despre ce se mănîncă în București - și cu ce se mănîncă Bucureștiul

arhiva

trafictube e un rahat

poate aţi văzut – se vînd în draci camerele de maşină; alea pe care ţi le pui în parbriz şi-ţi filmezi drumul. Nu-i o idee rea; să zicem că – Doamne-fereşte – ai vreun incident de trafic; camera aia a filmat ce s-a-ntîmplat şi, la o adică, asta-ţi foloseşte la vreun proces.

Deci, lucru rău nu este.

Dar trafictube e un rahat, dragii mei.

Reţeta e simplă. Oamenii filmează mitocanii din trafic – şi hop! cu ei pe net.

Reţeta e de rahat, din păcate. E dreptul tău să filmezi şi plăcerea ta să te uiţi acasă la ce-ai filmat. Dar distribuirea imaginilor mi se pare o grosolănie, o mitocănie de o mie de ori mai mare decît schimbatul benzii fără să dai semnal.

Fiţi atenţi: nişte particulari îşi dau cu părerea şi fac miştouri despre nişte oameni care habar n-au că sînt bătaia lor de joc. Ei, asta e mitocănia – nu condusul aiurea!

Sînt de acord să  te fimeze Statul, Poliţia; sînt de acord cu CCTV-ul, sînt de acord cu multe; dar nici înregistrările Statului, nici ale Poliţiei, nici ale firmelor particulare nu ies pe net, ca să se rîdă nişte proşti deştepţi proşti după aia.

Trafictube e un rahat pentru că nu respectă dreptul la imagine şi la intimitate. Nu dau nici un scuipat pe avîntul său civilizator şi moralizator. Poliţia, cea care se ocupă în Statul nostru de infracţiunile rutiere, dă amenzi; nu face caricaturi cu cei care au trecut pe roşu – sau s-o fi schimbat legea?

Ce să zic! O să se vadă un mitocan de pe şosea pe trafictube şi o să devină şofer civilizat; fix aşa o să se întîmple. Sau o să-l dibuiască pe cel care l-a filmat şi o să-l joace-n picioare?

Şi o să urce şi fimul ăsta pe net.

17 comments to trafictube e un rahat

  • Stai puțin, de când ai intimitate pe drumurile publice ? iar chiar și înregistrările poliției (americane chiar) ajung la TV, vezi nenumăratele emisiuni cu urmăriri/accidente și alte evenimente din trafic de pe diverse posturi TV.

    Sunt convins că nici unul dintre cei filmați nu-și va corecta greșelile din cauza faptului că este “pus pe net”, dar e foarte interesant să vezi cum se poate manifesta prostia în trafic și să-nveți din greșelile altora.

    În plus, nu uita că omul e voyeur prin construcție 🙂

  • hm

    Urmărirea-i urmărire, accidentul grav e accident…
    Poliţia-i poliţie.
    Da’ să-mi petrec viaţa pîndind mitocănaşi…

    Bine, las-că şi la condus se pricepe cu adevărat toată lumea, mai ceva ca la politică şi fotbal

  • Ando

    Sunt multe aspecte de discutat dar astea sunt avantajele şi dezavantajele internetului…”cutia Pandorei” e permanent deschisă şi încă nu s-a ajuns la fundul ei 🙂 Pe de altă parte, e bine cum a scris VAXXi, adică să încerci să-nveți din greșelile altora pentru că,sinceri să fim, toţi care conducem am făcut greşeli- mai mari sau mai mici- în trafic.
    Partea tragica e că, într-adevăr meltenilor puţin le pasă de trafictube şi oricând, poţi s-o mierleşti nevinovat, pe mâna altuia.

  • Dan

    Da, e tendinta umana de voyeurism, impresia ca vietile altora sunt mult mai interesante si mai implinite decat ale noastre; de-aia exista industria telenuvelelor, Facepocu’ sau mai stiu eu ce. In contrapondere la “reclama pozitiva” pe care si-o face fiecare au aparut proiecte care selectioneaza la modul special componenta scatologica (gen cocalari dot com sau alte site-uri de gen intre timp disparute) dar si subiectul discutiei, trafictube. Cam asta e teoria, in practica adevarul e ca e din ce in ce mai greu sa iti pastrezi privacy-ul in aceasta lume…

  • Se filmează şi pe ei încălcând regulile… uite unul care depăşeşte prin stânga un refugiu, apoi coloana orpită la semafor, apoi alt refugiu de tramvai, apoi intră pe contrasens… apoi rămâne pieton 30 de zile 🙂 http://www.trafictube.ro/uite-asa-ramas-fara-permis/

  • Drumul public e domeniu public, deci poţi poza şi filma ce vrei. În schimb, Miliţia nu mai are voie să dea presei imagini de pe radar în care se vede numărul maşinii şi moaca şoferului, după ce presa a văzut un prefect depăşind pe linia continuă. Acum aceste evenimente vor fi muşamalizate.
    Mâine poimâine nu o să mai putem poza nici tramvaie pe domeniul public, că violăm intimitatea manipulantului şi călătorilor că ,,nu se poate aşa ceva, sunt femei bătrâne acolo şi le violaţi intimitatea”, după cum îmi zicea mie un miliţian de la circa 14 Miliţie, care apoi m-a urmărit cu maşina o staţie să se asigure că nu urc în alt autobuz (din păcate, la momentul ăla mai aveam 4 luni până la 18 ani, deci nu aveam dreptul legal să fac reclamaţie).

