despre ce se mănîncă în București - și cu ce se mănîncă Bucureștiul

arhiva

atenţie la Cişmigiu, cît nu e prea tîrziu

Nu, nu trebuie să schimbi un lucru bun; dar trebuie să-ţi dai seama cînd un lucru nu mai e bun – şi să-l schimbi repede.

… ce vreau să zic? – că mîndria noastră, cochetul Cişmigiu, nu mai e un lucru bun. M-a stîrnit o constatare a lui Constantin Gheorghe:

Cişmigiul are nevoie de o amplă transformare, de un arhitect peisagist, de o regândire. Trebuie distribuit într-un rol, dacă vreţi.

Ei, aşa-i. Cişmigiul a-ncetat de mult să mai fie o grădină, o oază – ceva plăcut; e plin de gălăgie, bişniţari, nebuni şi cerşetori; e plin de muzică de la fel de fel de chioşcuri. Dacă vă uitaţi în sus, se înalţă printre copaci un nor de praf de la locurile de joacă prost construite – ce aer curat să respiri în Cişmigiu? Parcul pute a găinaţ – sînt sute şi mii de ciori care dorm aici; în plus avem şi nişte păsări frumoase închise în nişte voliere oribile şi nişte păsări de apă care plutesc într-o ciorbă murdară…

Cişmigiul nu se ştie ce este – e bun la toate; şi la concerte gratuite, şi la tîrguri dubioase… e bun la prea multe.

Degeaba are şi colţuri şi perspective frumoase…

… dar senzaţia generală e urîtă; şi o să fie tot mai rău – dar nu brusc; ci încet-încet; o să ne obişnuim cu urîţenia şi cu apăsarea şi sufocarea pînă cînd Cişmigiul o să arate atît de urît încît o să ne pară rău că nu ne-am deşteptat mai devreme.

11 comments to atenţie la Cişmigiu, cît nu e prea tîrziu

 • Parca acum 2-3 ani venisera unii cu ideea construirii a doua blocuri-turn in acest parc.

 • hm

  În – trag nădejde că am scăpat. Lîngă – avem o chestie care se înalţă pe partea dinspre Conservator, gard în gard cu parcul.

 • florin

  Nu stiu de ce dar,parcul asta mi se pare mai frumos pe exterior decat pe interior!

 • Freesys

  Ehe sa fi fost Cismigiul sub administratia lu’ Livache pai era primul parc ce inghitea miliardul de euro. Pentru cine nu stie pana acum reamenajarea parcului A.I.Cuza a costat cam cat National Arena.

 • Dan

  Mie mi se pare mult mai interesant celalalt parc al Bucurestiului istoric, anume parcul Carol. Dar parca postarea ta nu era despre lucruri bune, sa le lasam pe acestea din urma pentru data viitoare 😉

 • Ando

  Nici eu nu prea sunt de acord cu păsăretul ăla nici in ”cuşcă”, nici pe apă.Cişmigiul e prea mic ca să cuprindă atâtea. Trebuie să redevină refugiul de linişte,răcoare şi aer curat din mijlocul oraşului…
  Vegetaţie îngrijită şi toaletată permanent,apa lacului curăţată,curăţenie pe alei.
  La locurile de joacă există soluţia din zona ”roţii mari” din Herăstrău unde s-a aplicat pe lângă ”utilajele” copiilor o suprafaţă sintetică.

 • hm

  Şi Carolu’ săracu… şi el cam suferă.
  Noroc că e mare, noroc că mai are copacii ăia bătrîni…
  Scările alea mounumentale ar trebui să intre cîndva în reparaţii, podul cel mare la fel… Poate şi lacul ăla ar trebui asanat… curăţat. Piatra cubică mai poate fi reaşezată.

 • alex

  Deja suntem obisnuiti cu uratul si ne complacem. Am fast de 1 mai la calugareni cu niste rude, oameni buni. Ajunsi colo au oprit intr-o zona plina de gunoaie (peturi, cutii de bere, sticle sparte) si s-au asezat cu paturica si gratarul acolo cu maxima nepasare. Ca ei vor sa faca gratarul ca le e foame, cw pste tot e la fel, ca e masina la umbra. Si cand am inceput sa strang gunoaiele de pe o raza generoasa se uitau la mine ca la ultimu ciudat.

 • Ando

  @alex: mai bune zis ca la “primu’ ciudat” că altul nu s-a mai pomenit să strângă gunoaiele din zonă…Offf !

 • hm

  Doamne! Acum îmi dau seama că n-am mai fost la vreun grătar dintr-ăsta – în natura sălbaticilor, de vreo cinci ani.

 • Dan

  Las’ ca am fost eu la Comana in rezervatie (unde n-ai voie cu gratar, cica), am iesit din padure cu masina plina de nisip, am mancat niste “mici de Giurgiu” la singura locatie din zona si am facut indigestie. Oh well…

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>