despre ce se mănîncă în București - și cu ce se mănîncă Bucureștiul

arhiva

Urme ale trecutului (XXXIII) – Portocalele copilăriei…

scris de C. D. Mocanu

Precizare: Urmele evocate în povestea ce va să vină NU se găsesc în colecţia mea de vechituri. Sunt păstrate doar în sipetul memoriei şi în câteva fotografii vechi.

… ale copilăriei mele. Parcă a fost ieri deşi a trecut ceva vreme de atunci, iar acum nepoţii mei au vârsta la care eu făceam cunoştinţă cu portocalele.

Se întâmpla în prima parte a anilor 1950. Fructele astea aduse de pe alte meleaguri erau pentru noi fructe de sezon. Nu se găseau tot timpul anului. Ieşită din război cu „datorii” înrobitoare impuse de Uniunea Sovietică, ocupată de glorioasa Armată Roşie care-şi revendica şi îşi lua tainul, angajată într-un admirabil efort de dezvoltare, dar şi cu dorinţa de a îndulci, atât cât se putea, traiul chinuit al celor mulţi, România le importa numai iarna. Pentru copii, chiar şi pentru mulţi adulţi, prima zăpadă mirosea a portocale. Deveniseră  un fel de simbol al sărbătorilor de la sfârşit de an.

Aveau un preţ accesibil şi se găseau din belşug în magazinele Alimentara, la cofetării sau la Aprozar. Existau şi familii necăjite pentru care portocalele însemnau o poftă cu neputinţă de împlinit. Chiar şi acestea se bucurau măcar de una, mai ales în preajma sărbătorilor.

La vremea aia în toate fabricile, în toate instituţiile, sindicatele (care erau încă sindicate, nu „curele de transmisie”) organizau înaintea Anului Nou serbarea Pomului de Iarnă (Crăciunul fusese scos din calendarul sărbătorilor româneşti!) în cadrul căreia toţi copiii salariaţilor primeau cadouri de la Moş Gerilă (Moş Crăciun murise în război!). Pe lângă haine, încălţăminte, dulciuri, cărţi, jucării…, pachetele Moşului conţineau musai şi râvnitele portocale.

În dimineaţa zilei Naşterii Domnului şi în prima zi a noului an (Sf. Vasile cel Mare), înainte ca familia să se aşeze la tradiţionala masă de sărbătoare, femeile, săvârşind un gest creştinesc, împărţeau celor vitregiţi de soartă din belşugul mesei lor. Puneau de toate pe o tavă şi la loc de cinste potriveau şi câte o portocală-două.

Despre fructele cu coajă parfumată pe care trebuia să o îndepărtăm pentru a ne bucura de savoarea miezului lor alcătuit din feliuţe zemoase ştiam doar că sunt din aceeaşi familie cu lămâile şi că îşi au obârşia în ţările calde, acolo unde soarele zâmbea pământului încâlzindu-l tot anul şi din această pricină nu ningea niciodată.

La noi, portocalele veneau din Israel. Mari, ochioase, erau protejate una câte una în şerveţele  de hârtie subţire, rozalie, inscripţionate cu sigla JAFFA într-un chenar oval şi rânduite cu grijă în lădiţe din lemn. Nu se foloseau chimicale pentru a le prelungi viaţa. Gospodinele pricepute păstrau coaja şi o conservau sau o foloseau în stare naturală la prepararea prăjiturilor de casă.

Mi-au însoţit şi mi-au bucurat copilăria cu gustul lor specific, dulce, puţin acrişor şi cu aroma care umplea toată casa atunci când le descojeam. Savurându-le pe îndelete mă închipuiam într-o livadă de portocali încărcaţi de rod, culegând pe alese şi mâncând pe săturate.

Ani mulţi, vreo cincizeci, am purtat cu mine visul ăsta, până când Dumnezeu a îngăduit să-l trăiesc întocmai. Am regăsit atunci portocalele copilăriei mele şi acum, ştiind că există, iar le duc dorul.

Înaintea Crăciunului, cam pe la tăiatul porcilor, tata aducea acasă o sacoşă mare, din pânză, burduşită cu bulgări portocalii, bine mirositori, înfăşuraţi în hârtie fină. Era cadoul pe care eu îl căpătam de la familia Iamandi.

Cei doi, soţ şi soţie, „ţineau” Aprozarul de la intersecţia Constantin Nottara cu Dudeşti, la doi paşi de fabrica în care tata lucra.

Erau nişte oameni deosebiţi. Nu semănau defel cu vânzătorii obraznici, neciopliţi, agresivi şi îngălaţi de la multe dintre celelalte prăvălii de legume-fructe din cartierele mărginaşe ale oraşului. Aveau ceva ce atunci nu înţelegeam. Aveau carte şi educaţie. Veneau din altă lume şi asta se observa imediat.

Chiar şi magazinul arăta altfel. Îngrijit, ordonat, dichisit, curat, ispitea clienţii şi nu erau puţini. Prin faţa lui se încrucişau drumurile zilnice ale celor care munceau în unităţile economice din apropiere: Uzinele Textile 7 Noiembrie – fostă Ţesătoria Mecanică Dâmboviţa, Ţesătoria de Mătase Ilie Pintilie – fostă Lyon, Depoul I.T.B. Dudeşti şi Fabrica de Ace de Tricotat Bucureşti.

