despre ce se mănîncă în București - și cu ce se mănîncă Bucureștiul

arhiva

n-a ieșit, nu iese, n-o să iasă.

Știți că niciodată nu m-am dat în vînt după „povestea” din spatele reconversiei clădirii istorice din spatele Pieței de flori.

Jos pălăria: e frumoasă, fațada e readusă la viață… dar atît.

Niciodată nu m-au convins vorbele alea pe care le tot auzeam: „revitalizare urbană”… „pol al creativității”… „animare a spațiului urban”… „activare comunitară”… „conștientizare publică”. Aș putea să mai caut și altele, da’ sincer mi-i lene.

În fine. Știu clădirea, știu locul – știu și locurile –; și știu că nimic de aici nu-i altceva decît o zonă mediocră.

Cît de… nimic din „revitalizare” și din „spațiu urban”!

Cît de bucureșteană e scena din fața intrării principale, unde într-un „spațiu urban” se păstrează un loc de parcare marcat cu improvizații sprijinite cu pietre…

Grozav ce ne place să ne gîndim la ce-am fost, ce sîntem și ce-am putea fi – da’ ia să ne uităm în schimb la panglica asta galbenă dintr-un „spațiu urban” care ține locul ocupat pentru cineva.

Îs niște înțelesuri aicea.

10 comments to n-a ieșit, nu iese, n-o să iasă.

 • Ando

  Trec rar pe aici, dar niciodată nu am văzut o schimbare, substanțială, în bine. Chiar nu văd ce “pol” de atractivitate ar fi în zonă! Apropo: mai e piața de flori?

 • hm

  Piața de flori, da, rezistă. Da’ e tristă, nu știu cum să zic.
  Mai e ceva animație în spatele ei (adică pe partea cu Coșbuc, pe unde trece tramvaiul), unde s-a mutat „evidența populației” de la Sectorul 5.
  În rest, loc mort.

 • catherine

  Asta cu ținutul locului ocupat cu te-miri-ce improvizații și ne-folosirea intrarilor principale ci a unor uși lăturalnice sunt, cred, cele mai reprezentative obiceiuri românești la oraș. N-am mai văzut niciunde așa ceva. În cazul de față intrarea pare folosită dar cred că știți la ce mă refer: acele instituții cu intrări de multe ori frumoase, impozante, unde accesul se face ”prin spate”, ”prin lateral”, pe oriunde numai pe ușa principală,nu. Îmi vine acum un exemplu la întâmplare – Palatul Telefoanelor de pe Calea Victoriei are o intrare superbă, cu ușă rotativă, un vârf de tehnologie la vremea ei, care desigur nu se folosește, ci se intră pe o ușă meschină, mai spre Tănase încolo, de serviciu.

 • hm

  Și ne mai și place. Neam de pîndari și controlori.

 • Cristian M. Ioan

  @hm,
  Ai un talent si cu imaginile, nu doar cu vorbele!
  Fatada cu caramida aparenta este frumnos refacuta, dar ferestrele imense, si usa de sticla, se potrivesc ca nuca-n perete.
  Dar tu ai talent in areda ESENTIALUL: eu daca venea, asteptam pin cand disparea procaria aia, ca sa pot fotografia cum trebuie fatada.
  Tu insa ai redat foarte bine elementul caracteristic, ce ii da individualitateL panglica asta galbenă nici macar pusa pe suporti cum trebuie, ci atirnata de acele hidoase “improvizații sprijinite cu pietre”!

  @catherine,
  Ai dreptate!
  Dar uneori se mai rezolva lucruile:
  – la noi la scoala Barabu Delevrancea, pe vremea mea intrarea impozanta, dinspre Mircea Voda, era numi pentu profesori, noi elevii intram pe o portita mica de pe Anton Pann.
  Exista si o motivatie, dupa intrare era casuta ingrijitorului Costica, care ne verifica si tinuta, si avea grija sa nu chiulim.

