despre ce se mănîncă în București - și cu ce se mănîncă Bucureștiul

arhiva

7 mașini vechi CLIX

de Ando, Bobocul și HM

Episodul 159 – am ajuns și aici.

Coborîm în timp… chiar cu 70 de ani! O marcă uitată – Hudson – și modelul Hornet:

Rămînem în Statele Unite; nu-i cea mai interesantă mașină din oraș, da-i apreciem raritatea: Cadillac Eldorado, ultima generație, a douăsprezecea, fabricată de-a lungul anilor ’90.

Uite și un Jaguar XJS, modelul mai nou – și tot sfîrșit de serie.

O mașină care nu și-a făcut loc în episoadele noastre e Peugeot 406, un urmaș decent al lui 405 și un personaj memorabil în popularele filme franceze „Taxi”.

Mercedes MB – îl vedem sub formă de camionetă – e un model utilitar mai puțin folosit pe la noi. S-a fabricat în Spania.

Ne oprim un pic la Renault Twingo din prima generaţie. Micuţul automobil, intrat pe piaţă în 1993, deşi în Franţa şi în Europa a fost bine primit (maşină de oraş, preţ accesibil – cca. 8.400 euro), pe la noi nu prea şi-a găsit mulţi amatori. Ultimile veşti arată că, după 30 de ani, într-un context economic extrem de complicat, Renault va renunţa la fabricarea lui, aşa că e cazul să-l pozăm, cât îl mai găsim pe străzi.

Nu-i mașină – e drept! – și-n plus, deși arată ca un autobuz tăiat cu două capete, i se zice „drezină-camion”. În orice caz, e haioasă și încă-și face treaba.

(lista completă a episoadelor şi a maşinilor publicate – aici

Dacă aveţi întrebări despre unele dintre maşinile publicate, vă stăm la dispoziţie.

6 comments to 7 mașini vechi CLIX

 • Cristian M. Ioan

  Mi-a placut mult drezina!
  Unde circula?
  Cat coasta?

  • Ando

   Cristian M.Ioan:pozele sunt făcute în Gara Obor. E o garnitura utilitară, folosită de ceferiști pentru a transporta diverse piese sau subansambluri.Merge cu motor Diesel și are doi vagoneți-platformă, din care unul are și macara. De obicei, se retrage undeva în zona din spatele fostei fabrici de pompe Aversa.

  • Cam orice district de linii avea măcar una pe vremuri. Nu ştiu câte au mai rămas, aş zice că în vremurile bune au fost vreo 80 cu totul. Există şi varianta cu cabină mai lungă, inclusiv una cu pantograf pentru verificat reţeaua şi cu nacelă pentru muncitori deasupra (DC135E).
   Desigur, există şi câteva modernizate şi remotorizate.

 • […] M-a inspirat un model mai vechi de camionetă Mercedes văzut în episodul 159 al maşinilor vechi. […]

 • Nu prea am mai vazut in ultima vreme dar fratele mai cool al lui 406, si anume 306 Coupe, e cu adevarat o masina babana. Pacat ca la noi daca e masina sport si nu e masina germana atunci nu conteaza.

  Tot din aceeasi familie, pana acum vreo 4-5 ani era un 405 Mi16 parcat pe un trotuar de pe Pantelimon colt cu Iancului. Intr-adevar, nu ar fi pornit la prima cheie dar nici de Remat nu era cazul. Pana intr-o zi in care nu l-am mai mai vazut. Ma gandesc la masina aia destul de des si ca poate ar fi trebuit sa fi facut pasul inainte si sa incerc s-o cumpar.

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>