… fiecare minut contează, mai ales atunci cînd se traduce în bani!
Curentu-i scump, gazul la fel: ce te faci atunci cînd afacerea ta nu poate să meargă nici fără curent, nici fără gaz?
Păi… economisești.
Cum?
Cum mai economisești cînd ai o patiserie, o brutărie?
Optimizezi: umpli tot cuptorul. Poate – de exemplu – nu mai faci pizza la bucată, ci la tavă: și nu ai nici un centimetru pătrat nefolosit.
Produse din ce-n ce mai mici, la fiecare șarjă, înseamnă – pînă la urmă – un pic de cîștig.
Sau… scoți mai iute din cuptor. Azi cu un minut, mîine cu două. Aluatul rămîne blonduț, produsele nu se mai rumenesc cum trebuie: ce dacă?
… ai economisit: și asta contează.
Cel mai ușor e să crească prețurile, în paralel cu ajustarea gramajului și a rețetelor (mai puține stafide, nucă, alune etc). Am luat, zilele trecute, un kurtos kalacs…era pudrat masiv cu zahăr, nucile le numărai!
Faza cu “Produse din ce-n ce mai mici” am vzut-o de muult la turc, cand lua acasta masura pentu ca pretul franzelei sa nu depaseasca pragul psihologic de 1 leu!
“Optimizezi: umpli tot cuptorul” – la sta nu m-am gandit!
“scoți mai iute din cuptor. Aluatul rămîne blonduț, ” – am observat! Dar nu este sistematic, nu cred ca e intentionat!
Unele paini, dar si covrigii, sunt prea arse.
Posibil ca se grabesc, coacere este neuniforma …