formarea perceptiei mele) faptul ca a fost imediat adoptat si sustinut de “cantitati cunoscute” cu puternic apetit PD-ist. Nu membri de partid, nu comunicatori ascunsi, nu. Oameni simpli, din reteaua mea, care au slavit pe Basescu si PD-ul si au trosnit in Antonescu, Geoana si Ponta din toate pozitiile si cu toate ocaziile. La fel cum a observat si HM, Nicusor Dan reuseste sa “fractureze” electoratul PD-ului, mult mai tare decit pe cel al lui Oprescu (si implicit USL). Motivul este unul cit se poate de plauzibil: proiectul Nicusor Dan a fost construit pentru apetitul lor.
Nu, nu am cum sa-l plasez pe Nicusor Dan in aceeasi categorie de oameni cu Elena Udrea, Cristian Poteras, Wiliam Brinza sau Ioan Oltean. Totusi, nu am cum sa-i girez caracterul, bazindu-ma doar pe CV-ul sau si pe o “adunatura de idealisti”. Mai este unul acum pe scena politica din Romania, care ne cere sa-i dam un cec in alb bazat doar pe CV si pe triumf olimpic din anii 80. Poate ca dumneavoastra cunoscindu-l personal pe Nicusor Dan aveti si alte argumente in evaluarea caracterului sau, dar nu aveti cum ma convinge de imberbitatea sa politica.
@HM & Andrei: In advertising elementele unei campanii (logo, stil, concept, plansee) sunt proprietatea clientului firmei si nu pot fi “reciclate” decit cu acordul clientului sau in cadrul unor evenimente focusate din acelasi contract. Putem, desigur, spune, ca “la noi in advertising se fura”, dar nu e chiar asa. Stiu, s-au plagiat clipuri de afara, dar niciodata n-ai sa vezi Coca-Cola facindu-si reclama cu “Generatia Coke” sau pe Pepsi facindu-si reclama de craciun cu cintecul “Holidays are coming…”. Intre campaniile de la noi, desfasurate pe teritoriul romaniei, mai rar vezi furturi. Incadrarea in cazul unui afis, formularea in cazul unui slogan, toate astea se subordoneaza unei declaratii de strategie protejata de contract. Atunci cind sunt folosite cadre/fonturi familiare se face tocmai pentru ca creeaza o acomodare in subconstient, atunci cind se alege ceva diferit, se face pentru a se creea o disociere cu o idee din trecut. Stiu, publicitatea “la noi” se poate reduce la “am trait s-o vad si p-asta!”, dar asta nu inseamna ca atunci cind sunt platiti calumea nu exista specialisti in domeniu care sa aplice stiinta asta cu sibiect si predicat asa cum a fost ea inventata de tatuca Ogilvy si de nenea ala care a venit cu ideea pentru 99 de centi.
strict pe advertising – ăl politic e dinamic tare – în sensul rău al cuvîntului.
Dacă Coca-Cola are cum (şi de ce) să-şi urmărească şi să-şi protejeze imaginea, apăi un candidat nici nu vrea, nici nu ştie… nici n-are chef. Asta – din ce-am văzut eu.
@Valentin Berceanu: CV-ul continte actiunile unui om pana la un moment dat. Mi se par contradictorii pozitiile dumneavoastra: vreti sa judecati un om prin prisma actiunilor, dar nu ii cititi CV-ul sau biografia (care contin o suma a actiunilor). Vreti sa determinati relatia cu personaje politice, si o determinati privind reactiile oamenilor “simpli” (faptul ca nu gasiti o dovada cat de cat clara cu Udrea, de pilda, este neimportant, la fel si procesele avute de ND cu diversi PDL-isti, ultimul fiind Valeriu Stoica; faptul ca un prieten care sustinea PDL il sustine pe Nicusor Dan este revelatoriu pentru relatia Nicusor Dan – sefi PDL). Vreti sa va formati o opinie asupra caracterului, dar vi se pare irelevant caracterul oamenilor care il sustin (faptul ca sunt idealisti nu inseamna absolut nimic). Cum anume putem determina caracterul unui om pe care nu il cunoastem personal, daca nu prin actiuni si prin anturaj/sustinatori ? Ce ramane atunci, legatura telepatica ?
@RYH: Ceea ce exclud eu din CV-ul lui Nicusor Dan este activitatea sa academica. Faptul ca si-a facut un doctorat in Franta, ca a fost olimpic in anii 80 este total nerelevant pentru capacitatile sale administrative asa cum le cere functia de primar. Simplu si de bun simt, zic eu.
Si da, evident ca dupa actiuni si sustinatori ii judec caracterul. De exemplu, pe site-ul asociatiei sale, sunt citeva proiecte admirabile si, indraznesc sa cred, chiar fezabile. Din 2008 si pina azi, nici unul din ele nu a fost completat. E vorba de proiecte alese de Nicusor Dan insusi si totusi n-a avut determinarea sa completeze nici unul din ele.
Sustinatorii: v-am spus deja ca are priza mare la electoratul PD.
Declaratiile lui: Nu pot sa raspund în numele PD-L. Ştiu ca au existat discutii in interiorul PDL. Am fost una din variantele luate în calcul de PD-L. Nu aş fi acceptat să candidez în numele lor şi pe listele lor. Am spus asta de la bun început, pentru toate partidele, inclusiv PD-L.
