… țineți minte iureșul iscat acum ceva vreme, cu economiile pe care să le facă magazinele? Ce întrecere între ele: „noi stingem jumate din becuri”… „noi am schimbat toate becurile cu altele care nu doar consumă mai deloc, dar aproape că și produc electricitate”… „noi deschidem ușile automate doar pe trei sferturi, să nu pierdem temperatura dinăuntru”…
Un veritabil festival contabilicesc, chibițat de consumatori.
Bunînțeles, s-a ajuns și la ideea reducerii programelor de funcționare – ici-colea, chiar și aplicată.
Fie vorba-ntre noi, chiar cred că magazinele noastre stau foarte mult deschise; dar mă tem că asta nu-i una din chestiile pe care vrem să le schimbăm la ele; nicidecum.
Fiindcă după ce s-a potolit și valul „economiilor” toate magazinele au revenit – pe burtă – la programele lor cunoscute, adică pînă noaptea tîrziu.
Pentru că așa vrem și noi – cumpărătorii – să fie.
Folosirea becurilor celor mai eficente este normala, de bun-simt!
La fel, REGLAREA corecta a senzorilor de la ușile automate, ca sa nu se mai tot deschida degeba, cand nimni nu iese sau intra, ci doar trece pe linga usi!
Programul de funcționare?
Mi s-ar parea Ok sa fie numai pina la ora 21.
Dimpotriva, nu agreez de loc faptul ca de mai bine de o luna, Gusturi Romanesti sunt INCHISE sambata si duminica!
Eu sunt de trei ani votant Ilici, dar nevasta inca lucreaza, deci mergem la cumparaturi in weekend.
Cum sa fie magazinele inchise tocmai cand lumea re liber, si vrea sa mearga la cumparaturi?!
În Europa civilizată, magazinele se închid la 18, 19 sau 20, în funcţie de oraş. După ora asta, dacă ai noroc mai găseşti câte ceva pe la vreo benzinărie (deşi nici astea nu prea sunt non-stop în oraşe) sau vreun „night shop”, dar la un preţ de mai bine îţi iei CFS ziua următoare ca să ajungi la magazinul normal.
Noi nu putem ajunge la nivelul ăsta… patronul român trage cât poate de angajaţi, aşa că ora 16-17 se face lejer 18, după care se iau copiii de la afterschool, grădiniţă, bonă sau bunincă, după aia traficul (deh, noi mergem cu maşinile, nu ca vienezul)… deci cumpărăturile rămân pe ora 19 sau 20, în cazul fericit. Pe când austriactul când i s-a terminat programul, s-a ridicat de la birou şi a plecat, belgianul la fel. De câte ori merg la Bruxelles văd cum la 18 maxim toată lumea care lucrează la birou e deja în Carrefour sau Delhaize, iar la 7 seara deja cumpărăturile sunt făcute şi duse acasă şi se umplu barurile şi crâşmele. Nu am mai zis de copii, că în Bruxelles din clasa I copiii merg singuri acasă cu tramvaiul, deci nu afectează programul părinţilor.
Ce ar putea să facă magazinele de la noi? Păi alea mai măricele ar putea să deschidă la 12 în loc de 8 – 9. Dar cred că s-ar supăra pensionarii. Altfel, chiar şi intervalul 12 – 16 e mort la hipermarket dacă nu e lipit de vreo clădire de birouri ca să dea năvala corporatiştii la raionul de mâncare gătită.
Restul, cu becuri şi uşi… sunt cam exagerări.
Iata o opinie a unui etern bugetar…Bine ca nu ai ajuns sa le faci tu programul altora ca se alegea praful. Ai si gasit vinovatul – evident – patronul roman, hraparet.
@VT,
Da, este tipic pentu pedeseristi sa vada lucrurile in acest fel!
Unii patroni chiar SUNT hrapareti, dar adeptului Ilici nu ii pasa de loc de CLIENTI, de necesitatile lor!
