despre ce se mănîncă în București - și cu ce se mănîncă Bucureștiul

arhiva

așa și-așa 8 – Tipografia „Lupta”

Noutatea nu-i că s-a refăcut fosta tipografie „Lupta” de pe Budișteanu, ci că de curînd s-a „împrospătat” și corpul stradal.

Ne bucurăm de păstrarea cîtorva detalii ale clădirilor din spate; acceptăm adaosul utilitar din sticlă; dar clădirea cea mică din față e nefericită, înălțată ciudat și cu ornamentele inutile pe colțuri, puse ca să dea impresia de „ceva vechi”.

9 comments to așa și-așa 8 – Tipografia „Lupta”

  • C.D. Mocanu

    La tipografia “Lupta-N. Stroilă” se tipărea în condiţii grafice excelente “Buletinul Gazelectra – Publicaţie lunară de informaţiuni a personalului Societăţii Generale de Gaz şi de Electricitate din Bucureşti”.

  • Cristian M. Ioan

    Bine ca s-a facut!

    Si eu am zis ca adaosul utilitar din sticlă este necesar, deci perfect acceptabil.

    Clădirea cea mică din față mi s-a părut ciudată, abia ulterior mi-a picat fisa: da, este “înălțată ciudat”.
    Inteleg ca au vrut sa mai aduacg un nivel, daca faceau podul locuibil, era prefect OK (la mine acasa podul era foarte mare, dar inutilizabil).

    Dar la ce folosete spatiul mic de deasupra, complet fara geamuri??

  • Da, insa cladirea de la strada avea inca pe fatada urme ale scrisului cu “tipografia”… puteau sa consolideze si sa faca modificarile interioare fara sa faca si finisajele exterioare, care puteau fi mentiunte asa cum erau. Acum e o doar o noua casa “veche”, ca o macheta de prajitura stricata intr-un galantar.

  • … nemaispunand ca au modificat forma golurilor ferestrelor, care era specifica unei cladiri atat de veche precum asta … Grosolanie, nu restaurare.

  • Cristian M. Ioan

    Cladirea veche avea valoare istorica, dar nu arhitectonica.
    Daca se dorea, se putea pastra (restura) bucata de fatada cu “Tipografia lupta”!

    Am zis “Clădirea cea mică din față mi s-a părut ciudată”, acum vad de ce: sigur ca avea mare nevoie de renovare, dar golurile ferestrelor aratau mai bine INIANTE!

    Fara a fi pe deplin de acord, mi-a placut exprimarea:

    Este o doar o noua casa “veche”, ca o macheta de prajitura stricata intr-un galantar.

  • Alex

    Cladirea se afla in proprietatea familiei mele extinse: Dr. Stroila, Anca,Mica si Ramona ! Dupa o odisee de treizeci de ani sper sa fi vandut (si nu ramas fara) cladirea respectiva..Pe General Budisteanu existau de asemenea trei apartamente (de locuit/protocol) unde se mai tineau chermeze cu politicii zilei..Cu acelea chiar nu am urmarit ce s-a intamplat..In orice caz “mostenirea” nu pica in jumatatea mea imediata de familie…Mi-au ramas in schimb povestile cu Iorga & company spuse de bunica…

  • Dan

    Nu are legatura cu postarea, insa denumirea mi-a adus aminte de https://goo.gl/maps/Cryih3fHbtSVpqbz9 ; cladirea abandonata de la intersectia Bd. Poligrafiei si Str. Tipografiei.

    Care este istoria acestei cladiri? Pe Street View arata la fel din 2009 incoace

  • Stiu casa vag pentru ca prin 2009 mi s-a cerut sa fac un studiu istoric pentru demolarea corpului de la strada (numit atunci “corpul secundar”), ceea ce am si refuzat, evident. Cladirea asta cred ca era ceva mai veche decat 1883, cat statea scris deasupra usii. Au stricat marchiza veche si au facut o replica mai grosoloana, au falsificat si frontonul prin cocotarea lui pe adaosul de peste cornisa initiala … Pana la urma e ca si cum au demolat-o.

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>