În schimb, daca un partid îşi îndeamna votanţii să voteze cu mine, nu mă pot opune.
Personal, l-am categorisit pe Nicusor Dan ca un produs al gruparii Udrea&Poteras. Faptul ca Nicusor Dan s-a ratoit la Valeriu Stocia si a cistigat doua procese cu primaria lui Livache nu demonstreaza contrariul. Mai mult, faptul ca are grija sa mentioneze ca “din intimplare” cu primaria Sectorului 6 n-a avut nici o disputa iara nu-i ajuta independenta fata de U&P.
@Valentin Berceanu: Da, activitatea academica nu are legatura cu administratia, dar din punctul meu de vedere nu este nici insignifianta – arata capacitate de munca sustinuta, etica a muncii, validare a performantei in afara clicilor de la noi si a relatiilor de familie.
Proiectele de pe site: cred ca atunci cand a infiintat acel ONG nu a realizat exact ce fel de activitate va avea – oricine a inceput o activitate noua a trecut prin asta. Probabil s-a adaptat pe parcurs si si-a restabilit prioritatile.
Sustinatorii: da, stiu, ma inscriu in profil 😀 – am votat PDL. Oricum, cred ca electoratul PDL are acum cea mai mare demobilizare pentru ca noi suntem cei mai dezamagiti – PDL a guvernat in ultimii ani si este formatiunea care a avut ocazia sa greseasca. Au facut niste lucruri, dar prea putin fata de asteptari – in ceea ce ma priveste, ma refer in primul rand la justitie, lupta cu coruptia – mult mai mult decat altii, nu destul cat sa nu ma simt pacalita in asteptari. Electoratul USL, pe de alta parte, nu a fost inca dezamagit si este setat pe scaparea de “ciuma portocalie”. Vor vota alianta – chiar daca unii nu il apreciaza pe Oprescu.
In fine, problema acestui rationament este ca nu poate fi nici confirmat nici infirmat. Este bazat pe interpretari de circumstante. ND candideaza chiar in 2012, si canalizeaza o parte din fostii simpatizanti PDL. Pe de alta parte, mai devreme nici nu ar fi putut candida. Mai tarziu ar putea, dar chiar si fara Udrea, de ce ? De ce sa astepte inca 4 ani ? Iar in legatura cu ideea candidarii – i-a venit si ideea de a infiinta o scoala, de pilda , si a facut-o ( nu ca a facut totul de unul singur ). E consistenta canditatura cu ambitia si stilul “do it yourself” aratat prin ceea ce a facut pana acum – SNSB, ONG-ul, procesele, rezultatele academice.
Declaratiile: interpretarile de text chiar nu ma atrag. As vrea doar sa amintesc ca ND nu se remarca in special prin discursul de politician ci mai degraba prin coerenta ideilor :).
Deci, nu vad cum ar putea fi infirmata aceasta legatura – cum poti dovedi ca o legatura nu exista ? Dar nici cum ar putea fi dovedita – in lipsa unei inregistrari audio/video sau alte dovezi fizice, se bazeaza pe alegerea unor interpretari dintr-un numar de alte interpretari. In general, mi se pare ca ceva e in neregula daca o afirmatie nu poate fi dovedita ca fiind adevarata sau falsa.
As putea, insa, sa aduc si eu, in plus, un numar de interpretari/circumstante.
Un om renunta la un job bine platit in strainatate intr-un domeniu care il pasioneaza si pentru care a dovedit talent, pentru a petrece 14 ani in Romania, timp in care dobandeste si cunostinte in urbanism, legi specifice – nu mi se pare portretul oportunistului, care spera sa ajunga “la ciolan”. Un oportunist ar fi facut miscarea mai devreme – nu ar fi asteptat 14 ani. In plus, genul asta se bazeaza mai degraba pe relatii, nu pe dobandirea de cunostinte intr-un domeniu. Nici SNSB nu cred ca ar fi aparut pe traseul unui oportunist.
Udrea il “produce” pe Nicusor Dan ca alternativa. Ba chiar, “produce” genul de discurs care nu ii aduce o popularitate in toate paturile sociale. Si alege activitatea intr-un domeniu care pentru cei mai multi nu inseamna nimic. Chiar credeti ca daca ar fi vrut cu adevarat sa isi asigure un numar mare de voturi, nu si-ar fi pregatit un intelectual ONG-ist in ceva legat de batrani, copii si procese pentru locuinte sociale ? Ar fi atras si nemultumiti PDL (care vor ceva nou si nu au incredere in nici unul din partidele existente), si intelectuali (cei care ar vrea un intelectual mai vizibil), si neintelectuali (doar a lucrat cu batrani, copii si locuinte sociale), si de toate. Dar patrimoniu si scoala elitista? Mi se pare foarte putin probabil ca asta sa fie colacul de salvare pe care au decis sa il produca Udrea/Poteras.
[…] In final, va propunem sa va delectati cu un fel de interviu… […]
[…] pe 10 Aprilie, de look&feelul afiselor din pre-campania lui Nicusor Dan, in comentariile de aici cum ca seamana enorm de mult cu afisele din campania lui Basescu de la suspendarea lui. Iete si un […]
Acum omu se mai da si dupa vant!