despre ce se mănîncă în București - și cu ce se mănîncă Bucureștiul

arhiva

Priviţi baronii!

Trăind în bucureşti, nu ne-am pus niciodată aşa problema; dar adevăraţii baroni locali ai României sînt primarii de sector.

Cine mai e ca ei? Agăţaţi cu disperare de ciolan. Fericiţi ştiind că vor rămîne la ciolan încă multă, multă vreme!

… în sectorul unu o să iasă tot Chiliman. Paleologu are ceva care-i lipseşte. Şi mai are şi un aer de mic-mitocan. Şi mai are şi un aer de om care se crede prea deştept. Chiliman e primar de 8 ani.

Dac-aş sta în sectorul doi nici n-aş avea între cine şi cine să aleg; Onţanu se duce mai departe fără nici o apăsare. Nu e nimeni care să se lupte cu el. Onţanu e primar de 12 ani.

În sectorul trei nu aş putea să-l aleg pe R. Negoiţă în locul lui L. Negoiţă; chiar nu aş putea. Cred că actualul Negoiţă rămîne: e primar de 8 ani.

În sectorul patru, chiar dacă aş vrea să-l schimb pe Piedone, (care a lăsat-o moale rău cu amenajarea sectorului!) n-aş avea cu cine! Sulfina Barbu nu ar putea să mă convingă. Piedone e un baronel… e primar doar de 4 ani.

Stau în sectorul cinci aşa că visez la ziua cînd voi scăpa de Vanghelie. Aici e singurul loc unde s-ar putea întîmpla ceva, credeţi-mă. Îmi pare bine că fostul Prefect – Atănăsoaie – candidează aici. Îmi pare rău că fostul Prefect e moale şi cam şters şi că nu impune. Sectorul ăsta va fi cîştigat pe bune, peste o lună sau peste patru ani, de cineva care o să trateze oamenii din sector ca pe oameni – nu ca pe ţigani, suboameni sau proşti. Pînă atunci, să-l ajutăm pe Vanghelie să numere pe deşte: e primar de 12 ani!

Dac-aş sta în sectorul şase ar fi fost cît pe ce să scap de actualul primar; dar contracandidaţii lui Poteraş sînt atît de slabi, că te ia şi rîsul. Poteraş – incredibil – e primar de 8 ani!

Priviţi, deci, baronii! După alegeri un Onţanu sau un Vanghelie o să stea în primăriile lor 16 ani!

16 ani, fraţilor! 16 ani! Carol I a domnit 48 de ani! Ştefan cel Mare 47! Mircea cel Bătrîn vreo 29!

16 ani: baroni pe viaţă! Onţanu cel Bun şi Drept! Vanghelie cel Înţelept!

(Vanghelie, de aici)

23 comments to Priviţi baronii!

 • Freesys

  In primul rand aici vorbim de un vot neconstitutional o jignire crasa la adresa democratiei. O sa avem parte de alegeri ce nu vor tine seama de vointa majoritatii, sistem de alegeri pentru care procentul de 50+1 nu reprezinta nimic , o sa avem castigatori ai alegerilor cu sub 10% I-N-C-R-E-D-I-B-I-L !
  PG Oprescu castiga sigur
  P1 Chiliman castiga sigur
  P2 Ontanu castiga sigur
  P3 Livache nu se stie, R.Negoita are un program puternic o echipa mare in spate plus ca lumea e satula de cloaca portocalie din sector si nu mai accepta furtul ca moneda de schimb pentru buna gospodarire a sectorului. Aici e o batalie a sistemelor, a clanurilor, a gastilor . Asta e derby-ul alegerilor locale.
  P4 Piedone castiga sigur.
  P5 Vanghelie FOREVER LA VALOARE .
  P6 Poteras castiga sigur, pacat ca USL-ul a optat pentru caricatura de Rares Manescu !

 • Dan

  Pai pe V l-a confirmat si tovarasul de la Cotroceni cu medalia; ce ar mai fi de zis?

