despre ce se mănîncă în București - și cu ce se mănîncă Bucureștiul

arhiva

am rîs!

E o modă (să-i zic modă?) cu înjuratul lui Bendeac. Da – Bendeac, acel Bendeac. Cică e de prost-gust, că glumele lui sînt proaste, că umorul lui e jalnic, isteric, mitocănesc. O fi; ce-mi pasă!

… pentru că Bendeac are ceva ce atîtor altora le lipseşte: are haz.

Şi hazul e de la Dumnezeu – cam aşa e treaba.

Da! Am rîs la Bendeac; rîd şi-acum, cînd mi-aduc aminte să mai trag cu ochiul la vreo emisiune de-a lui. Am rîs şi la vechile serii ale emisiunii Mondenii (alea cu el şi cu Dragoş Stanca.)

Am rîs! Are haz, are idei – ştie şi poate! E unul dintre puţinii.

Am rîs, odinioară, şi la Divertis – dar asta a fost demult; cred că din 1996 n-am mai reuşit să mă las bine-dispus de vreo poantă de-a lor; e mare păcat cînd nu ştii să te laşi şi să te apuci de altceva!

Am rîs! Cui nu-i place să rîdă?

Umorul românesc n-a fost prost!

Ştiţi c-am avut genii în umor, în comedie? Că – pe lîngă comedieni de milioane – am avut şi scriitori de gaguri, scenarişti cu geniu?

Că am avut – de pildă – caricaturişti adevăraţi? Ce caricaturi se făceau în interbelic, Doamne! Că le-am prins păstrate doar pe alea cu liberali şi ţărănişti, asta e altceva – dar am avut caricaturişti buni, dom’le! Că azi nu mai avem pe nimeni, asta e altceva! Că doar Matty nu putea să trăiască o mie de ani!

Că umorul la cinema nu a fost doar Bibanu şi Caragiu? Că glumele de estradă nu erau doar Stela şi Arşinel sau Nae şi Vasile – care ne otrăvesc cu aceleaşi poante răsuflate de patruzeci de ani?

Ce haz avea, de pildă, Puiu Călinescu! Pe omul ăsta îl ţinem minte acum doar pentru nişte scălîmbăieli – dar era în stare să facă stand-up mai bine ca o sută de comedianţi de azi la un loc!

Da’ pe Mircea Crişan îl mai ştiţi? Pe lîngă el şi Bibanu părea cioclu! Da’ uite că Mircea Crişan s-a cărăbănit din ţară, şi comuniştii l-au ras din – vorba aia – arhiva de aur…

Da’ Doru Octavian Dumitru ce-avea? Ăsta făcea săli pline încă dinainte de Revoluţie! Prin 90 l-au luat deştepţii ăştia care făceau filme pe reţeta veche cu “comicii îndrăgiţi ai ecranului” şi l-au distribuit într-un rol secundar, în care nici nu apuca să deschidă gura! Pe Doru Octavian Dumitru, care ţinea un stadion în cîrcei de rîs o oră jumate!

Da – o fi fost vulgar! Dar avea haz! Am rîs!

Şi haz, fraţilor, haz! – haz adevărat, nu haz la caserolă, ambalat în plastic, a avut şi Vacanţa Mare!

Da, am rîs la Vacanţa Mare şi nu mi-a fost în viaţa mea ruşine! Spectacolele lor live au fost delir curat! Turneele lor prin toată ţara, care se încheiau în oraşul lor de baştină – în Craiova – cu cele mai bune spectacole posibile! Ştiţi cum era Craiova în zilele în care Vacanţa Mare ţinea spectacolele? În extaz, în al nouălea cer! Şi o lună de zile oltenii nu se plictiseau de glumele auzite! Şi cine-o să zică vreodată ceva rău de oltean, o să aibă de-a face cu mine; îl cunosc şi mi-e drag de el. Olteanul se ducea vineri la Vacanţa Mare să rîdă, sîmbăta mergea pe stadion să ţie pumnii Ştiinţei la meciul cu Rapidul, şi duminica se-mbrăca frumos şi intra la teatru – să vadă ultima piesă a lui Purcărete; cum să nu-mi placă?

Da – şi Vacanţa Mare, că de ei vorbeam, a avut haz! Da, acel Garcea, acea Leana, acel Costel, acel Crap, acel Menumorut! Haz a avut Dan Sava – Semaka (Dumnezeu să-l odihnească!), haz avea Mugur Mihăescu (candidează la Sectorul 5, da nu-l votez), haz avea Radu Pietreanu!

Da – hazul s-a terminat după o vreme, dar n-o să uit niciodată ce haz aveau oamenii ăştia acu’ 15 ani! Uitaţi-vă aici, sînt înregistrate aproape toate spectacolele lor – şi credeţi-mă: rîdeam.

Asta e: am rîs; şi mie-mi place să rîd. Cînd rîd nu mă întreb: e politicos, e de bun-gust, e cum se cade – rîd.

13 comments to am rîs!

 • Ce articol superb scris, l-am citit dintr-o rasuflare si mare dreptate se afla scrisa aici!

  Inca mai fac glume cu referiri la Vacanta Mare, inca imi aduc aminte de DoD (care eu zic ca inca se tine bine, fata de altii) si rad de unul singur pe strada…

  Bravo pentru sustinerea comediei de calitate, care din pacat a apus intr-un nor de imitatii si prefacatorii, de stand-up comedieni obsceni si scremuti! Superb, genial si ma bucur sa vad ca mai sunt oameni ce apreciaza cu adevarat ce este frumos, hazliu si original!

 • hm

  Mulţam mult pentru ce mi-ai scris!

