despre ce se mănîncă în București - și cu ce se mănîncă Bucureștiul

arhiva

verde și mizerie.

Rîdem – rîdem mult – de avîntul unor primari precum Robert Negoiță, care plantează păduri întregi prin centru. Unele nu-și au rostul; însă nu putem să ne facem că nu vedem cum bulevardul Unirii e mai prielnic, mai răcoros. Sau, traversînd Titanul, cum Sălăjanul s-a transformat dintr-un tăpșan arid într-un uimitor canion verde.

Ideea e simplă: unde s-a vrut, s-a făcut – s-a reușit. Chiar și o parte din aliniamentele plantate de Primăria Capitalei, cu ceva ani în urmă, arată acum plăcut. Începe să fie umbră pe Buzești-Berzei; pe Calea Victoriei la fel; și exemple mai sînt!

În tot acest timp, însă, avem locuri unde ne chinuim de ani în șir să punem copaci. Nu se prind; se usucă; dispar; peste cîțiva ani reluăm procesul, cu același rezultat.

Iată bulevardul Tudor Vladimirescu, dintre Chirigiu și 13 Septembrie. Au fost trei campanii succesive de plantare într-un singur deceniu. Și ce s-a ales din ele!

Pe Națiunile Unite, pe lîngă Parcul Izvor, duzii plantați în 2020 – care, culmea, chiar păreau că se prind și ne-am fi așteptat ca acum să dea și umbră! – au fost înlocuiți anul trecut cu niște puieți debili de alt soi.

Între exemple grăitoare de „așa da” și „așa nu” realitatea bucureșteană e că străzile noastre obișnuite – cele pe care mergem, pe care locuim – sînt tot mai chele, mai pustiite.

8 comments to verde și mizerie.

  • Ma tot seaca la creier acest articol anti-platani (https://www.libertatea.ro/stiri/dosarul-tigrul-de-platan-episodul-2-cine-profitat-de-pe-urma-platanilor-2379698) de vreo doua-trei saptamani, de cand am aflat de existenta lui, si ma refulez aici la postul vostru care e relativ pe subiect. Da, inteleg ca platanii vin cu acei tigri de platani si ce alte gaze si insecte le-or mai fi specifice, dar pe de alta parte sunt unii dintre cei mai umbroși copaci din oras, tulpinile lor arata chiar estetic si in general iti dau impresia de copac pe bune, langa care merita sa stai la umbra.

    Si nu stiu care ar fi alternativele sa le numesc asa mai bune: plopii or creste ei repede dar se rup repede la furtuni si floarea aceea a lor este groaznica pt cei cu alergii, castanii nu stiu daca se prind atat de bine aici la margine de Baragan, desi am vazut cateva cazuri, teii si ei sunt relativ sensibili la furtuni si la vanturi puternice, ii poti pune pe stradute dar pe bulevarde mai e mai riscant, duzii produc mizerie, si stejarii, nativi zonei, cred ca nu se pot acomoda cu poluarea produsa de masini, caci altfel cred am fi avut mult mai multi.

    Si tot relativ pe subiect, nu am inteles niciodata de cand sunt in orasul acesta (aproape 25 de ani) care e treaba cu bulevardul Tudor Vladimirescu. Pare ca e o zona moarta, e o zona moarta, asa era si cand am facut explorare pe acolo in primele saptamani de-ale mele de studentie, ce ma mira e faptul ca de atunci pana acum pare ca la fel a ramas. Culmea, Progresului de vizavi, mult mai industriala si mai proletara la vremea aia, pare ca are mai multa personalitate acum si in mod sigur se intampla mult mai multe lucruri acolo. Poate linia de tramvai sa fi facut diferenta? (prezenta pe Progresului, absenta pe Tudor Vladimirescu). N-as putea zice.

    • hm

      Gînd la gînd! Nici eu nu pricep demonizarea platanului, arbore nobil, rezistent. Gîzele alea nu pot fi naibii omorîte? Ba bine că nu.
      Mă bucur cînd văd că, totuși, se plantează încă.

      Despre T.V. ce să fie de spus? A început să mai „urce”, tras în sus de Lidl și de legătura practicată spre Trafic Greu. Dar tot e pustiu. PUSTIU!