 • Ando

  Subiectul e strâns legat de cel anterior “s-ar putea s-o scoatem la capăt”.
  Intr-adevar sunt mulţi ani cu primarii ăştia..dar-din păcate- asta e oferta.
  Speranţa mea este în “bascularea” componenţei consiliului general
  şi astfel a sporirii presiunii ”de sus” asupra primarilor de sector care astfel -indiferent de culoarea politică – să nu mai puna beţe în roate proiectelor de amploare ale primăriei încât peste 4 ani sa stim pe cine dam jos sau realegem.

  Oricum, eu la 2 nu-l votez pe cameleonul-general Onţanu şi pt. că nu am variantă fezabilă o să-mi anulez votul.

  Intrebare pt Freesys: a cui e de fapt vina că, odată la 4 ani,
  oamenii nu se prezintă la urne să voteze ?
  Vezi recentul procentaj al prezenţei la vot din Franţa…

 • Dan

  La primarie lupta e mult mai putin interesanta in 2012 fata de 2004 sau de 2008; sunt pur si simplu mai putini bani de administrat (cheltuit, spalat) si mult mai putini investitori care sa aiba nevoie de PUZ-uri sau de alte autorizatii. Ma gandesc ca pur si simplu raportul cost / beneficiu e prea mare – gandeste-te numai la ce campanii uriase de presa s-au facut impotriva lui Videanu, campanii care nu s-au mai repetat in ciuda unei performante vizibil inferioare a actualului primar. Ba din contra!

 • Si totusi la 6 are sa se schimbe primarul. Mi-ar placea sa se schimbe si la 5, dar opozitia lui Vanghele e prea dispersata. La 1 si 2 asa cum spui, nu se schimba nimic, si la 3 cred ca cistiga primarul actual, dar, cu siguranta, nu mai stringe 70%. La 4 e candidatul cu cel mai mare potential al PDL-ului, cine stie…
  Interesant este cum de au reusit sa se mentina atit de mult. La 1 e politic (sectorul e cel mai PNL-ist din Bucuresti), la 2 a fost o combinatie de politica si smenozeala (sect 2 e cel mai PSD-ist din Bucuresti), acum va fi doar pe baza de smenozeala, la 3 s-a mentinut administrativ (intre 2004 si 2008, Negoita a schimbat fata sectorului), in 5 a fost pe baza de smenozeala masiva, iar in 6 o combinatie de prostie si credulitate.
  Daca stai sa te gindesti putin, nici in 2008 nu s-a produs prea mare schimbare la sectoare, doar Sectorul 4 s-a ales cu primar nou.

 • Freesys

  @Ando eu ma refer la asta :

  – in sistemul democratic in primul tur castiga cel care aduna 50+1% din voturile valabil exprimate, daca nimeni aduna 50+1% din voturile valabil exprimate in primul tur se va organiza un al doilea tur de scrutin unde vor participa primii doi candidati ca numar de voturi (sau candidatii care depasesc un anumit prag 20-30%, asta in unele tari). In al doila tur castigator este desemnat cel care aduna 50+1% din voturile valabil exprimate . Sistemul 50+1 inseamna majoritate, iar in democratie minoritatea se supune majoritatii, adica cei 49.9 se supun celor 51.1.

  -in sistemul nedemocratic dupa care o sa votam la locale castigatorul va fi desemnat cel care va aduna cele mai multe voturi valabil exprimate nu neaparat 50+1%. Asta inseamna ca daca avem 25 de candidati si opinii foarte impartite o sa ajungem in situatia in care un candidat poate aduna cele mai multe voturi valabil exprimate dar in procent chiar si de 10%. Deci cei 90% care au votat cu altcineva si care reprezinta o majoritate se vor supune celor 10% care reprezinta o minoritate dar care au votat candidatul ce a strans cele mai multe voturi, deci minoritatea va supune majoritatea ! Democratic nu?

