despre ce se mănîncă în București - și cu ce se mănîncă Bucureștiul

arhiva

Convergență

scris de Mini-Economicus

Ne aflam in 1988, un an greu din toate punctele de vedere!

Lipsa produselor elementare, a depasit orice imaginatie, al unui om cat de cat civilizat!

Ceea ce ne uneste, nu este neaparat ura fata de conducerea statului, cat SILA/SCARBA fata de cu ce avem de a face…

Muncitorii isi „baga picioarele” in ea de productie, se fura cat incape, toata lumea stie ca „sistemul”… se va duce Dracului rapid, mai ales dupa prima vizita a lui Gorbaciov!

Nu sunt sociolog dar atitutidea populatiei este revelatoare… si ar fi trebuit sa se afle in rapoartele oficiale catre N. C.

Acum ne aflam in 2022, ciudata paradigma, cine l-a citit pe Marx, poate interpreta la liber.

Ar fi cinic sa invoc zicala: „comunismul iti inchide lumina si gazul, iar capitalismul te face sa le inchizi singur”

Cu toate astea, in contextul actual, fara a vorbi de vreo dictatura, in UK si EU avem de a face cu un „blackout”, fie provocat, de „scarba” de a munci pentru salaraiul minim, fie in a accepta sa stea pe „ajutoare”…

Nu vreau sa ma bag in discutii despre inflatie si nivelul de trai… Nu ne aflam departe.

8 comments to Convergență

  • Cristian M. Ioan

    Situatia nu este de loc comparabila!

    “capitalismul te face sa le inchizi singur” – ESTE totusi mai bine, ca acum ai posibilitatea de a ALEGE. O sa ne puna si rapartitaore la calorifere, as ca fiecare isi va da drumul la caldura CAT isi permite.
    In anii ’80 nu exista de loc posibilizttea de alege.

    La fel cu puterea de cumpaarare: acum ne confruntam cu INFLATIA, iar salariile, si mai ales pensiile, nu tin pasul.
    Dar hypermarketurile sunt pline, ai de ales dintr-o gama extrem de larga de produse.
    Nu ti le poti [ermite pe toate, trebuei sa alegi.
    La alat scara, asa era si in in anii 60-70, in magazine se gaseau destule, dar salariul nu iti permitea sa cumperi orice ai fi vrut.
    In anii ’80 era complet diferite, magazinele erau goale.
    Oficial, nu prea aveai ce face cu banii, multe produse nu se gaseau decat la negru.
    Ce alegere uteai sa faci??
    Cafeau pe care o cumparam la negru era NUMAI Alvorada, iar moneda universala era cartusul de Kent!

    • Diferenta aia in sens pozitiv e pentru cei care-si permit, care sunt din ce in ce mai putini si mai privilegiati. Sigur, vorbim strict de acest aspect, nu de altele.
      Cand bunurile si serviciile nu exista din cauza deciziilor statului, toata lumea stie sa dea vina pe stat, toti oamenii de rand sunt in cam aceeasi situatie, si dorintele tind sa fie mult reduse pentru ca nu exista toata aceasta industrie si presiune sociala care le exacerbeaza, iar banii pe care-i ai dar n-ai pe ce sa-i dai la ordinea zilei pot fi pusi deoparte pt. o vreme cand vei avea sau pt. cumparaturi majore, sau pot fi investiti in ce moduri sunt disponibile, ceea ce poate duce la o conditie mai buna in viitor.
      In schimb, cand rafturile gem, reclamele te asalteaza din toate directiile, cei care-si permit se afiseaza cu ce-si cumpara, dar tu nu-ti permiti, pe langa faptul ca ramai cu nevoi si dorinte la fel de nesatisfacute, nu mai exista acel acord asupra vinovatilor, multi invinovatindu-i pe saraci pt. propria conditie, inegalitatea agraveaza senzatia de inadecvare, industria si presiunea sociala cresc drastic dorintele si deci maresc enorm numarul celor nesatisfacute si nefericirea rezultata, dorintele si nevoile nesatisfacute se acumuleaza si inrautatesc continuu starea, iar incercarea disperata de a-ti permite macar cat decat ceva imediat duce la amanetarea viitorului, deci din nou inrautatirea conditiei in continuare.

