despre ce se mănîncă în București - și cu ce se mănîncă Bucureștiul

arhiva

simțind Lisabona

Sînt locuri vii, năucitoare, mustoase, lipicioase, unde ne-a rămas inima – Napoli, Istanbul. Și Lisabona, da. Știți, cred că-s două feluri de oameni lăsați pe pămîntul ăsta: unii au fost, alții n-au fost încă aici.

Primăvară la Lisabona? … fugind din București, unde verdele timid și prăzuliu de sfîrșit de martie încă nu ascundea orașul, zici că-i vară-n celălalt cap al continentului nostru.

Ce bine! Orașul ăsta e din alea pe care nu trebuie să le vezi; pentru Lisabona-ți folosești toate, toate simțurile; nu merge altfel.

E strașnic de turistic – și plin de toate capcanele alea delicioase în care se răsfață vizitatorul – dar și-o lecție de locuire, de viețuire: ce s-o mai lungim, le are pe toate.

Firește, are și zone largi, scumpe, mai reci, monumentale; le ocolești, le traversezi ca să te pierzi apoi pe nenumărate străduțe care urcă, coboară, se-mpleticesc… care parcă-și pun piedică una alteia!

Și urci… și te abați… și urci iar, fiindcă deja nu ți-ai dat seama c-ai coborît: așa-i Lisabona.

La un pas huruie-n viteză binecunoscutele vagoane de tramvai; te claxonează tuk-tukuri care-i plimbă pe alții ca tine; și din cinci în cinci minute te mai oprești într-o piațetă încîntătoare.

Și lume peste tot: unii cîntă, unii stau; unii au venit doar să simtă; turistul cu harta-n buzunar trece pe lîngă căpiatul care-n legea lui caută ceva-n telefon și – ce minune! – au loc cu toții.

Oameni, cum am putea fi și noi: cu griji, cu frustrări de margine de Europă, cu tras de dimineața pînă noaptea: ne-nțelegem cu cei de-aici.

Dar nu-nțelegem cum de le ies numai lor și numai aici atîtea lucruri. Ia, de pildă, mîncarea. Internetul îți spune, conștiincios, ce să mănînci și parcă-ți vine s-o iei în rîs. Cum să fie un amărît de pește atît de bun? Da’ o friptură? Da’ un cîrnat… un cîrnat, dom’le, un cîrnat, cum să fie aici – oriunde te-ai opri să mănînci – atît de bun?

Și-apoi, patiseriile: multe, locante de cartier unde la tejghea doi muncitori asudați termină iute berile, funcționarul soarbe o cafea și-o babă – alta și aceeași în fiecare dimineață – uită de fiecare dată ce vrea să-și cumpere. Sînt pe puțin douăzeci de feluri de produse-n galantare: cum s-alegi… de ce s-alegi?

… în fine, minunat oraș:

           

Odată ajuns aici, totul pare lesnicios, la-ndemînă. Chiar și-n labirinturile strduțelor de pe dealurile Lisabonei, tot îți dai seama că nu te pierzi cu adevărat: poți hălădui fără teamă, fără grijă: simți că te prinzi cum să găsești drumul cel bun.

Orașul, mare; întins; odată ce-l părăsești, suburbiile-s cale de kilometri. Și trebuie să-l și părăsești, fiindcă la nici trei sferturi de mers cu trenurile se află alte minunății.

E Sintra: orășel și mai întortocheat, cu case una peste alta, cu trepte și stradele, mărginit de colțuri înalte pe care șed castele… două castele, unul mai năucitor ca altul.

       

Mai încolo, luînd-o pe una din cele mai frumoase și dulci șosele pe care-am fost vreodată, e Cabo da Roca: locul unde se termină Pămîntul și unde Atlanticul mugește, sub stîncă. E cald, e blînd Soarele, dar și cînd se repede cîte-un nor, totul se schimbă: simți cît de mic, de mărunt, cît de om ești – și cîtă măreție-i în cei care-au stăpînit Marea.

Tot Marea – aceeași mare, dar mai blîndă, mai casnică, mai jucăușă – o găsești pe rivieră, la Cascais, la Estoril. Plaje, iahturi, restaurante, culori, umbră și veselie: vacanță, carevasăzică, vacanță fără grijă. Nisipul arde, dar apa-i încă rece, rece rău: te uiți la calendar și-ți dai seama că n-are cum să fie altminterea!

 

Te plimbi, deci; trebuie; dar te-ntorci iar în Lisabona. Nu, nu te-ai săturat de urcat, de trepte, de funiculare, de pasaje, de pasarele, de miradoare – cum sună! – nu te saturi niciodată.

Nu: de Lisabona nu te saturi. O iei de-a dreptul, de la sine; nu te trage-n piept cu nimic; se poartă frumos cu tine.

