despre ce se mănîncă în București - și cu ce se mănîncă Bucureștiul

arhiva

Case căzute 542 – Str. Gheorghe Pop de Băseşti 54 A

scris de Ando

Eram convins că, odată finalizată clădirea nouă de la nr. 54

  

… şi vecina de la 54 A va avea, cât de curând, o soartă asemănătoare. Au trecut însă trei ani şi casa zace nelocuită şi, din ce în ce, mai degradată.

mai multe despre Case căzute

5 comments to Case căzute 542 – Str. Gheorghe Pop de Băseşti 54 A

 • Cristian M. Ioan

  Foarte regretabil!
  Caldirea nou nu arata rau, este firesc sa aib mia mult etaje, dar as fi apreceiat o curte un pic mai mare, si cu ceva verde.
  vecina de la 54A este atre prapadita, iar locul este ingust – daca va fi demolata, ce se poate face acolo?

  • Ando

   @Cristian M.Ioan:Și eu credeam, inițial,că vor fi demolate “la pachet”…chiar nu-mi dau seama ce se poate face în loc 🙁

 • Super nefericit contextul. Casa ramasa e pe un teren practic neconstruibil, un reziduu ce trebuia rezolvat atunci cand s-au facut exproprierile pentru alinierea strazii, probabil cu mult peste 100 de ani in urma, prin comasarea obligatorie cu una dintre parcelele invecinate.

 • Cristian M. Ioan

  @Adrian,
  Multumesc pentru explicatii!

  Ca nespecialist nu aveam de unde sa stiu ca “un reziduu ce trebuia rezolvat atunci cand s-au facut exproprierile pentru alinierea strazii”, in schimb aspectul actual ete clar: “Casa ramasa e pe un teren practic neconstruibil”.
  Casut mica nu a fopst chiar o maghernita, dar trenul ESTE minuscul, nu stiu ce se poate face!
  Mi se pare intresanta “anexa” din stanga.

 • Asa cum apare pe plan, pare ca terenul a rezultat evident in urma unei operatiuni de reorganizare a strazii si din vreo diviziune nefericita de parcela post 1911. Pare ca la indreptarea strazii s-a facut o parcela noua, cu casa de la 54 si de la 54A care s-or fi impartit apoi intre proprietari/mostenitori.
  Conform regulilor urbanistice actuale, o parcela mai mica de 150 sau 200 mp nu este una construibila (se intelege ca sensul reglementarii este pentru parcele noi. N-ai mai putea sa faci azi o divizare de teren din care sa rezulte mai putin de 150 mp si asta cand locuintele ar fi insiruite. Parcela aia are 64 mp cum rezulta din caroul 1:500. Daca am fi la Tokyo, probabil ca am gasi o solutie :)) Tehnic vorbind ar fi construibila dar nu cu orice arhitect si nu cu orice client si nu in orice conjunctura imobiliara, ca sa zicem asa.
  In secol XIX, cand se faceau restructurari urbanistice, primaria putea face comasari fortate atunci cand constata ca rezulta cioturi neconstruibile. La alinieri, fasii de teren erau vandute obligatoriu catre cei ce se invecinau direct. daca proprietarul ala nu voia sa cumpere atunci era expropriat cu totul si comasa primaria dupa care vindea terenul la licitatie. Daca atunci cand faceau exproprieri pentru deschideri de strazi ramaneau cioturi de parcela, atunci fie vecinii directi cumparau din proprie initiativa, fie primaria mai expropria pe unul dintre ei ca sa creeze o parcela reunita construibila. Azi nu mai e asa, ca dovada toate cioturile de teren ramase neconstruibile pe Berzei-Buzesti.

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>