despre ce se mănîncă în București - și cu ce se mănîncă Bucureștiul

arhiva

în chestiunea locurilor de joacă din marile parcuri.

Loc de joacă mărginaș din Bulgaria, funcțional în totalitate și azi după aproape 20 de ani.

Săptămîna trecută mai multe locuri de joacă din parcurile Primăriei Capitalei – Herăstrău, Cișmigiu, Carol, Izvor, Tineretului, Circ – au fost din nou luate la ochi de către Protecția Consumatorului cu amenzi și propuneri de închidere.

Foarte bine! Un lucru cu care nu se glumește niciodată e siguranța copilului.

Și fiecare poate vedea cu ochii săi cum arată locurile astea de joacă: cam ca-n pozele făcute-n orașul Cernobîl, ăla abandonat de peste trei decenii. Căzături, rupturi, ruginituri; gunoaie, pietriș amestecat cu mizerii, covoare elastice rupte, jupuite.

Hai, însă, să ne-ntoarcem cu juma’ de an în urmă, cînd aceeași Protecție a Consumatorului a făcut același lucru în aceleași parcuri: tot amenzi, tot propuneri de închidere.

Ce s-a-ntîmplat în această jumătate de an? Păi… nimic!

Administrația parcurilor – care ține, firește, de Primăria Capitalei – a reușit de-abia acuma-n septembrie să… „lanseze caietul de sarcini” pentru reparația unei părți din locurile de joacă stricate.

Adică, repetăm pe românește: n-a făcut încă nimic și nici n-o să facă curînd ceva.

Și, ca să fie disprețul și umilirea cît mai mare – în loc să se apuce măcar să dreagă, să peticească, să întrețină – a mai și îndrăznit să lipească niște fițuici… de avertizare.

Atît a putut: cum ar veni, „dă-vă dreacu pe toți, stați deoparte – sau nu… treaba voastră, oricum!”

În schimb, vice-primarul care se ocupă de administrarea parcurilor Capitalei își permite să considere acțiunea Protecției Consumatorului nu doar ca fiind politică; ci mai ales o răzbunare politica… față de el.

Păi… în orașul unde nepăsarea față de copii este și acum o politică, orice răzbunare e îndreptățită.

4 comments to în chestiunea locurilor de joacă din marile parcuri.

 • George

  La noi nu se face mentenanta in mod deliberat, pentru ca primarii de sector sa aiba motiv o data la 4 ani, inainte de alegeri, sa arunce la gunoi “instalatii” de joaca inca ok, pentru a le inlocui cu altele noi, evident la pret dublu sau triplu fata de pretul real al pietei.

  In Bulgaria, intr-adevar, mi s-a parut ca spiritul civic si respectul fata de bunurile publice si patrimoniu sunt mai dezvoltate decat la noi. Sa nu uitam ca ei au fost in mod direct pasalac turcesc, lucru care a sporit sentimentul national ca impotrivire contra “dusmanului comun”. Noi am fost cu fundu-n doua luntre, oficial eram liberi, neoficial plateam taxa de protectie sultanului pentru o iluzie de libertate

 • hm

  Bine că mi-ai adus aminte de ceva și te contrazic, se poate și la noi.
  În I.O.R. sunt câteva locuri foarte bine întreținute, deși par de pe vremea lui Liviu Negoiță.

 • VT

  Lasa ca in sect. 6 unde locuiesc au desfiintat de-a binelea doua din cele patru locuri de joaca unde mai mergeam: unul a avut ghinionul sa fie deasupra unor tevi Radet care s-au spart, l-au inchis pentru reparatii si inchis a ramas iar celalalt a intrat de peste o luna “in reabilitare” si de atunci tot o scalda.

  Copiii sint ultima grija a primariilor, bordurile in schimb sint de o importanta covirsitoare pentru bunul mers al cetatii. Le schimba cu scrupulozitate o data la 10 ani.

  • hm

   În 5, la mine-n spatele blocului, a stat fără aparate un an de zile – cele vechi fuseseră scoase întrucît erau de-a dreptul distruse. Și mai sunt în situația asta.

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>