despre ce se mănîncă în București - și cu ce se mănîncă Bucureștiul

arhiva

… copăcel!

Piața Unirii e… cum să vă zic eu? Gîndiți-vă la doi hăndrălăi puși pe bătaie care se iau de cineva. Unul îl ține, cel’lalt îi trage pumni; dup-aia, cînd obosesc, schimbă rolurile.

Piața Unirii, deci, e caftită din două părți: Primăria Sectorului 4 pune bordurile ei și înmulțește locurile ei de parcare într-o parte, și pe cealaltă vine Primăria Sectorului 3 care sapă, își pune și ea bordurile și… și „ameneajează”.

Fiindcă ducem lipsă de copaci în București, iată că s-au ivit și două pădurici la semafoare.

Da: ducem lipsă și de copaci… și de vegetație… dar asta nu-nseamnă că atunci cînd avem o „insulă” nefolosită, numai asta trebuie să facem: ori parcare, ori pădurice.

Dichisul oricărei piețe, loc în același timp și estetic și funcțional, se pierde cînd monumentalul (ce nu poate fi rupt de ideea spațiului public) e neînțeles și anihilat.

5 comments to … copăcel!

 • Ando

  Eheee, câți bani se învârt cu “plantațiile” astea 🙁

 • Cătălin Cojocaru

  Am și eu o întrebare, ca necunoscător (nu conduc mașina): Nu ajută ca într-o intersecție să percepi totuși ansamblul ei, întregul? Nu-i frustrant sa să încerci să ghicești ce se întâmplă printre tufe? (Așa e și la Charles de Gaulle în Piață). Se pot planta pomi în multe alte părți…Bucureștiul de care îmi aduc eu aminte din copilărie de acu 40-45 de ani era o splendoare, un oraș înverzit, o grădină. Nu mai e așa acuma. Își aduce aminte cineva de furtuna aia teribilă din 1996 care a doborît vreun sfert din copacii din Cișmigiu? I-au luat de acolo și altceva n-au pus în loc. Parcul Floreasca e un depozit de căcaturi de plastic cu care cică să se joace copii. Parcul Tei e showroom de gresie de toaletă publică. În Herăstrău te simți ca-n Berceni. Trei tufe la Unirii nu rezolvă problema.

 • Cristian M. Ioan

  Waw!
  De cand nu am mai fost a Unirii, au rasarit acele paduri!
  Cand vor creste si vor face frunze, o sa schimbe complet aspectul.

  @Catalin,
  asa este!
  Acesti copaci vor fragmenta Piata, nici vorba sa mai “percepi totuși ansamblul ei, întregul”!
  Iar cand vii cu masina, risti sa nu mai vezi ce-i de partea CEALALTA, paduricea nu doar ca elimina monumentalul Pietei, dar este si un obstacol pt vizibilitate!

  “și la Charles de Gaulle în Piață”
  Stiu bine!
  Acolo mi se pare frustrant si faptul ca acea plantatie cu pomi interesanti si variati, si cu flori, nu poate fi vizitata!

 • Oare cât vor rezista acei copăcei în cei nici 50 cm de strat de pământ pus direct peste asfalt?

 • @Catalin

  +1 pt mentiunea Pietei Charles de Gaulle, e o mizerie ce se intampla acolo, din cauza copacilor risti sa nu mai vezi indicatoarele si semafoarele. Plus ca a disparut cam toata imaginea de ansamblu a pietei. De exemplu in stanga acestei poze, dupa copacul ala, e un indicator cu “Cedeaza”: https://www.google.com/maps/@44.4662218,26.0860579,3a,42.9y,176.95h,77.93t/data=!3m6!1e1!3m4!1se6sATuI1BLrwgVa5FBGtOw!2e0!7i16384!8i8192. Nu se vede din cauza copacului.

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>