Domnul Iamandi îşi slujise Ţara şi Regele ca ofiţer al Armatei Regale. La sfârşitul războiului, întors din Cehoslovacia, a fost încorporat în noua armată a României. Apoi, pentru că nu vedea cu ochi buni regimul politic, patria recunoscătoare l-a aruncat în temniţă. Doamna Iamandi, care era învăţătoare, a fost alungată din învăţământ.

După „reeducare” n-a mai vrut nimeni să-i angajeze. Tovarăşii de la „Cadre” erau vigilenţi, nici să n-audă de „politici” sau de familiile lor. Şi aşa au ajuns la Aprozar.

Nu aveau copii. Veneau pe la noi, la curte, mai ales toamna când mahalaua mirosea a „Căpşunică” şi a „O mie una”, pentru un grătar, un şpriţ şi un taifas prelungit.

Între Crăciun şi Anul Nou, tata le „făcea” un iepure, adică îl împuşca în grădinile bulgarilor din Dosul Morii, cam pe unde se găseşte azi C.E.T. Bucureşti-Sud, îl golea de maţe fără să-l jupoaie şi îl ţinea aşa în blană două-trei zile atârnat la streaşina casei ca să-l frământe gerul. Preda apoi şoşoiul îngheţat lemn domnului Iamandi care se ocupa mai departe de cele necesare, inclusiv de pregătirea fripturii. Îl suspectam că înainte de a sta la păstrare fusese vânător. Prea ştia multe!

Totdeauna căpăta la schimb, pentru băiat (băiatul eram eu), curmale şi smochine, alte fructe din ţările calde pe care le vedeam doar iarna. Nu eram un împătimit consumator. Le asociam cu trecerea într-un an nou.

Smochinele, înşirate ca mărgelele pe un fir de rafie, veneau din Grecia. Curmalele, fără sâmbure, aduse din Iraq, erau presate într-un calup de mărimea unui pachet de unt, ambalat în celofan transparent inscripţionat cu sigla „Babylon” şi cu imaginea celebrului leu babilonian.

După 1965, pas cu pas, portocalele JAFFA au fost înlocuite de portocalele greceşti până ce au dispărut cu totul. Nu erau la fel de bune, dar se găseau încă din belşug. Cine să-şi închipuie că după câţiva ani le vom duce dorul?

Prin 1988-1989 erau o apariţie rară. Când se răspândea vestea că „au băgat portocale”, lumea reacţiona cu disperare de parcă năvăleau tătarii. Cât ai clipi se forma o coadă deprimantă. Timp pierdut, nervi, umilinţă,… pentru „doar două kile ca să apuce toţi”. Reuşita într-o astfel de întreprindere devenea o ispravă invidiată.

Nu întâmplător, în decembrie 1989, după singura reprezentaţie a spectacolului „Revoluţia română în direct”, printre primele produse alimentare aruncate pe piaţă „la liber” se găseau şi portocalele. Iată cum au fost primite:

Acum iarna nu mai miroase a portocale. Sunt disponibile tot timpul anului şi asta nu e rău, însă calitatea lor lasă de dorit. E cu mult sub standardele acceptate de ţările către care ne uităm ca la icoane. Şi peste toate sunt scăldate în chimicale nocive care le fac nemuritoare. Cu două luni în urmă am pus una în frigider, la păstrare şi arată de parcă s-ar fi întâmplat ieri.

Chiar şi aşa, nu ştiu câţi au parte de ele. E multă lume necăjită. Dar ştiu sigur că odată românii s-au desfătat cu portocale adevărate. Prin urmare eu tânjesc după portocalele copilăriei mele.

Fotografiile sunt capturi din filme documentare difuzate de CINECLIC.

10 comments to Urme ale trecutului (XXXIII) – Portocalele copilăriei…

  • Nu numai portocalele dar si bananele erau parca un semn al iernii, cred ca numai prin decembrie ajungeam sa vad, daca vedeam, niste banane …

    • C.D. Mocanu

      Aşa e! Cu bananele am făcut cunoştinţă târziu în adolescenţă. Erau verzi şi după ce au stat învelite în ziar timp îndelungat, nu m-au impresionat. Azi e altceva! Îmi plac şi le consum cu mare plăcere.

  • Ando

    Bananele, pe care ai mei le înfăşurau în ziare şi le puneau sus pe şifonier, să nu fie la îndemâna mea înainte de a fi coapte, apoi smochinele. Curmalele nu m-au atras niciodată.