 • Ando

  Freesys: am inteles, multumesc. Nasol !

 • just_me

  mare dreptate cu articolul asta
  la sectorul 5 tb sa il mentionezi si e garcea contracandidatul lui Vanghelie

 • hm

  Şi-aşa sîntem bătuţi de soartă, ce să mai pomenesc şi de Garcea…

 • florin

  Cred ca,intr-o tara in care votul nu este obligatoriu,discutia despre procente si castigatori e fara rost.In fond daca ne uitam bine in urma,vom observa ca la turul 2 s-a castigat cu 51% din 35%votanti,adica si-au impus candidatul doar 18 alegatori.Cum ramane cu restul de 82 pana la 100?Calitatea primarilor lasa de dorit.Sa nu iutam insa ca acesti oameni nu au venit de pe o alta planeta sau dintr-un univers paralel.Ei au fost tot timpul aici,in fata noastra,in lumina reflectoarelor,am stiut(aproape) totul despre ei!Si?Si nimic!De la an la an,populatia a crescut,aceasta crestere aducand in fata urnelor oameni ce nu aveau nici o legatura cu acest oras si care au votat pe criterii doar de ei stiute.Faptul ca 4 din 6 sectoare,inclusiv primaria generala,au castigatori deja stiuti,spune mult mai multe decat se vede la prima vedere.

 • Freesys

  Hopa HM avem parte si de postaci de partid aici !

 • hm

  i-am şters… pe moment

 • Dan

  Btw, pe coltul blocului in care stau a aparut un banner electoral al unui cantindat care promite ca face curatenie; va dati seama cat de jos a coborat nivelul dezbaterii? Adica nu mai votam idei de dezvoltare, de planificare urbana sau de facilitare a investitiilor – ci pur si simplu promisiunea de satisfacere a unei nevoi primare raportata la o comunitate umana de secol 21. Chiar si din acest motiv – al ducerii dezbaterii electorale la un nivel atat de inferior – trebuie sa iesim la vot si sa schimbam “baronul” de sector.

 • Dan

  Conform cu primul sondaj CURS baronul din poza are 60%. Dezamagitor…

 • 60%?!?!?!?!?! Jesus Christ!!!! Speram ca macar Vanghele sa scoata mai putin. Ai cumva un link la sondaje, pentru noi astia care nu se uita prea mult la TV si nu colinda pe site-urile de news.

 • hm

  http://www.realitatea.net/alegeri-locale-2012-primul-sondaj-pe-bucuresti-cine-castiga-cine-pierde_942417.html

  Vanghelie nu are prea mult, pupa-i-aş mînuţele. Acum 4 ani a scos vreo 55%. Şi acuma a reabilitat ÎN DRACI!
  Da-i trebe contracandidat; şi Atănăsoaie văd că a ratat rău startul. Nu mai zic nimic, deşi…
  deşi mai sper.

 • Merci!
  In alta ordine de idei:
  Florescu 20%!!!!
  @#@#%%@$#$@#$%%$@@#$$#%@#$%*&^!$….
  Se pare ca aveai dreptate si cu sectorul 6, si nu scapam de Poteras…

 • hm

  m-aş fi bucurat ca măcar într-un loc să fie o schimbare.

 • Dan

  Eu pariez ca Poteras si Livache vor parasi scena politica prin usa din spate iar USL-ul va lua toate consiliile cu >50%. Ne asteapta niste razboaie dure pe ciolan si niste rasturnari politice de telenuvela.

 • hm

  USL-ul ca USL-ul, da’ mă uit cu groază la PP-DDT!

 • Freesys

  Eu sper ca Poteras si Livache sa intre pe usa din fata in sistemul penitenciar din Romania.
  @HM ai fost aseara la intalnirea cu bloggeri organizata de N.Dan?

 • hm

  n-am fost la nici un Nicuşor.
  oricît de simpatic mi-ar fi fost (am vorbit destule la telefon)… nu e omul meu.

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>