  • hm

    treaba care mă supără e ceea ce faci cu filmarea ta. Chiar nu-mi plac toate comentariile deştepte, etichetele puse, glumele isteţe de pe genul ăsta de forumuri… asta nu-mi place deloc!

    Şi dublul standard. Dacă-i dă un prieten 120 prin localitate înseamnă că ‘se grăbea omul’, că ‘era şofer cu super-experienţă şi ştia el ce face’ şamd.
    Dacă e oricine altcineva e ‘criminal’ ‘Şerban Huidu 2’…

    Cînd Mircea Badea declarase că a scos o medie vreo 110 la oră pe un drum Bucureşti-Craiova (cred că reţin aproximativ datele) a sărit în sus blogosfera auto-amatoare. Aceeaşi blogosferă nu comenta nimic peste o lună cînd Zoso recunoştea că-i dă suta prin localitate.

  • Păi… e domeniu public, câtă vreme filmarea ajunge pe Youtube sau pe alt site, nu văd problema. Desigur, cei din imagini au dreptul să se adreseze justiţiei.
    Trebuie să recunosc că nu prea m-m uitat pe site-ul ăla (decât de vreo 2 ori, că vorbeau despre V3A şi puseseră un link la site-ul ca să găsească date tehnice de V3A-93… am găsit reffer-ul şi am vrut să văd ce srie pe pagina respectivă). Pe de altă parte, am pozat şi eu câţiva bizoni care au blocat accesul troleibuzelor pe traseu (mai demult) sau liniile de tramvai: http://forum.transira.ro/viewtopic.php?t=725&postdays=0&postorder=asc&start=420 şi http://forum.transira.ro/viewtopic.php?t=725&start=480 . Acuma, cu tot respectul, ăia să zică mersi că Miliţia nu ia imginile şi nu îi arde, că să blochezi juma’ de oră 20 de tramvaie sau 15 troleibuze ar trebui (de fapt este, cu condiţia să vină cineva să constate) să fie blocarea drumului cu intenţie, adică caz penal.

  • ACTA suntem noi, prietene! Cum statul suntem tot noi, aşa că…Şi crede-mă, pusul la “Gazeta de perete” nu a rezolvat niciodată, nimic. Te obişnuieşti repede cu asta. Iar Trafictube asta este: un soi de gazetă de perete a epocii digitale. Poate încercăm cu mai multă civilizaţie, cu un plus de educaţie, poate învăţăm respectul regulilor. Poate.

  • alex

    Nu vad de ce esti asa ofensat. E in natura romanului sa faca asta si chiar mai adanc inradacinat in obiceiul soferilor romani. Un fel de rade ciob d oala sparta. La fel de suparat ar trebui sa fii si pe pitzipoance.ro, esti? Mai ramane de facut un site unde sa postezi cat a furat vecinu (magnetu pe contor, fir tras de la stalp, ajutor de incalzire pt bunica fiului cu jeepan etc.)

  • Nu cumva Zoso a contribuit excesiv la construirea acelui TUBE? Daca da si am dreptate, atunci am rezumat tot misterul (cacatul) in 2 propozitii.

  • Dan

    In Romania exista o institutie care din cand in cand da amenzi pentru “etichete” si “ofense”, anume Consiliul National pentru Combaterea Discriminarii – iar asta este principala cauza pentru care site-uri gen pitzi, arfe, cocalari etc nu au cum sa aiba viitor (serios, de-aia s-au si inchis cel putin unele din ele, ca au primit somatii de la CNCD). Un avocat destept ar putea sa inchida si trafictube tot pe teme de comentarii imbecile si de prezentari partinitoare. Dar….

  • hm

    toate la timpul lor…

  • cineva

    Asta e doar un post de genul: “vrei sa-ti creasca traficul, injura-l pe zoso.” De ce?
    Iata cateva articole de pe blogul asta:

    https://www.simplybucharest.ro/?p=2179
    https://www.simplybucharest.ro/?p=2535
    https://www.simplybucharest.ro/?p=7727

    Ipocrizie se numeste?

  • hm

    şi unde ar fi ipocrizia?

    Şi… unde e înjurătura?

    şi cît trafic mi-ar aduce înjuratul altui blogger? Îl citesc pe Zoso din 2006-2007. Trei sferturi din opiniile sale legate de trafic sînt de bun-simţ; şi le susţin. Acuma, Doamne iartă-mă, nici Zoso nu e perfect.

  • bazu

    pai daca se inchide trafictube miscarea poate continua pe youtube fara probleme. Poate chiar ar fi mai bine. :-))

  • […] să mergem mai departe. Citeam pe un blog, vehement anti-TT, următorul rând “Trafictube e un rahat pentru că nu respectă dreptul […]

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>