despre ce se mănîncă în București - și cu ce se mănîncă Bucureștiul

arhiva

o problemă a Bucureștiului.

De cînd nu mai sînt zonele sărace socotite o problemă a întregului oraș?

Pentru că – oricît m-aș uita prin temele oficiale ale administrațiilor noastre centrale contemporane – nu mai găsesc deloc vreo vorbă despre Ferentari, despre „confort trei-uri”, despre periferiile necăjite.

Toate astea au decăzut din discursul public; au rămas să fie abordate – după chef, știință și posibilități – de administrațiile de sector.

Dar nu, Ferentariul nu-i problema cartierului Rahova, nu-i problema sectorului 5: dacă e să fie o problemă, e cel puțin problema Bucureștiului.

Prostesc și dezamăgitor că am ajuns să luăm lucrurile așa.

Dar așa privim lucrurile deja și-n restul țării. În „civilizatul” Ardeal, țigăniile sînt așezate mereu la vreo ieșire, unde pot fi ocolite și segregate: așa au mers mereu lucrurile pe-acolo, și azi despărțirea sărăciei de restul orașului e și mai puternică.

Dar pentru că „așa a fost mereu” nu-nseamnă nici că a fost corect, nici că a fost bine. Și – revenind la Capitala noastră – felu-n care administrația centrală continuă să nu bage-n seamă sărăcia, degradarea și pericolul social atît din periferii, cît și din putredele zone ultracentrale, e o ticăloșie.

2 comments to o problemă a Bucureștiului.

  • Fix la faza cu țigăniile din Ardeal ma gandesc si eu destul de des, e parca ceva acolo altfel decat aici in Sud, parca e mai mare segregarea prin partile acelea. Aici, in Sud, de bine de rau s-a mai facut convietuirea. Desigur, exista si exceptii, cum e Ferentariul in Bucuresti asa si alte orase din Sud au cvartale de blocuri mai “rau famate”, dar in general as zice ca tiganii din Sud au conditii de locuire mai bune decat tiganii din Ardeal.

    Si tot apropo de “țigănii”, aici (http://topo.maglina.ro/#lt=46.11132565729796&lg=24.433593750000004&z=7&tid3=72&lv=4) am mapat aparitia acelui termen pe diferite harti de la noi, mai vechi si mai noi. Apar mai multe tiganii la Sud decat in Ardeal pt ca pe hartile din Ardeal erau numite direct pe nemteste drept case de “ziegler” sau ceva pe acolo. Interesant si termenul de “țigănime” din Moldova.

    • hm

      Mahalalele bucureștene au și ele, la rîndu-le, periferiile lor, dovadă zone cunoscute local ca „în țigănie” pe ici-colea.

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>