E a paisprezecea vară și cine mai știe a cîta suta seară-n care caut tihna Izvorului: aerul, felul unic în care simți că ești rupt de oraș taman în inima orașului.
Ce-o mai fi pe aici?
Poate sutele de arbori plantați în toamna lui 2020, gata-gata să dea binefăcătoare umbră?
Dar… nu-i mai vedeți! Unde și cînd au dispărut, omorîți de… grija primăriei de azi pentru copaci?
Poate locul de joacă: celebrul, minunatul castel, care-i plin de mîzgăleli, cu podinile rupte, nemăturat și – uite o premieră! – cu găinaț?
În fiecare an ne zicem: „Doamne, atît de nenorocit n-a fost orașul niciodată; nu – niciodată n-a arătat atît de rău!
… așa ziceam acum doi ani; și – ghici ce? – dup-aia am zis la fel anul trecut. Și anul ăsta – uite! – batjocura să se adîncește.
Asta după ce în tot timpul ăsta primăria Capitalei noastre ne orbește de la obraz: „nu vă dați voi seama, dar vă e mai bine!”
„E mai bine” în accepţiunea Primăriei înseamnă că s-au cheltuit mai puţini bani şi cam atât. Cât de bine e, de fapt…
Practic, am trecut de la o extremă la alta, am trecut de la duduia cu sârma în partea dorsală care arunca cu bani (eventual bani împrumutaţi) în stânga şi în dreapta mai ceva ca la o nuntă cu manelişti, la matematicianul care se uită doar în tabelele lui şi taie cu pixul tot ca să-i iasă bugetul pe excedent.
Nici clima nu mai ajută – și mă refer la faptul că anul trecut a fost o vară uscată, cu multe episoade de caniculă. Am fost câteva zile prin București în iulie anul trecut și am realizat pe pielea mea (inclusiv în parcul Izvor și în Centrul Vechi) că nu mai poți face activități în aer liber în timpul zilei, gen să te plimbi pe jos pe stradă, să caști gura sau să-ți duci copiii la vreun loc de joacă. Ideea e că e prea cald până după 8 seara. Sigur, e aer condiționat peste tot, adică în cursul unei vieți normale între casă, servici și mall nu prea stai prea mult afară. De asemenea locurile de joacă de la mall mi s-au părut chiar frumos întreținute.
Revenind însă la copaci, copacii nou plantați trebuie udați sistematic în perioadele de secetă, asta până dezvolte rădăcini în solul adiacent și apoi în adâncime. Dar e greu, e nevoie de cantități mari de apă.
Sunt locuri unde cei care tot pun copaci știu că nu-i pot îngriji cumsecade.
Pe subiect: https://www.facebook.com/permalink.php?story_fbid=pfbid02PpoJtsRbeDhKfgEjthqjhrAnmC7sZpCbwsPimrT9Wik79hRhxRu6FfqRJopHnTQZl&id=100084088747483
Uscare 100% constatata imediat anul urmator plantarii? Pai si sa-i arunci la intamplare in niste gropi si tot cred ca prindeau macar cativa…
Trebuie să urmărim treaba asta, cu plantarea în compensare, cred că e prilej de sifonat.
Depinde. In principiu daca trebuie replantat ca s-au “stricat” in “garantie”, atunci n-ar trebui sa se plateasca nimic, si e prilej de fofilat ca sa nu se faca, ceea ce deocamdata e ce se vede. Daca se deconteaza, atunci da, evident, e sifon.