despre ce se mănîncă în București - și cu ce se mănîncă Bucureștiul

arhiva

Propuneri pentru Pescăruşi

scris de Ando

“Pescăruşii”- statuia din parcul Herăstrău. Cred că o ştie toată lumea. Îmi place mult, mult. Realizată din inox de Gabriela Manole-Adoc, între 1965 şi 1966, este şi acum, după aproape 50 de ani, de o surprinzătoare modernitate. Zveltă, esenţială, fără pedanterie de detalii anatomice, reuşeşte totuşi să sugereze perfect cunoscuta pasăre marină. Ce inspirat a numit-o aici Constantin Gheorghe: zbor îngheţat!

Mi se pare, de departe, una din cele mai reuşite statui ale oraşului.

Tocmai de aceea, nu prea mă împac cu amplasamentul ei. Mi se pare prea “ferit”, prea discret pentru frumuseţea ei. Postamentul nu este prea înalt şi, mai ales vara, vegetaţia din jur o cam eclipsează. Aşa că m-am gândit la două posibile amplasamente care s-o valorifice mai bine din punct de vedere vizual.

Prima variantă (şi cea mai fezabilă, zic eu) ar fi plasarea în actualul giratoriu unde se află – temporar – lucrarea Crucea secolului (mutată aici, aşa cum am înţeles, până se va finaliza pasajul subteran de la Piaţa Charles de Gaulle).

A doua variantă, mult mai ambiţioasă, ar consta în plasarea statuii respective pe un postament special, mult mai înalt (cel puţin 10 metri de la oglinda apei), postament care să se înalţe de undeva… din lac.

Important: nu deţin informaţiile (absolut  necesare când vorbim de opere de artă), dar dacă  artista a avut de la început în vedere actualul amplasament, vă daţi seama că variantele de mai sus rămân la stadiul unor simple exerciţii virtuale (nu că mi-aş face iluzii că s-ar şi materializa!)

11 comments to Propuneri pentru Pescăruşi

 • florin

  Frumoasa statuia si interesante propunerile.Cea din mijlocul lacului e cea mai in tema cu sculptura.Ar mai fi si soclul lui Lenin.Poate ca in locul porcariilor ce se ridica pe el,”Pescarusii” ar arata mult mai bine!

 • Serban

  Superba lucrare! Anii ’60 au fost prolifici pt. arta/designul romanesc de buna calitate. Cred ca prima varianta, in mijlocul rondului, e foarte potrivita, avand in vedere ca e o sculptura cu detalii precise, care merita admirata de aproape. Pe de alta parte, imi aduc aminte ca pe lac, in zona respectiva, functiona in anii ’70 un “gheizer” precum cel din Geneva. Ar fi cel putin interesant daca l-ar reface.

 • Ando

  @florin / repet: pe mine mă încântă această statuie;
  1.e bine de ştiut, de la bun început, că mixajele foto le-a făcut HM(mulţam!) …eu cu photoshopul, corelul etc. nu le am de loc 🙁
  2. şi mie mi se pare mai frumoasă varianta “acvatică”;

  3. la soclul lui Lenin nu m-am gândit de loc deşi trec zilnic pe lângă el :-)… totuşi mi se pare mai nimerit amplasamentul în zona parcului, adică intr-un spaţiu cu mai multa natură…
  Aici, la soclul lui Lenin, vizibilitatea e, oarecum, alterata de noile construcţiidin jur. Ar trebui pus ceva intr-adevar “monumental”.

  Apropo, “laba de picior cu degete de mâna” de care ai scris tu
  https://www.simplybucharest.ro/?p=7288
  e bine mersi tot acolo!

 • Vlad

  Mie mi se pare mai potrivita in rondul de la “Pescarus”, e mai usor de admirat si deja e lumea obisnuita cu denumirea.

 • Ando, propunerea cu postamentul care iese din lac e minunată, dar uiţi un lucru: iarna lacul se goleşte, şi ar arăta ca dracu! În schimb mutarea ei în locul nasturelui ăla variolat ar fi soluţia ideală, şi pentru că, dincolo de considerente estetica, îmbunătăţeşte vizibilitatea în sensul giratoriu.
  Acum, vorbind la modul general, sunt o mulţime de opere de artă monumentală din anii ’60, ’70 şi ’80, care nu au nimic în comun cu ideologia, şi care pot fi replicate şi instalate în oraş. E bine şi cu calu’ lu’ Carol, dar să nu-mi amintesc eu de alte oribilităţi, cum ar fi aia din faţa TNB, că nu-mi ajung sfinţii din calendar! Ştiu şi eu, poate e şi asta o idee de temă de campanie…
  HM, felicitări pentru compoziţii. Nici eu nu le am cu Photoshopul!

 • hm

  Da, iarna ar da tare urît pe lacul golit – monumentul.

  Dar am şi eu o curiozitate. De ce golim lacurile astea iarna – e chiar necesar?

 • Ando

  @Constantin Gheorghe: ai dreptate; uite că la asta cu golirea lacului nu m-am gândit…

 • Nu ştiu, se pare că trebuie golite pentru decolmatare.

 • florin

  @Ando-bine ca stiu sa nu mai trec pe la Scanteii! Pt. mine si mobilul mai are secrete,daramite fotosop,corel si alte delicateturi.Poate ca pe soclul lui Lenin ar merge “POPANDAUL”!S-ar incadra in “linia artistica” a “creatiilor” expuse pana acum!

 • hm

  Constantin, tu ai vazut vreodata toamna iarna primavara vreo decolmatare? Incerc sa imi aduc aminte.
  Florine… stii ca tot autorul Popandaului va crea si noul monument care va fi amplasat in locul lui Lenin?

 • florin

  @HM-sper sa nu fie o mana cu degete de la picioare,sau vreun domnitor cu aspect de troll scandinav!Ce e mai grav e ca lucrarea o data montata nu va mai fi schimbata.Cine stie cu ce ne vom alege intr-o piata, altadata aerisita si luminoasa,astazi imbacsita si dezechilibrata arhitectonic de cei doi “Gemeni” autohtoni!

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>