despre ce se mănîncă în București - și cu ce se mănîncă Bucureștiul

arhiva

zece ani cu Matty!

Așa a-nceput povestea: fix acum zece ani.

Nu, nu ne gîndeam c-o să țină atît, c-o să reușim să publicăm atîtea din caricaturile lui Matty: celebra rubrică „Una pe zi” din România Liberă, colaborările din Scînteia, Informația, Magazin și Sportul, nenumăratele cărticele și albume tematice, prezențele din almanahuri, reviste și publicații de specialitate. Da’ uite c-am făcut-o și sîntem mîndri de fiecare dimineață pe care-am început-o rîzînd.

Pentru aniversare – una mare, nu-i așa! – am ales una din laudele aduse lui Matty în presa contemporană.

… ne aflăm în august 1976; ține de aproape un deceniu rubrica celebră în România Liberă; caricatura lui zilnică e mai mereu o șarjă adusă unui eveniment de actualitate; și – în revista Cinema – pastila binecunoscutului Neculai Constantin Munteanu ne dă măsura felului în care toată lumea se raporta la Matty:

Pentru ușurința citirii textului citat din caricatură: «De cînd eram mic am iubit filmele animate și am adorat pisicile. De cînd am văzut „Pisicile aristocrate” mă gîndesc la pensie și îndrăgesc cîinii…»

citiți și: Matty – pescar sportivUn bloc neobișnuitUltima pe zi

4 comments to zece ani cu Matty!

 • Catalin Cojocaru

  Eu pe Matty l-am întâlnit prima dată în caledarele acealea groase de perete, care pe verso-ul foii de zi aveau un articol informativ de tip enciclopedic, un joc, o rețetă culinară, o colecție de anecdote, o piesă literară scurtă. Și din loc în loc un desen de Matty. Vă mai amintiți calendarele acelea? Eu încă mai gătesc, după 40 de ani, o rețetă pe care am învățat-o de acolo: Borș polonez de afumătură cu varză murată și piure de cartofi.

  A fost un artist excepțional,dintr-o galerie ilustră: Pompiliu Dumtrescu, Vasile Crăiță Mândră, Adrian Andronic, Nell Cobar, Constantin Ciosu.

  • Ando

   @Catalin Cojocaru: Aşa e! Eu, unul, îmi amintesc foarte bine de acele calendare. Ani de zile, au fost nelipsite din bucătăria noastră, iar eu aveam sarcină să rup foaia pentru ziua anterioară.

 • Marian

  Ce tare! Zece ani! Mulțumiri!

 • Anonymous

  Mare lucru, într-adevăr! Mulțumim mult, nu vă opriți! Ridicăm paharul de șampanie sus!

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>