    Greu de crezut (pentru unii) că în anii 60 se făcea chiar reclamă în ziare la toate acestea:
    – la portocale
    https://simplybucharest.ro/wp-content/uploads/2014/04/portocale-jaffa_israel_-rl-din-1968-12-29.jpg
    – la banane
    https://simplybucharest.ro/wp-content/uploads/2014/04/crop-rl-16dec1970_consumati-banane.jpg

    Şi la câte şi mai câte:

    https://www.simplybucharest.ro/?p=19621

  • Catalin Cojocaru

    Îmi amintesc din copilărie panica legată de portocalele Jaffa din 1978. Atunci un grup palestinian a decis să otrăvească cu mercur portocalele exportate în Europa. A fost o știre la Telejurnal, s-a scris despre asta în ziare, învățătoarea ne-a arătat un autocolant Jaffa care se lipea pe fructe și ne-a zis să nu mâncăm marca aia, etc, etc. Pe de altă parte se pot cumpăra citrice bio, care se strică presto în două zile dacă nu faci ceva cu ele :-D(și costă triplu) Au apărut portocalele de Sicilia, pomelo și sweetie (ultimele două sunt patente industriale israeliene, natura n-are legătura cu ele). Plus că am în casă un mandarin și un lime de care am grijă ca de ochii din cap și care-mi dau recoltă an de an.

    • C.D. Mocanu

      N-am ştiut de povestea cu portocalele otrăvitoare!
      Până în 1986, când casa ne-a fost demolată şi ne-am mutat la bloc, am avut un lămâi pe care tata îl îngrijea cu pasiune şi cu pricepere. Se mândrea în fiecare an cu producţia proprie de fructe cuprinsă între una şi patru bucăţi.

  • Cristian M. Ioan

    Multumim!

    “Pentru copii, chiar şi pentru mulţi adulţi, prima zăpadă mirosea a portocale”
    Si pentru mine!
    De 33 de ani suntem in libertate, portocalele se gasesc tot timpul, ba chiar au un pret accesibil.
    Dar mirosul de portocale sau de mandarine imi evoca iarna, Craciunul, Anul Nou!

    JAFFA

    Desigur ca tin minte portocalele de jaffa, ambalate in hartie, fara conservanti.

    “Prin 1988-1989 erau o apariţie rară. Când se răspândea vestea că „au băgat portocale”, lumea reacţiona cu disperare de parcă năvăleau tătarii”
    Si asta tin minte bine, in februrei 1988, nu mult inainte de demolare, am fost ultima data la astfel de coada la Alimentara de la Tabacau.
    Se “dadeau” cate 2Kg, o tovarasa invidioasa pe o alta, care luase 3Kg sau se bagase in fata, i-a sfasiat punga de plastic subtire, si portocalele s-au raspandit pe jos!
    Cineva din spatel meu blama pe “evreii” care profita de portocale …

  • Ando

    Dat fiind subiectul acestui articol, plin de parfum, aduc-prin citatul de mai jos – un modest omagiu fostului nostru colaborator: Alexandru Dinu:
    “În continuare, pe aceiaşi parte a străzii, se află un mic magazin de cafea-dulciuri. Doar trecând prin faţa uşii – vara larg deschisă – te ameţea mirosul de cafea râşnită proaspăt. Spre Crăciun, acesta se împletea cu aroma portocalelor şi madarinelor, a batoanelor de vanilie şi altor fineţuri dispărute cu desăvârşire din rafturi în deceniile următoare. Asocierea mirosului de portocale cu sărbătoarea Crăciunului (eu de felul meu fiind de altfel un păcătos perfect, prin caracter şi prin profesiune) mi-a rămas întipărită în creier toată viaţa, din acea vreme când mama mă trimitea să mă joc cu Tania sau Liliana (care, deşi născută cu doar 3-4 ani înaintea mea îşi asumase cu toată seriozitatea rolul de soră mai mare, fiindu-mi prima profesoară de franceză şi cărându-mă cu ea prin tot oraşul, din Parcul Libertăţii până în Herăstrău şi Ştrandul Tineretului), pentru a putea împodobi bradul nestingherită, chemându-mă apoi acasă şi arătându-mi-l, povestind cum a venit Moş Crăciun (niciodată în viaţă ei nu l-a numit Gerilă) şi cum s-a scuturat de zăpada pe preşul de la uşă, unde într-adevăr se vedeau câteva urme. Până în ziua de azi, încerc senzaţii cu totul diferite de cojesc o portocală în iunie, sau dacă o cojesc iarna, în preajma Crăciunului, şi parcă şi gustul este altfel, cum parcă şi mirosul de pâine prăjită, o altă pasiune a lui taică-miu, nu mai este la fel că pe vremuri, acum când folosesc toaster-ul.”

    Tot articolul, publicat de noi acum 10 ani, poate fi citit aici:

    https://www.simplybucharest.ro/?p=13170

  • În mod normal, portocalele se coc prin noiembrie, cel puţin în zonele relativ apropiate de Europa (nu vorbesc de Americi). Probabil ăsta e şi motivul pentru care, înainte de chimizarea extremă, se importau doar iarna.

  • Mihaela

    Eram mai ciudata,îmi plăcea sa mănânc hârtia în care erau învelite portocalele….
    Încerca ma,a să mă dezvolte,dar nu avea spor…
    Tot de ciudățenie ținea și dorința mea de a fi o batista în,uiata în apa calda și perlan…
    Îmi plăceau clăbucii și mirosul..

Leave a Reply to Dr2005 Cancel reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>