despre ce se mănîncă în București - și cu ce se mănîncă Bucureștiul

arhiva

începem să ne gîndim și la nevoile celelalte.

Una peste alta, la trei ani de mandat nu le mai putem reproșa că nu-ncearcă, ci doar că nu le iese.

E vorba de cea mai mare nerealizare a administrațiilor bucureștene din zilele noastre – aceea că nici măcar o clipă nu le-a trecut prin cap că prioritatea Capitalei e să devină un oraș în care să-ți fie drag să locuiești.

Putem îmbrăca asta într-o droaie de concepte la modă, dar preferăm s-o zicem de-a dreptul: despre asta e vorba cînd ne gîndim la oraș „deștept”, oraș al viitorului, oraș „pentru oameni” și așa mai departe.

Dar ei – aproape toți, de la mic la mare, de la prost la deștept, de la hoț la cinstit – își închipuie și acum că noi doar asta voiam: să facă. Și fac; și uneori fac prea mult, fac să ne sature, ne trîntesc făcutul peste față – „luați, mă, să nu mai ziceți că nu facem”.

Îmi dau seama că pentru ei nu-i important să trăiască de drag undeva, că nici măcar nu s-au gîndit c-ar putea să trăiască de drag în București…

Și-mi dau seama că nici noi n-am crezut că s-ar putea să trăim de drag aici; și că burta plină, aplicațiile la-ndemîna deștului, locul de parcare din fața casii – lucrurile cu care-am înlocuit nevoile veritabile ale conviețuirii noastre – nu ne fac mai fericiți, mai împliniți.

11 comments to începem să ne gîndim și la nevoile celelalte.

  • … nu ma pot opri din ranjit :)))) … crenigii … genial!

  • Cristian M. Ioan

    Ce poate face Primarul general sau cel de sector ca sa elimine ORICE crengii uscate, ce pot sa cada?

    Doar sa taie preventiv toti copacii, ca sa elimine riscurile!

    • “Vad rosu” oricand apare subiectul asta. Si cand se hacuia tot si toate sub numele de “toaletare” tot cadeau, si multi tocmai din cauza asta, ca erau slabiti si se imbolnaveau din cauza tratamentelor la care erau supusi, si la coroana, si la radacini. Citeam ca un arbore reuseste in general sa opreasca intrarea ciupercilor si daunatorilor daca ramura taiata are diametrul de maxim 3 cm, dar nici asta nu e regula mereu, mai ales daca se chinuie deja, sa zicem din cauza poluarii, sau sunt taiate multe in acelasi timp, chiar daca-s foarte mici. Oricum, daca are mai mult de atat, cum se taiau crengi groase cu duiumul, e doar o problema de timp, zilele-i sunt numarate. Si, legat de radacini, cum vrei sa fie stabil daca i se ia baza? Iarasi, din ce citeam, acele varfuri foarte fine ale radacinilor, “perisorii”, sunt un fel de organe de simt, radacina dezvoltandu-se in directia in care aceia ajung la mai multi nutrienti si apa, daca sunt afectati atunci se dezvolta aleator, consecintele fiind evidente, deci problema apare si la o mica afectare, ca sa nu mai zic cand sunt taiate de mai ramane doar un patratel in jurul trunchiului…
      Asa, acum, cand se tot plang atatia ca nu se dau avize, foarte bine ca nu se dau. Cad si bucati de fatada, de acoperis, chiar si mai mari din unele cladiri, reclame, stalpi, etc., hai sa le dam si pe alea toate jos ca sa eliminam riscul, nu? E o tampenie. Mai cade cate ceva pe ici-pe colo, asta e, asa functioneaza natura. Dar de cand s-a restrictionat acest tip de actiuni, au fost salvati mii si mii de arbori.

      • hm

        Am doi brazi uscați în incintă, vreau să-i tai de cîțiva ani. Nu m-au lăsat, deși eram gata să plantez cîte șase alții pentru fiecare.
        Între timp au devenit pericol public: o să fie scoși și nu mai sînt obligat să plantez în compensare.
        Bucureștiul a pierdut zece copaci.

        • E interzis sa plantezi fara sa tai inainte? Si oricum, potential zece copaci. Daca se prindeau, daca cresteau sanatosi, peste cati ani dura sa ajunga la maturitate… Intre timp, cei salvati sunt arbori maturi.
          Oricum, nu-i chiar asa de blocat procesul, https://www.pmb.ro/programe/4/menu-page/avize-arbori-emise Si din pacate sunt sute de copaci sacrificati pt. lucrarile de modernizare a retelei de termoficare (evident necesare si de maxima importanta, dar nu s-ar fi putut cumva gasi o metoda sa se evite asta?)

          • hm

            Care „salvați”? Am arbori uscați de dinainte de Pandemie.
            Avizele date la timp – nu după un an jumate cum sînt cele care se aprobă din vară-ncoace.

  • Cristian M. Ioan

    @Ando,
    Evident, ca nu cade doar o singura creanga, ci mai multe crengiii!
    De aceea are mai multi “i”, ca este plural!

  • AOC

    O creniga, doua crenigii.

    Limba este vie si evolueaza 🙂

  • Onor PMB nu mai autorizează nicio tăiere de copaci… aşa că sectoarele fac cum le taie capul (şi drujba). Un primar zicea că face chetă pentru amenzi – https://www.digi24.ro/stiri/actualitate/ciucu-se-plange-ca-face-defrisari-pe-ascuns-pentru-ca-nicusor-dan-nu-i-da-aviz-facem-cheta-ca-sa-le-platim-amenzile-video-2442773
    În altă ordine de idei, văd zilnic copaci uscaţi (vara se văd cel mai uşor), asta ca să nu mai zic de cei înclinaţi la 45 de grade sau mai mult, în care dai şi cu maşina dacă nu eşti atent, nu mai zic de cap. Nu îi taie nimeni, că nu vrea Nicuşor.

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>