  • Mie-mi par destul de ne-umbrosi platanii, frunze mari dar coronamentul nu-i dens. Si da, gazele alea sunt enervante rau…

    “Pe vremuri” pe strazile mai mici erau tei si castani, nu? N-ar putea sa mearga inca? Bineinteles, ideea e sa fie mari, ceea ce se intampla doar dupa zeci de ani, asa ca daca se tot inlocuiesc si se tot fac lucrari in jurul lor care sa-i afecteze, poti sa pui orice ca tot rau iese…

    Pe bulevarde nu stiu ce ar merge mai bine, cred c-ar fi cazul sa invatam de la alte orase care au gasit solutii.

  • hm

    Mai merg și salcîmii, sunt plăcuți și rezistă.

  • hm

    … dar numai mie mi se pare ilogic că – în timp ce vociferăm despre „pericolul betonărilor” în urma diverselor inițiative legislative – ne căcăm pe spațiile verzi existente?

  • Care “noi”? Ca mi se pare ca in general cei care vocifereaza impotriva betonarilor cer si protejarea si intretinerea spatiilor verzi existente…

  • Oare ,,pădurile” lui Negoiţă se prind? Sau le schimbă în fiecare an? Că şi asta e important… mă uitam la Unirii ce a făcut: peste planşeul pasajului a aruncat o basculantă de pământ, rezultând un strat de vreo juma’ de metru şi bordurile aferente, în care a înghesuit zeci de puieţi. Ce prind ăia din acel sol adus cine ştie de unde… numai Negoiţă ştie. Era să zic că tot Negoiţă ştie şi efectul irigaţiilor acelui petic de pământ faţă de planşeul Pasajului Unirii, dar tocmai mi-am adus aminte că pasajul e al lu’ Băluţă.
    Altfel, în sectorul 3 se taie în draci, da’ se taie cu simţ ,,estetic”, adică nu la bulevard. Că dacă intri după blocuri, e jale, cu copacii betonaţi şi asfaltaţi ca să încapă locurile de parcare. Nu mai zic de scandalul cu parcul IOR şi de baza sportivă ajunsă mall (dar cu acces auto pe o singură străduţă – Liviu Rebreanu, deci coloana de maşini care intră la mall mereu blochează Bd. Camil Ressu; de altfel de acces nici nu se pune problema, chiar dacă românului nu i-ar cădea rangul să meargă cu tramvaiul la mall, tramvaiul vine la vreo 20 minute la ore de vârf şi are staţie la 500m distanţă).

    Bd. TV e o şosea de legătură şi cam atât… nu are nimic pe el care să îi aducă muşterii – nu are blocuri, nu are fabrici, nu are birouri (cu mici excepţii), e la doi paşi de ,,zona crepusculară” a pieţei de flori, nu are tramvai (deşi era în plan), are o glumă de autobuz (196, de vreo 2 – 3 ori pe oră) şi are şi poliţiştii care vor să-şi facă norma la amenzi de viteză, că nu merge nici dracu’ cu doar 69,9 km/h pe acolo. A, da, ştiţi cine are sediul în clădirea aia de birouri? Da, aţi ghicit, Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară pentru Transport Bucureşti-Ilfov! TPBI stă pe o stradă cu transport public aproape inexistent. Da’ nu-i bai, au maşini de serviciu, pe lângă maşinile angajaţilor. Că altfel n-ai cu ce merge acolo.

    Trafic Greu ,,renaşte” urbanistic pe fondul demolării industriei din zonă, implicit a apariţiei unor loturi mari şi multe de teren (deci mai ieftine) şi care sunt realtiv aproape (cu maşina, la 2 noaptea) de Piaţa Unirii. Şi vor fi multe blocuri, înghesuite, dar măcar cu acces la o stradă mai acatării, nu ca alea din spatele Plaza România, care deja au ajuns până la fostul garaj de autogunoiere transformat în parc. Dar când or fi gata toate blocurile de acolo, o să fie super-mega-ultra nasol să circuli pe Trafic Greu. Că şi aia e zonă în care să mergi doar cu maşina, pentru că nu există trotuar pe partea cu noile dezvoltări imobiliare. De copaci nici nu se pune problema, nu există la blocuri, copacii sunt pe partea cu tramvaiul, care încă nu a prins aşa elan ghetoistic… fix din cauza tramvaiului, adică a numărului limitat de treceri peste linia de tramvai.

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>