Nu; nu mai merge altfel; oricîte resurse online ne-am chinui să găsim la îndemînă, ghici ce? ba nu merg… ba nu mai merg. După luni de zile în care nu a fost accesibilă deloc, „Biblioteca Digitală a Bucureștiului” – la ora cînd redactăm acest articol – funcționează, în sfîrșit; dar pentru cîtă vreme?
Ce rușine, așadar, să afli că singura resursă de încredere pentru frunzărirea colecțiilor presei noastre se află în Ungaria vecină.
Pe „Digitheca Arcanum” e o uriașă listă de periodice – nicăieri altundeva atîtea la un loc.
Cotidiene și reviste interbelice… și, desigur, și mai vechi!
- Adevărul
- Curentul
- Dimineața
- Lupta
- Universul
- Convorbiri literare
- Ilustrațiunea română
- Rampa
- Realitatea ilustrată
- Revista fundațiilor regale
- Ziarul științelor și al călătoriilor
- Veselia
… precum aproape toate titlurile de după Război:
- Informația Bucureștiului
- România liberă
- Scînteia
- Scînteia tineretului
- Sportul
- Steagul roșu – Viața capitalei
- Arhitectura
- Cinema
- Contemporanul
- Femeia
- Flacăra
- Lumea
- Magazin
- Ramuri
- România literară
- România pitorească
- Steaua
- Teatrul
- Știință și tehnică
Bașca anale, buletine, reviste editate de institute, universități, ministere, uniuni.
Și nu, nu e gratis; e cu abonament. Dar merită? Da.
Culmea este că ai noștri, cei de la Biblioteca Centrală, mârâie puternic și vor să-i închidă. Spun că e vorba de drepturi de autor, de bani, de aprobări etc. Ei nu sunt însă stare de aproape nimic cu adevărat folositor pentru omul de rând. Ca de obicei, suntem buni doar să dăm din gură și celui care realizează ceva, să-i umflăm capul cu vreo bâtă. Ăștia suntem!
Magarie ar fi daca ar incerca sa inchida o sursa gratuita (cum se face de atatea ori), dar tinand cont ca se fac bani din asta, daca n-au achizitionat drepturi de distributie comerciala atunci ar trebui sa fie inchisi si penalizati, problema e ca nu s-a intamplat deja.
Si tinand cont de resursele de care dispun si de piedicile legale si birocratice, mai ales pe partea digitala (vazusem recent https://academicebookinvestigation.org/2023/05/17/uk-students-launch-ebook-petition/ ), chiar cred ca bibliotecile publice fac si la noi ceva cu adevarat folositor pentru omul de rand. Dar trebuie sa mai depuna si “omul de rand” putin efort.
Să nu uităm și de resursele online gratis de care mai dispunem:
http://www.bibliotecadeva.eu/periodice/periodice.html
https://biblioteca-digitala.ro/
Trăim bine mersi fără Muzeu de istorie și ne încălzim la laserele lui Decebal care i-au fost trasmise lui Ceaușescu de Henri Coandă. Nu-i nici o problemă.
O sursă foarte mișto de documente istorice, la liber: https://www.wilsoncenter.org/
Ce citesc acum așteptând să se randeze niște fișiere mari:
https://www.wilsoncenter.org/sites/default/files/media/documents/publication/CWIHP_Working_Paper_74_shahs_petro-diplomacy_ceausescu_iran_romania_era_detente.pdf
bună recomandarea. Mulțumim!
Oare sunt disponibile in format digital pe undeva revistele pentru copii de la inceputul anilor 90, cum ar fi Universul Copiilor sau Start 2001?
Doar dacă vreo bibliotecă din țară le-o fi comandat, arhivat și după aceea să se fi băgat în programele astea de digitalizare.
Oare se duc automat cateva exemplare din fiecare ziar/revista la Biblioteca Nationala, cum e si la carti (unde tin minte ca 5 exemplare erau rezervate pentru biblioteca, parca)? Si oare era la fel si in 90-92?
cred că da – cel puțin îmi place să cred că da.
Eu vreau “Infractorul”! Dincolo de articolele tot mai bolnave si mai fanteziste, avea niste caricaturi foarte reusite, ale lui Topan – daca mai tin bine minte.
Și „Infractoarea” și „Infractoarea mov”; acolo rezident era Mihai Matei la caricaturi.
Pe astea nu le citeam, dar imi placeau Urzica si Soparla.
Cred că și colecția „Academiei Cațavencu” ar fi interesant de revizitat.