despre ce se mănîncă în București - și cu ce se mănîncă Bucureștiul

arhiva

despre clădirea „Bancorex”

Ei zic că-i o veste bună, dar – uite – eu nu-s printre ăi care se bucură.

Am aflat cu toții despre planul de-a preschimba de tot clădirea „Bancorex”.

Multă lume a urît-o!

Mie, însă, mereu mi s-a părut un simbol al ambițiilor Capitalei de după Revoluție: ani, timpuri pe care – fiindcă n-am vrut și n-am știut – n-am căutat să-i înțelegem.

Felu-n care a stăpînit Centrul, fără să-l umilească, fără să-l nimicească… veselia cu care oglindea Cecul Mare…

Nu: niciodată n-a fost vreun monument – să fim serioși! – dar mărginimea cu care călcăm azi peste rostul și rolul „Bancorexului” schimbîndu-l cu un building mediocru pe mine mă mîhnește.

10 comments to despre clădirea „Bancorex”

 • AOC

  Dupa mine, singura imbunatatire posibila pentru aceasta cladire este demolarea; da, sunt unul din cei care au urat si continua sa urasca turnul Bancorex, un hater. 🙂

  Arhitectura ca arhitectura, a fost un ‘produs al timpului’; problema este amplasamentul: turnul asta a fost trantit intr-o zona istorica cu un regim de inaltime mult mai jos si relativ uniform cu toata gratia unui bivol care trece prin gard, iar eu unul banuiesc ca a dat si tonul pentru celelalte interventii nefaste de genul asta care au mai aparat de-a lungul timpului prin centru.

 • Ando

  1. Habar n-aveam că această clădire aparţine municipalităţii! Altfel cum s-ar explică intervenţiile masive asupra clădirii, inclusiv “eliminarea parțială a etajelor”, deci scurtarea turnului?! Eu nu am auzit de vreo dezbatere pe această temă în Consiliul General. Probabil că mi-a scăpat. Oricum, trebuie să existe nişte aprobări pentru finanţarea lucrărilor.

  2.Am văzut – în comentariile de pe pagina de FB a lui Nicuşor Dan-că proiectul este făcut de o firmă germană:

  https://www.hochform.com/architektur/myhive-office-bucharest?fbclid=IwAR2TN8GiR8OFhKeVJyvtzVeMj_ywTjTwHPpvsGZBwOaI_ASN48hV3KUuFbw&lang=en

  Ca de obicei, desenele arată bine. Să vedem ce va fi pe teren. Personal, parcă îmi surâde mai mult varianta demolării totale şi înlocuirea cu spaţiu verde, eventual şi cu ceva făntăni arteziene.

 • hm

  Clădirea a fost cumpărată de Immofinanz acum cîțiva ani de la BCR. De la bun început aveau planul s-o refacă așa.

 • Cristian M. Ioan

  @AOC,
  Multumesc mult!
  Cornel iubeste bancorexul,eu sunt exact de parerea pe care ai exprimat-o mai bine decat mine:

  “Problema este amplasamentul: turnul asta a fost trantit intr-o zona istorica cu un regim de inaltime mult mai jos si relativ uniform cu toata gratia unui bivol care trece prin gard, iar eu unul banuiesc ca a dat si tonul pentru celelalte interventii nefaste de genul asta care au mai aparat de-a lungul timpului prin centru.”

  @Ando,
  Daca spun ca si eu vreau refacerea spatiului verde, se supara Cornel.

  Ai perfecta dreptate cu “desenele arată bine”, cu ani in urma, reclama pt Sema Park arata cladiri rare, cu iarba si caprioare printre ele, iar in spate, pe la APACA, se vedeau muntii!

 • Parca ne e rusine de anii ’90, vrem ca tot ce tine de ei sa dispara cat mai repede. Asta apropo si de acele baraci metalice pe care le-ati postat recent si care si ele sunt pe cale de disparitie.

  Revenind la cladirea in sine, mare pacat. Tin minte ca a fost unul din primele obiective arhitecturale pe care le-am urat cand am venit in orasul asta ca student, in ’99, dar de-abia dupa aceea mi-am dat seama ca o uram mai mult pt faptul ca mi se spusese sa o urasc, nu pt calitatile ei in sine.

  Cat despre potrivirea cu “spiritul locului”, sa nu uitam ca insusi actualul sediu CEC a luat locul bisericii Sfântul Ioan cel Mare, iar un pic mai la deal Cercul Militar National a luat locul Bisericii Sarindar. Asa ca stai si intrebi care e cu adevarat spiritul locului?

 • hm

  Dom’le, îs primul care să recunoască folosul adus de o clădire actuală de birouri, al cărei parter e viu și pretabil comerțului, care are curticele, terase, balcoane, verdeață șamd.
  https://www.simplybucharest.ro/?p=85487
  Da – „patrimoniu” nu-i doar orice a ajuns să fie îndeajuns de vechi.

  • Zona din jurul acelei clădiri (mă rog, din faţă, de fapt) are comerţ pentru că PMB a binevoit să îngusteze Cal. Victoriei şi să-i tragă şi o pistă de biciclete, ceea ce a dus la dezvoltarea diverselor afaceri (adică băutură de diverse feluri – cafea, suc, bere – la un preţ pe care nu-l mai comentez), în atiteză cu ,,autostrada” Magheru – Bălcescu unde totul e închis.

 • Cristian M. Ioan

  @Dr2005,
  nu ma mai trecut de mult pe acolo!
  Stiu pista de bicle de la inceputul Caii Victoriei (Piata Victoriei).

  Se pare ca are un rol POZITIV, daca a la dezvoltarea diverselor afaceri.

  Deoarce pe ,,autostrada” Magheru – Bălcescu (bine ai spus!) trec frecvent cu 381 sau cu taxiul, si nu imi place cum arata …

 • Anonymous

  Am gasit intr-un film din ani 60 un cadru foarte interesant de pe Calea Victoriei cu locul in care se afla acum cladirea “Bancorex”: https://i.imgur.com/4hBE6EX.jpeg

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>