OK, “patronul român trage cât poate de angajaţi”
Dar oare DE CE trebuei magazinele sa fie deschise pe o periaoda sa de mare?
Pentru ca au clienti, pentru ca lumea cere asta!
Daca nu ar exista cerea, nu ar tine deschis degaba.
In conceptia pedeseristului, magazinele stau deschise pina tirziu nu neaparat din pricina cererii naturale ci din doua motive:
1. cumparatorii sint niste angajati-victima pe care patronii lor hrapareti ii tin prea tirziu la serviciu si de asta nu au cum sa vina mai devreme la cumparaturi;
2. patronul exploatator al magazinului ii tine pe angajatii lui prea tirziu in ture ca sa stoarca cit mai mult de la cei din categoria 1.
@VT,
Deobicei nu incerc sa polemizez cu adeptii Ilici, dar cu punctul 1 ai partial dreptate.
Exista si o cerere “nenaturala”!
Partial, pentru ca si daca ieseam de la servici exact la ora 5, traficul blocat de dupa-amiaza ar fi aduagat cel putin o ora la asta.
Mai mult: vin obosit, fac dus, ma schimb, stau cateva minute, nu trec imediat pe la magazin>
Nu este vina patronului!
Apoi, chiar daca “patronul exploatator” tine pe cumparatori mai mult de 8 ore la servici, acesta nu explica de ce magzine (ma refer in genral al MEGA) au tot timpul clienti, aproape totdeauna ESTE lume.
Ce s-ar face toti acesti cleinti, daca magazinele ar avea programul doar precum Alimentara de dinainte de 1989?
Aia cu program doar până devreme e doar în ţările vorbitoare de Germană. Şi în Germania depinde de land. Unele landuri au deschise magazinele până la orele 21-22. Duminica mai găseşti Arabi cu magazine deschise.
Problema nu e programul, problema e cu “lucrătorii comericali”, adică casierul nu e doar casier şi omul de la raft nu se ocupă doar de rafturi, trebuie să facă mai multe fiecare. Dar nu se prind că nu le prea mai vine personal. Atitudinea faţă de anagajat ar trebui să se schimbe un pic mai mult.
Programul până devreme e în toate ţările care n-au trăit în comunism, indiferent ce limbă vorbesc. Dacă te duci mai la sud (gen Grecia) mai prinzi şi siesta de după prânz.
La Bruxelles cea mai tare reclamă e ,,miercuri închidem la 21″, la concurenţă cu ,,deschis în fiecare a doua duminică a lunii”. În rest, găseşti magazine micuţe deschise chiar şi toată noaptea, dar la nişte preţuri… plus că 90% din marfă e formată din ţigări, băutură şi junk-food, adică chestiile pentru care ai ieşit din casă la orice oră.
Desigur, Bruxelles a ştiut să nu permită magazinele mari în centru. Cele de dimensiunea Profi-urilor de la noi sunt permise în cartierele periferice, dar hipermarketurile sunt doar pe şoseaua de centură sau în exteriorul ei. Şi aşa au de unde mânca şi magazinele mici, atât cele de noapte, cât şi diversele magazine specializate (aprozare, măcelării) care la noi nu mai există de când cu hipermarketurile peste tot. Cât de bun e modelul ăsta… nu ştiu ce să spun, de câte ori merg la Bruxelles plâng după Auchanul meu din Dr. Taberei deschis de la 7 la 22 zilnic şi casele lui automate.
Chiar mă uitam de curând în Grecia (țară în care, contrar credinței incetațenite, se și muncește mult) cum marile magazine stau închise dumineca, exceptînd câteva în zone chiar populate sau turistice.
Grecii sunt mai aparte.
În Marea Britanie sunt non-stopuri. Sau cu program târziu. Duminică au ceva limită.
Din acest punct de vedere, mă bucur că trăiesc în România.