despre ce se mănîncă în București - și cu ce se mănîncă Bucureștiul

arhiva

„Lîna de aur” nu mai e.

Atît de cunoscutul magazin bucureștean de vizavi de „Capșa” dispare din nou. Spațiul e folosit ca expoziție.

Întotdeauna e păcat cînd ne dăm seama cum rămînem fără magazinașe mici, nișate.

5 comments to „Lîna de aur” nu mai e.

 • Ma tot gandesc la lucrul asta in ultima vreme, si anume cum viata zonelor ce sunt transformate in pietonale este usor, dar sigur, supta din toate venele.

  Cel mai bun exemplu este Centrul Vechi, transformat in pietonala undeva prin 2007-2008, locul este invadat de cluburi si restaurante, business-urile normale din zona dispar aproape cu totul (cred ca libraria Cosbuc de pe Lipscani ce a mai rezistat pana prin 2015-2016), lumea “buna” se plictiseste de cluburile si restaurantele din CV si asa ca in zona raman doar turistii si ceva studenti proaspat ajunsi in Bucuresti care inca nu stiu unde se iese de fapt. Asa ca acum, in 2023, CV este o zona ca si moarta pentru oras.

  Acelasi lucru se intampla cu Calea Victoriei de vreun un an, un an si ceva. Proaspata propunere de a o face pietonala permanent nu va face decat sa accelereze acelasi proces care s-a intamplat si in Centrul Vechi, i.e. business-urile normale din zona (inclusiv magazinele de tip “Alimentara”) vor fi obligate sa inchida si vor ramane doar cafenelele, restaurantele si gelatteriile. Pana cand “lumea buna” se va plictisi si de Calea Victoriei in cativa ani si si zona aceasta va ajunge a nimanui, moarta pentru restul orasului.

  Desigur ca nimeni dintre arhitectii si urbanistii locului nu a pus problema la modul asta, totul e “sa fim ca in Amsterdam!” sau sa “fim ca in Praga!”, ne-mentionand ca localnicii care inca isi mai permit sa stea in Amsterdam au inceput deja sa se revolte impotriva acestei stari de fapt (https://www.bloomberg.com/news/articles/2017-10-11/amsterdam-bans-new-tourist-shops)

  • hm

   Da! Gînduri care au început și mie să-mi dea tîrcoale. Și nu știu încă „ce-i de făcut”. Și e iar una din temele pe care n-am văzut-o luată în seamă.

 • hm

  A! Pe de altă parte, mi-e că dispariția treptată, nebăgată în seamă, a instituției micului magazin fizic – de modă veche – e întâlnită cam în toate orașele lumii. E comod să credem că una din cauze a fost pandemia, dar uitându-mă în urmă îmi dau seama că avea să înceapă dinainte.

 • ,,Alternativa” la strada cvasi-pietonală o găsim vreo 100m (în linie dreaptă) mai la est… se cheamă Bd. Magheru şi Bd. Bălcescu. Ambele sunt total anti-pietonale (trotuare înguste, treceri de pietoni puţine, carosabil lat chiar şi cu 8 benzi, trafic auto intens şi agresiv, zgomot şi jeg)… şi pe ele mai găseşti câteva magazine mici şi cam atât. Totaul e mort în afară de McDonald’s-ul de la Romană şi de zona adiacentă Pieţei Romane, care e însufleţită de studenţii de la ASE care ies din staţia de metrou.
  Restul vadului comercial e… lipsă, iar magazinele sunt, în mare parte, închise încă dinaintea legii care interzice activităţile comerciale în clădirile cu bulină roşie. Iar după ce o să se aplice legea… de la Romană la Universitate nici măcar o sticlă de apă n-o să mai ai de unde lua (şi blocul Eva are Rs2, deci Mega Image va trebui închis).
  Sunt curios cum se va răsfrânge aplicarea acestei legi asupra Căii Victoriei şi, mai ales, asupra centrului vechi.

 • hm

  Mare rahat, dar atâta vreme cât nu toate clădirile chiar au și fost evaluate, o să se mai păstreze destule spatii comerciale în funcțiune.

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>