  Dupa 2000 am trecut pe acolo si am vazut ca intarea elevilor a disparut, portita a fost zidita, acum toat lumea intra, democratic, pe intarea profesorilor!
  In schimb la Liceu, cand trec cu troleibuzul vad ca si acum se pastreaza cele doua intrari cu functii dedicate, ca in urma cu 50 de ani!

  – la Palatul telefoanelor este invers, prin 1965-70 si noi, vulgarul public, intram pe usile acela impozante si pe usa tunanta din fata!

  @hm,

  Evident ca ne place!
  Daca nu ne-ar fi placut, acum cand suntem in libertatea, ne-am fi rasculat: “vrem si noi sa intram pe usa din fata!”

 • Si cat tam-tam se mai facea acum niste ani (2008-2010, pe acolo) apropo de aceasta presupusa revigorare. Visau oamenii “bulevarde urbane” care sa duca de pe Arthur Verona pana aici, doar ei stiu cum mai exact.

  Ca mi-am adus aminte de acele proiecte ca nuca-n perete, oare mai stie cineva ceva apropo de acel pasaj/tunel planificat pe sub Palatul Parlamentului? Sa zic ca tot pe atunci aparuse si ideea asta, ca o continuare a Buzestiului si a Berzei rezolvate de Oprescu.

  Si ca tot vorbim de piete distruse, ar merita facuta o inventariere a celor care au mai ramas, csza. Stiu de cele care au disparut pe bune, cel putin in spirit: Amzei, Floreasca/Dorobanti, Piata Norilor (nu cred ca ce se re-construieste acolo va fi o piata in adevaratul sens al cuvantului), Salajan, care si ea a fost gentrificata si curatata pana nu a mai ramas piata, si sunt sigur ca imi mai scapa cateva.

  Surprinzator Oborul se mai tine cat de cat, si chiar si Matache, desi acesteia din urma ii cam pusese gand rau doamna primar, visa un “spatiu cultural” acolo sau alta porcarie de genul asta.

  • hm

   S-a așternut praful pe multe idei, dar n-a oprit nimeni să se creeze legături cu transportul public între Rahova și Buzești.

   Bun de tot subiectul piețelor, n-am mai trecut prin S4, să văd care e viața acum la Big, Progresu, Berceni.
   Dar dintre toate astea vechi și recunoscute, se păstrează bine 16 Februarie și Rahova.

   La Moghioroș și Crîngași n-am mai fost de cînd hăul, cred că totuși au rămas.

   Matache s-a subțiat mult, mult de tot. Supraviețuiește, dar nu prea atrage public ca odinioară. Păi nici stație de tramvai n-are în față!
   1 Mai cred că a rămas cît de cît la fel.

 • Cristian M. Ioan

  “La Moghioroș și Crîngași n-am mai fost de cînd hăul, cred că totuși au rămas.”

  Au ramas de interes, clar.
  Dar s-au MODERNIZAT, cu cresterea aferenta de preturi!

  la Crangasi nu apreciez faptul ca in locul peietei deschise de odinioara, acum trebuie nu doar sa intri int-o cladire, ci sa URCI destule trepte, chiar pentru … parterul pietei!

  la Moghioros, dupa renovare pita arata bine, iar acum are si avantajul ca este deservita de o statie de metrou!

 • Cristian M. Ioan

  “1 Mai cred că a rămas cît de cît la fel.”

  Din pacate, nu!

  Cu zece ani in urma, considfema ca Piata Domenii este “de fitze”, in vreme ce 1 Mai este mai mucitoreasca, deci este pentru noi.

  Dar hala inchisa de la 1 Mai este costisitoare, tot mai putini producatori vin aici.
  asa ca am ajuns a facem cumparaturile uzuale preponderent de la Domenii!

  Am spus “uzuale”, deoarce o dasta la 2-3 luni mergem la Moghioros, unde piata este mult mai ampla, oferta mai variata …

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>