Fiecare cartier vechi, cu ale lui: Bairro Alto cu viață de noapte, Chiado cu prăvălișul spre Tejo și – de ce nu? – Piața de pește, Alfama cu biserici și cetate; în mijloc Baixa – acolo unde coboară toată lumea – și mai apoi, sigur, Belém – cu mănăstire, cu turn, cu parcuri, peluze și aer, aer liber.

Și cîte mai are. Muzee; muzee fără număr. Biserici, catedrale, mănăstiri: la cea a ieronimilor stai mai mult la coadă afară, decît petreci admirînd-o dinăuntru – dar la doi pași e patiseria unde chiar se fac cele mai bune pasteis din lume; și și la patiserie coada e pe măsură.

Și piețe, piețe largi, cu oameni în ele; esplanade nesfîrșite spre estuar; și iar tramvaie – cîte-or avea, că par cu zecile? – care fug nebunește și se pierd după colțuri.

Și urme de măreție: regi, miniștri, conducători; și – acolo unde nu-s statui – amintiri ascunse ale trecutului contemporan.

Și iar restaurante, și cluburi, și patiserii. Și magazine, anticariate, librării.

Și faianță – nenumărate modele de faianță, îmbrăcînd clădiri – și un pavaj de-ți vine să mergi desculț.

Și seri lungi… lungi, bune, calde, luminoase.

Și fado – trebuie să fie ceva în fado; dacă te uiți din stradă prin geam într-un loc unde se cîntă, vezi cum cei de la mese au încremenit, cu mîinile lîngă pahar, uitînd de farfuria din față: deci e, e sigur.

Of: puteam să scriu ceva și mai frumos. Puteam să fac alte poze: multe, frumoase. Da’ pîn-la urmă, am fost aici – cum s-o zic fără să vă supărați? – ca să simțim.

toate vacanțele noastre – lista episoadelor

5 comments to simțind Lisabona

  • VT

    Banca frantuzeasca precum cele ingropate juma’ de metru in Cismigiu!

    Citisem undeva ca noi si portughezii sintem cam pe picior de egalitate la PIB/cap de locuitor. Nu ma asteptam sa fie asa de saraci dar iata ca diferenta majora se vede in respectul pe care il poarta monumentelor si oraselor. Nu cred ca exista in Europa occidentala orase asemanatoare cu ale noastre sub aspectul babiloniei urbanistice, al poluarii vizuale cu tot soiul de reclame, cabluri, obiecte si cladiri lasate in paragina. Aici e diferenta: educatia si cultura unei natii, care nu e neaparat corelata cu PIB/ul pe cap de locuitor. Ma gindeam mai demult: dintre toate neamurile latine, noi romanii sintem singurii care nu s-au remarcat de-a lungul istoriei cu nimic! Spania, Portugalia au avut imperii extinse, au colonizat toata America centrala si de sud, Franta – o mare putere economica, coloniala, militara si culturala, Italia prezenta in mod constant de peste 1500 de ani intre primele economii mondiale, leaganul Renasterii, etc. Iar noi…cum ne ridicam putin, pac! “Intra-n rind!”

    • hm

      Daaa, mai sunt multe bănci dintr-astea pe acolo; ce surpriză! O să trec să le mai văd și pe cele din Cișmgiu.
      E și acolo multă locuire săracă, periferii care se simt necăjite. Țin cont și că zona rurală pe care-am apucat s-o văd e mai degrabă domnească, scumpă.

      Dar… atît. În rest, civilizația se simte că e solidă, că funcționează.

  • catherine

    Vai, ce mă bucur să aud că după 15 ani, draga de Lisabona face aceeași impresie pe care mi-a făcut-o și mie când am văzut-o, de familiaritate, de libertate, de bine..! Cum spuneai, trebuie să fie ceva, deci e!

    • hm

      … și lasă impresia că n-o să schimbe vreodată. Nu’ș cum s-o zic, aici ca nicăieri altundeva n-am simțit mai bine lucrurile.

  • Cristian M. Ioan

    @hm,
    multumim ca ne-ai imaprtasit inaginile si impresiile din Lisabona!

    @VT,
    ai deptate cu ce zici, dar asta este tare trist!

    “respectul pe care il poarta monumentelor si oraselor.” – la noi liseste complet!

    “babiloniei urbanistica” ma deranjeaza mia putin, popate ca m-am obuisnuit.

    Dar nu se poate sa nu te izbeasca in figura “poluarea vizuala cu tot soiul de reclame, cabluri, obiecte si cladiri lasate in paragina.”

    Au fost eliminate emulte din cablurile spinzureate pe stalpi, dar cearceafurile publictare si alert obiecte raman.
    Plus caldirile vechi, unele valoroase, lasate in paragina, si cladirile noi nterminate!
    Sa nu mai vorbim de masinile parcte peste tot, sacu care circula din plin si pe stradute odinioara secundare, in incercarea de a scapa de blocaje …

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>