      La noi e suficient sa te uiti in jur si sa vezi persoane carora chiar nu vad cum le-ai putea spune sa zica mersi ca au de ales. Si totusi la noi, indiferent ce se crede, chiar e mult mai putin rau decat in cea mai mare parte a lumii.
      Dar se aplica si-n locuri unde-i mult mai putin rau decat la noi. De exemplu citeam asta azi (adica ieri, tinand cont de ora): https://www.theguardian.com/world/2022/aug/26/first-edition-energy-bills-heat-or-eat#7849f235-3b9d-4e46-9ac7-a01f701e3b40 Hai sa vad cum argumenteaza cineva ca le-ar spune sa fie multumiti de alegerile disponibile celor citati in sectiunea aia.

  • VT

    Ma tem ca, desi isi va da drumul la caldura, o sa primeasca tot frig si o sa plateasca in plus fraudele vecinilor “descurcareti”. Noi sintem patiti din runda trecuta, cind tot obligatorii erau (perioada ingrozitoare 2005 – 2015, contract cu Ista).
    Asta da libertate de alegere.
    Consecintele vor fi aceleasi ca in 25 decembrie 1989 insa de data asta vor fi mai multi ceausesti.

  • Cristian M. Ioan

    Am tot auzit asta: “o sa primeasca tot frig si o sa plateasca in plus fraudele vecinilor”
    De aceea nu ne-am pus pina acum, nici anul trecut cand era obligatoriu.
    Dar acuma devenit FOATE obligatoriu!

    “de data asta vor fi mai multi ceausesti” – posibil, este claer ca data trecuta Odiosu’ si Sinistra au fost tzapi ispasitori, s-a dat toata vinea numia pe ei!

    Bun, facem o noua revolutie, si dupa ceea?
    pe cine punem sa astupe vidul de putere?

    Ce mai vindem pe nimica toata, ca industria socialista a disparut de mmult?

    Cu ce o sa ne incalezasca, la propriu si la figurat, ca scapam de actualii politicieni?

    Care si-au invatat lectia, nu vor mai sfasit la Tragiviste, ci se vor refugia din timp in Brazilia, Costa Rica, Madagascar sau price tare ce nu are tratat de extradare cu noi!

  • Cristian M. Ioan

    “chiar nu vad cum le-ai putea spune sa zica mersi ca au de ales”

    imi pare raru, dar la 66 de ani este muult prea tarziu sa devin fan Pigelica, daca toat viata nu am fost!

    Eu apreciez DRPTUL DE A ALEGE, si nu mi-am schimba opinia: in Decembrie 1989, cand am iesit a revolutie cu coloana de muncitori de la IPRS, stigam: “Li-ber-ta-te!”

  • Alex

    @All,
    Halul in care am ajuns si care merge din ce in ce mai bine (!?)..spre groapa, nu este o surpriza, cum se mira multi neaveniti !
    Daca punem usor mana pe carte, vom vedea ca ciclurile economice (bine teoretizate) de Schumpeter si Kondratiev, se suprapun peste “bulangeala” actuala…Ceea ce nu au anticipat personajele amintite, este jaful sistemic practicat de institutiile financiare, practic..cel mai mare transfer de “bogatie”de la “milogi” la “baskani”…Restul e poveste..

  • Cristian M. Ioan

    @ALEX,
    Felicitari pentru ardoarea revolutionara!
    Nu este de colo sa fii fan al comunismului, ACUM.
    In anii ’80, sigur, era o lume bipolara, jumatate din glob ne aflam in lagarul comunist.
    Dar acum?
    China si Rusia sunt de extrema dreapta, doar Corea de Nord a rams un sustinator pur si dur al comunismului!

    nu, eu nu vreau sa revin la Iepoca lui Pingelica, asa ca dau unsubscribe, si ii spun “La revedere!” lui Cornel.

  • Alex

    @Cristian M. Ioan,
    Multumesc, dar nu sunt fan al niciunui “sistem” – dreapta/stanga…
    Mai mult, nu fac apologia comunismului ori a lui NC. (este si ilegal de altfel !?), incerc doar sa fiu obiectiv si sa lansez niste teme de discutie..
    Am invocat doar trei nume/autori, care se regasesc, SE STUDIAZA actualmente, in toate universitatile din UK/SUA, la facultatile de specialitate, in ciuda neplacerii unora. !

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>