Seria clădirilor „jegoase” pe care-am început să le băgăm în seamă tot mai mult prin oraș ne-a adus ocazia să găsim și o mînă de renovări. Cînd nu prind ele bine? Poate cînd șterg prea mult din ceva-ul inițial al clădirii.
Cu toate astea, iei în seamă și locul, și vecinătatea și – mai ales – alternativa. Și, chiar dacă-n cazul pe care vi-l arăt mai jos bloculețul scorojit a fost renovat banal, zicem că… aia e: în primul rînd a fost renovat.
Nu departe de el – toate exemplele de azi le-ntîlnim în bucata dintre rondurile Carol și Filaret – dăm peste un bloculeț care nici n-avea nevoie de mai mult.
După cum știți, atunci cînd e vorba de reinterpretarea unei case prin înălțări, mansardări și alte altoiri arhitectonice, e greu să fim totdeauna mulțumiți. De la caz la caz – luînd în seamă și aerul zonei – facem pace cu vreo soluție ce pare brutală altundeva. Uite aici; pur și simplu mie nu-mi vine să fiu supărat.
Alteori… pur și simplu nu place. Nu se pupă cu nimic. Chiar și ridicată-n cîmp e o clădire așa și-așa.
Dar este bine!
Bloculețul scorojit avea mare nevoie de renovare.
Tu zici ca a fost renovat banal, dar este CONFORM: au respectat inaltimea, balcoanele, si chiar catargul!
Ultima casuta era mica si banala, ce a rasarit in lo este ORIGINAL, nu vezi peste tot astfel de cladir in surplomba!
Necasul mare mi se pare cu fost curticica, acum umpluta aproape complet de noua cladire!
Cladirile moderniste erau facute in general cu tencuiala stropita in camp si ancadramente/margini cu textura fina. Renovarile duc de obicei la eliminarea acestui detaliu important, se foloseste tencuiala “decorativa” peste tot. Se incearca recuperarea distinctiei prin vopsirea in culori diferite, lucru care duce la o estetica falsa “disneyland”.
Cat despre locuintele vagon, supra-inaltarea pur si simplu nu este o metoda potrivita de dezvoltare petnru aceste parcele inguste si lungi. In o tara normala acestea ar fi demolate si inlocuite cu case insiruite cu aliniament la strada. La noi insa este mai usor sa inalti constructia veche, “recompartimentare” “consolidare” “mansardare” scrie in avize dar din ce am vazut se poate demola tot si refacut de la 0 doar ca cica pe acceasi amprenta la sol. In plus nu trebuie sa suplimentezi loc de parcare, mare castig! rezultate dezastruase pentru oras.
@Anonimule,
“Renovarile duc de obicei la eliminarea acestui detaliu important” – foarte corect, aceasta se pierde.
Este totusi o pierdere minora, nu saunt cladiri istorice, ca sa fie necesara conformitate 100% cu originalul!
” supra-inaltarea pur si simplu nu este o metoda potrivita”
Exista si foarte reare reusite!
Dar la noi se poate.
Bine zis “pe acceasi amprenta la sol”, de aceea avem multe cladir “renovate” care acum sunt in surplomba, doar partereul respecta amprenta la sol, etajele superiare sunt in consola, peste curte sau peste strada!
“nu trebuie sa suplimentezi loc de parcare”
Ce loc de parcare?
Aici la mine pe Abrud am trei exemple (in apropiere, pe toata strada or fi si altele) de case cu curte ce au fost inlocuite de bloculete cel putin P+2.
Noile cladiri ocupa mai tot terenul, una are garaj subteran, alta are in fata, la strada, loc pt trei autoturisme.
Ori, casa initiala era pt o singura familie, aveau cel mult doua masini, dar noua cladire are 4-6 apartamente, unde e loc???
intotdeauna, “se poate si mai rau!”
E dezgustător ce i-a luat locul; una din cele mai scîrboase edificii „pseudo-istorice” din Capitala noastră.
https://www.simplybucharest.ro/?p=87237