despre ce se mănîncă în București - și cu ce se mănîncă Bucureștiul

arhiva

nu așa 33 – Gheorghe Pop de Băseşti 13

scris de Ando

La cât de des trec pe aici, nu putea să-mi scape transformarea acestui bloc, aflat chiar pe colţul străzilor Gheorghe Pop de Băseşti şi Iancu Căpitanu, adică la mai puţin de 100 de metri de Foişorul de Foc.

Intre timp, mi-am amintit că bloculeţul a fost repertoriat şi în volumul Bucureşti: Modernism Art Deco (B:MAD), realizat în 2018 de cei de la igloo habitat şi arhitectură.

 

La puţin timp, adică undeva între 2020 şi 2021, clădirea a fost renovată, „ocazie” cu care i-au fost răpite sau estompate, aproape toate elementele şi detaliile  Art Deco. Avem, acum, un bloc banal, aseptic şi cu trecutul păstrat doar cât o vrea Dumnezeul Internetului (adică google maps).

„Nu așa” – toate articolele

2 comments to nu așa 33 – Gheorghe Pop de Băseşti 13

  • Foarte trist ca exista arhitecti care se fac pres in fata oricaror solicitari maneliste … Era sa zic si de rahat de comisie de avizare dar- ghinion – imobilul este fix peste granita zonei protejate 7 asa ca n-au avut nevoie de aviz si, mai mult, au putut rezolva totul repede si competent la primaria de sector.

  • Anonim

    În ce lume complet pe dos trăim noi acum în absolut toate aspectele fața de perioada interbelica. O societate în care elitele intelectuale suficient de culte se grabeau să recuperam declinul fața de VEST. Nici nu cred că se punea problema, nici măcar un gând, pentru vechile clădiri care urmau să fie demolate pentru a face loc noilor construcții moderne, bulevarde etc. Acum nu numai că suntem într-un stasis complet din punct de vedere calitativ arhitectural dar continuăm să pierdem și ce mai avem de calitate chiar în fața instituțiilor ce au menirea să oprească acest lucru.Pe langă asta, în unele cazuri “conservatorismul” este împins la absurd unde clădirile sunt protejate de parcă ar fi sfinte (și poate chiar sunt pentru ca nu mai avem arhitecți capabili) în detrimentul aspectului orașului. Rezultatul de la ASE cu extensia și cu protejarea “monumentului istoric” este ORIBILA. Din câte îmi aduc eu aminte construcția veche ASE era gandită simetric și urma să fie completată cu un al doilea tronson în oglindă.

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>