 • Dan

  Cred totusi ca vremurile s-au schimbat; am incercat sa ma uit la scenetele de acum 10-15 ani cu vacanta mare si nu imi mai vine sa rad! Pur si simplu nu mai vorbesc pe aceeasi limba cu “noi”, cu vremurile noastre; traim intr-o epoca de tip “easy reward”, in care totul vine pe tava, cu efort minim. Nici jocurile pe calculator din perioada aia nu mi se mai par interesante – iar in anii aia pierdeam ore dezlegand puzzles sau gandind scenarii. Acum joc = explorezi pe drept inainte si bati tot ce intalnesti. Cu cheat mode activat direct din interfata. Hmmmm…

 • hm

  Ştiu, ştiu!
  Dar aş vrea să rîd şi acum atît de mult cît rîdeam atunci.
  Da, totul s-a schimbat – cu noi odată.

 • @Dan – Sa stii ca si asta este adevarat, am patit-o si eu cu anumite glume / filme si chiar jocuri. Dar ce este mai grav este ca in zilele noastre nu se mai gasesc surse de a furniza distractie intensa ca atunci, decat foarte rar, acum vreo 15 ani parca totul era mai sincer, mai bine facut, cu mesaje mai adanci, si chiar mai nostim. Sau poate suntem noi ceea ce ne-am schimbat, vazand lumea altfel, intr-o alta lumina care nu ne mai place asa de mult hmm…

 • Eu rad si acum … mai putin, dar rad … si vremurile sau schimbat dar si oamenii …asta e, trece vremea 🙁

 • florin

  Dom’le ce e bun nu are varsta.Nimic nu va egala scena din “Asta seara dansam in familie”,in care Temistocle T.Temistocle o agata pe Mimisor in gara la Poiana Tapului,asa cum nici o alta emisiune nu va egala “Pastila timpului” a celor de la V.M.(ca sa citez doar doua titluri).Ca vremurile s-au schimbat nu este o scuza,iar inlocuirea glumei de calitate cu injuratura groasa si fara perdea nu e nici solutie,nici umor.Si ar mai fi ceva:se tipa si se urla prea mult,in ultimul timp,atat pe scena cat si pe pelicula.Cat despre comedianti uitati cine isi mai aduce aminte de Ovid Teodorescu,Radu Zharescu si Horia Serbanescu,Horia Caciulescu,Jorj Voicu,Marius Pepino,Ctin.Baltaretu si atatia altii ce au plecat,aproape pe furis,dintre noi.Va dati seama ca din distributia B.D.-urilor a mai ramas doar Sebastian Papaiani?Iurie Darie aproape ca ne-a parasit si el.

 • Matakus

  Doo cestii 🙂
  hai să fie-n ordine cronologică.
  unu. Am fost coleg de cătănie cu Mugur Mihăescu. Și da, sunt unii oameni care au darul înăscut de a avea haz. De a fi “spirt” , de a face poante oriunde, oricum, din orice poziție… El era unul din ei. Și ca să fie triaba clară, vorbim de umor ante-revoluție. Ținta lui era alta față de cea a anilor ’92 și mai încolo. Deci hazul nativ aici se vede…
  doi. Acu’ mulți, mulți ani, în satul 2 mai era o singură pensiune mai răsărită (avea 3 etaje- uau!, restaurant unde se mânca super bine…)
  Ne-am nimerit la un prânz să fim vecini de masă cu Divertișii. Cam în formație completă. Cineva de pe-acolomi-a spus că  erau clienți fideli (și cu cazarea).
  Mâncarea noastră a rămas în farfurie pt. că nu se putea mânca din cauza râsului. Fără să vrei auzeai tot ce era la masa vecină. Și totl era spontan, neforțat. Haz pur.

  Dar astea s-au dus. Și – îmi pare rău s-o spun pt. că sună a moșneag – nu prea mai vine nimic din urmă.

 • Ando

  Mamă , ce subiect ! A face lumea să râdă, este un har !Fiind, probabil, cel mai hodorog dintre cei care comentează, am avut fericirea să-i prind, din plin,pe toţi cei enumeraţi ( la care aş adăuga, fără reţinere, din cei mai recenţi, grupul VOUĂ ).
  Puiu Călinescu, de exemplu, a avut neşansa că s-a născut aici . Il bătea “la fund “ pe Louis de Funes.Cred că a fost primul “one man show” de la noi. Şi să nu-l uitam pe marele Amza Pellea!
  Nu-mi dau seama…cred că totuşi marile schimbări prin care trece lumea, în general, afectează şi calitatea umorului. Uitaţi-vă, de exemplu, ce puţine filme sau seriale-comedii semnificative apar –şi aici vorbesc de cele străine. Pe ProCinema s-au “reluat” de nu ştiu câte ori aceleaşi seriale de comedie…n-a apărut înca unul nou care să “rupă gura târgului”.
  E greu, tare greu să faci comedie, să faci umor bun. De aia Caragiale e atât de mare.
  Dar eu sunt convins că vor apărea şi autori şi actori capabili.Nu se poate altfel. Lumea vrea să râda, să se bucure…

 • eu c-ta

  imi place acest subiect
  imi place enorm bendeac
  mi-a placut enorm vacanta mare
  imi place dod
  iti multumesc pt acest subiect si,cand voi avea timp,de-abea astept sa vad ce-ai postat in link!
  multumesc!:)

 • Gigi

  Dragos Stoica, nu Stanca, unul dintre cei mai buni imitatori 😀

 • hm

  stoica, aşa 😉

 • hm

  A murit – în Germania – şi săracu’ Mircea Crişan… şi nu l-a pomenit nimeni la ştiri.

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>